O nouă și importantă colecție de carte se alătură fondurilor constituite la Biblioteca Județeană “Alexandru și Aristia Aman” în baza donațiilor făcute de personalități consacrate ale culturii românești contemporane.
Alcătuită din cărți și reviste cu specific juridic, colecția soților Rodica și Șerban-Viorel Stănoiu reunește aproximativ 400 de titluri, cel mai vechi datând din 1895, iar cel mai nou fiind tipărit în 2016. Importantă datorită bogăției de tratate, cursuri, principii și culegeri de drept, Fondul „Stănoiu” se alătură bibliotecilor personale constituite deja la nivelul Bibliotecii Județene “Alexandru și Aristia Aman”.
Între titlurile colecției se regăsesc:
Baudry-Lacantinerie, G., “Traitè thèoretique et pratique de droit civil”. Tome 1, Editeur L. Larose, Paris, 1895.
Chebapci, Dimitrie, “Tratat teoretic și practic de procedură civilă”. Vol. 1, Tipografia Nouă Grigore Panaitescu, București, 1895.
Garraud, R., “Traite theorique et pratique de droit pénal français”. Tome. 1, 2, 3, Librairie du Recueil Sirey, Paris, 1913, 1914, 1916.
Constantinescu, D., “Codul Muncii”, Tipografia ”Tiparul universitar”, București, 1940.
Rosetti, Bălănescu, I., “Principiile dreptului civil român”, Editura de Stat, București, 1947.
Mihailovici, Cosmin, “Notarul public. Destinul unei profesii”, Uniunea Națională a Notarilor Publici din România, București, 2015.
***, „Rolul magistraților-asistenți în jurisdicția Curților Constituționale”, Universul Juridic, București, 2016.
“Soții Stănoiu au marcat, într-o manieră semnificativă, evoluția dreptului în țara noastră. Prin înseși funcțiile și calitățile îndeplinite de-a lungul carierei, Rodica Stănoiu și Șerban-Viorel Stănoiu s-au identificat cu universul dreptului românesc în lungile-i reformări și modernizări. Ne bucurăm că am reușit să obținem o nouă și importantă colecție de carte. Este prima de acest fel, cu materiale din domeniul juridic. Dacă până în prezent am obținut documente din domenii precum Istorie, Relații Internaționale, Diplomație sau, în ultima perioadă, Exilul Românesc, ne bucurăm să înregistrăm un succes și la capitolul carte juridică. Cele aproximativ 400 de titluri acoperă o gamă variată de subdomenii ale Dreptului. Pentru noi, găzduirea și punerea în circulație a acestui fond este o onoare și o datorie pe care ne-am asumat-o față de utilizatorii și cercetătorii noștri. Pentru viitorii cititori, suntem convinși, va fi o adevărată provocare și asta pentru că unele dintre titluri se află la biblioteca noastră în exemplar unic. Între diferitele vocații ale orașului nostru se regăsește și aceea de centru universitar. Mulțumită doamnei ministru Stănoiu, cei care deprind dreptul și cei care funcționează în domeniul juridic au, începând de acum, o importantă colecție de carte la dispoziție. Îi mulțumesc mult doamnei Stănoiu pentru colaborare, promptitudine și, cel mai important, pentru decizia de a dărui Craiovei biblioteca personală a soțului, Șerban-Viorel, Stănoiu, născut în aici, în 1940. Decizia domniei sale ne onorează și obligă, în același timp”, a declarat Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Județene “Alexandru și Aristia Aman”.
Fondul documentar se adresează, cu precădere, celor care se instruiesc în domeniul dreptului – studenți, masteranzi, doctoranzi -, dar și cercetătorilor, respectiv practicienilor în drept. În ecuația alegerii Craiovei și a Bibliotecii Județene “Alexandru și Aristia Aman” ca gazde pentru fondul care va purta numele „Șerban-Viorel Stănoiu”, un rol important a fost jucat de memoria locului: Șerban-Viorel Stănoiu s-a născut în Craiova, în 20 septembrie 1940.
“Am hotărât să donez colecția de cărți și reviste de drept aparținând soțului meu Șerban – Viorel Stănoiu, plecat dintre noi la 25 februarie 2017, fost cercetator științific, cadru didactic universitar, avocat și judecător la Curtea Constituțională a României, Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”, din Craiova, locul unde s-a născut la 20 septembrie 1940. Printre cărțile donate se află exemplare unice în România, din literatura juridică străină, aparținând unor autori celebri în dreptul civil. Cărțile au reprezentat viața lui. Era nedespărțit de ele , oriunde s-ar fi aflat. Până în ultima perioadă a vieții sale, colinda librăriile și anticariatele din țară și din străinătate, în căutarea „a ceva ce încă nu citise”. Sper ca tinerii care se pregătesc pentru cariera juridică (licență, masterat, doctorat) , dar și profesioniștii consacrați să beneficieze de acest fond documentar. Multumesc Domnului Lucian Costin Dindirică, directorul Bibliotecii, pentru cooperarea impecabilă în realizarea acestei Donații”, a declarat Rodica Stănoiu.
Fondul „Șerban-Viorel Stănoiu” se alătură fondurilor și colecțiilor constituite ca biblioteci de sine stătătoare la nivelul Bibliotecii Județene “Alexandru și Aristia Aman”: Acad. Dan Berindei, Acad. Dinu C. Giurescu, Ileana Vulpescu, V. Veliman, Biblioteca Exilului Românesc din Paris – Basarab Nicolescu, Vintilă Horia, Paul Barbăneagră, Cicerone Poghirc ș.a.