Centrul municipiului Slatina va fi modificat complet, potrivit imaginilor făcute publice, miercuri, de Primăria Slatina. Trecerea de pe Esplanadă în Expo Parc va putea fi făcută cu uşurinţă, fără scări, valoarea întregii investiţii ridicându-se la aproximativ cinci milioane lei.
Primarul Slatinei, Emil Moţ, a declarat că este nevoie de o reabilitare a centrului municipiului, dar şi de o regândire a felului în care Esplanada şi Expo Parcul sunt.
„Din cauza faptului că s-a degradat, Esplanada va intra în reabilitare. În toamna trecută, am făcut reparaţii, dar s-au degradat alte zone. De fapt, este vorba de o reconstrucţie, despre un nou proiect. Suntem la faza de studiu de fezabilitate, pe care îl avem gata, urmează să scoatem la licitaţie execuţia şi dacă totul merge bine şi nu sunt probleme cu contestaţiile, sperăm ca la începutul anului să dăm ordinul de începere a construcţiei”, a explicat Moţ.
Edilul a adăugat că, în urma implementării acestui proiect, spaţiul verde va fi mai bine pus în valoare.
„Este vorba despre o investiţie de aproximativ cinci milioane lei. Noua esplanadă va fi un tot unitar cu parcul. Vreau să punem în valoare Expo Parcul pentru că este cel mai frumos din Slatina şi să facem o trecere lină între Esplanadă şi acest parc, astfel încât toată lumea să se poată bucura de priveliştea superbă”, a declarat Emil Moţ.
Actuala Esplanadă este o relicvă a vechii conduceri a Primăriei Slatina.
Deşi, în 2007, lucrările la Esplanadă şi la Expo Parcul din apropiere au pornit cu avânt, aproape imediat s-au şi împotmolit, municipalitatea schimbând firmele de constructori, una după alta. Potrivit ultimului bilanţ al municipalităţii, investiţia în noul Centru Civic al Slatinei a înghiţit în jur de 15 milioane de lei.
Realizarea centrului civic ce cuprinde Esplanada şi Expo Parcul, deşi a mâncat timp şi mai ales bani, reprezintă cea mai mare investiţie din punct de vedere tehnic din Slatina. Întreaga zonă a fost placată cu granit, fiind destinată exclusiv traficului pietonal.
Tot aici au fost construite o fântână liniară cu o lungime de 30 de metri şi un ansamblu artezian compus dintr-o fântână muzicală cu jeturi luminoase şi colorate placată de „swing-uri” jucăuşe. Expo Parcul a presupus modernizarea parcului existent între străzile Vederii şi Casa de Cultură a Sindicatelor, realizarea unei cascade pe o parte a scărilor de la fostul magazin Oltul până la muzeu, dar şi realizarea unei arteziene cu fum şi foc în forma literei „S”, construcţie unicat în România.