sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Unde poţi arunca mobila veche sau molozul fără să primeşti amendă

Dacă aruncăm mobila veche sau molozul rezultat din renovarea casei la punctele de colectare a gunoiului din Slatina, riscăm amenzi de până la o mie de lei. Pentru a evita amenda, trebuie contactat operatorul local de salubritate care, contra cost, vine şi ridică aceste deşeuri şi le depozitează în locurile special amenajate.

Viceprimarul Slatinei, Claudiu Stăncioiu, a declarat că preţul pe care slătinenii trebuie să-l achite operatorului de salubritate pentru această operaţiune este prevăzut de o hotărâre a consiliului local: 50 lei pe metrul cub, dacă încărcarea o fac angajaţii operatorului sau 36 lei pe metrul cub, dacă încărcarea o face clientul.

Dacă vrem să aruncăm alte deşeuri decât cele menajere, trebuie să încheiem un contract cu operatorul de salubritate. Există un preţ stabilit printr-o hotărâre de consiliu local, iar în urma achitării tarifului, angajaţii acestei firme vin şi ridică gunoiul de la adresa indicată. Este vorba despre orice altfel de deşeuri decât cele menajere: electronice, electrocasnice, mobilă sau resturi rezultate din activităţi de construcţii”, a declarat Stăncioiu.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Operatorul de salubritate din Slatina poate fi contactat la numărul de telefon 0249.414693 sau la sediul din strada Aleea Tineretului, nr. 2A.

Cei care nu respectă prevederile şi depozitează deşeurile, altele decât cele menajere, în puncte de colectare din Slatina se pot alege cu amenzi usturătoare.

Astfel, potrivit Hotărârii Consiliului Local 490/2014, pentru deşeurile menajere, care sunt aruncate în alte locuri decât cele special amenajate, amenda este de la 100 la 600 lei. Pentru aruncarea de deşeuri de orice natură – coji de seminţe, mucuri de ţigară, pe domeniul privat sau public, amenda este de la 300 la 600 lei. Dacă se aruncă deşeuri sau gunoaie de la fereastră, amenda este tot de la 300 la 600 lei.

În cazul depozitării de deşeuri menajere sau de orice altă natură sau provenienţă, în alte locuri decât cele amenajate, amenda este de la 500 la 1.000 lei, în cazul persoanelor fizice, şi de la 1.000 la 2.500, pentru persoanele juridice.

Depunerea în spaţiile de depozitare, acolo unde sunt pubele, de deşeuri care rezultă din operaţiuni de demolare, de renovare, de reparaţie a locuinţelor, din construcţii, pentru persoane fizice amenda este de la 500 la 1.000 lei, iar pentru persoane juridice de la 1.000 la 2.500.

Totodată, dacă nu se încheie un contract de prestare servicii salubrizare cu operatorul sau se refuză încheierea unui astfel de contract de ridicare a deşeurilor, amenda este de la 500 la 1.000 lei, pentru persoane fizice, şi de la 1.000 la 2.500 pentru persoane juridice.

Pe de altă parte, directorul Poliţiei Locale Slatina, Adrian Pop, a declarat că poliţiştii locali întâmpină dificultăţi în identificarea persoanelor care nu respectă legea şi aruncă moloz sau mobilă veche, pe domeniul public din Slatina.

Atât din autosesizări, acolo unde vede poliţistul local, care se află în serviciul de patrulare-supraveghere, cât şi de la populaţie, încercăm să sancţionăm aceste fapte. De cele mai multe ori, este foarte greu să depistezi persoana respectivă pentru că a arunca inclusiv un sac de moloz este o chestiune care durează foarte puţin. Te poţi baza doar pe faptul că îl vezi pe cameră sau să-l surprinzi exact când face acel lucru. De asemenea, există posibilitatea ca persoana care a făcut sesizarea să accepte să fie şi martor. Atunci se poate lua o măsură”, a declarat Pop.

Poliţia Locală a demarat, recent, o campanie de conştientizare a cetăţenilor.

Avem foarte multe sancţiuni, mai ales că de o săptămână am început o campanie în tot oraşul: urmărim cu preponderenţă zonele unde ştim că se adună şi stau foarte mult persoane – în faţa scărilor de bloc, parcuri, pe bănci şi îi avertizăm asupra faptului că au obligativitatea de a nu lăsa mizerie în urma lor. Avem şi sancţiuni aplicate în acest sens”, a afirmat Pop.

Politica