duminică, decembrie 22, 2024

Ultima ora

Sport

Masa de Paște golește buzunarul și conturile doljenilor

De la ouă roșii și iepurași din ciocolată sau pandișpan, până la friptură, drob sau ciorbă de miel, sarmale, salate, pască, prăjituri de casă și nelipsitul cozonac, cu toate acestea se pregătesc doljenii pentru masa de Paște. În funcție de preferințe și de buzunarul fiecăruia, aceștia au la dispoziție o gamă largă de produse. Unii optează pentru cele gata preparate, în timp ce gospodinele cu experiență nici nu concep să nu-și pregătească bunătățile după propriile rețete.

În această perioadă, la mare căutare este carnea de miel. Sunt doljeni care optează pentru un miel sau un ied întreg, dar sunt și persoane care cumpără câteva kilograme de carne. Mieii pot fi cumpărați la 20-25 lei/kilogram, din Piața Chiriac sau din supermarketuri, aici kilogramul de miel sau ied costând între 25 și 35 de lei. Cine vrea să-și facă drob, poate cumpăra organe de miel la 15 lei/kilogram, dar există și varianta celui gata făcut, vidat chiar, la 35-40 de lei kilogramul.

Mielul e nelipsit de pe masa noastră, de Paște. Și facem mai multe preparate din el. Mama pregătește ciorba, eu mă ocup de friptură și drob. Am dat 250 de lei pe un miel și facem cam de toate din el. Am mai luat organe separat să facem drob mai mult”, a spus o craioveancă aflată, miercuri, la cumpărături. Cine nu consumă carne de miel, are la dispoziție curcanul, puiul și chiar porcul, existând clienți foarte mulți și pentru aceste tipuri de carne.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Tarabe pline cu verdețuri și legume

Cum drobul sau stufatul de miel nu se face fără verdețuri, astfel, în piețe, pe tarabe, găsim: mărar și pătrunjel la 1,50 lei legătura, usturoi verde cu 1-1,5 lei legătura, ceapă verde cu 1-2 lei legătura. Legumele sunt și ele la mare căutare, roșiile fiind între 6 și 13 lei/kilogramul, castraveții între 7 și 10 lei/kilogramul, ridichiile între 1,5 și 2,5 lei/legătura, țelină, păstârnac și morcovi între 2 și 5 lei/kilogram. Nici salata verde nu va lipsi de pe masa doljenilor, aceasta costând între 2,5 și 4 lei/bucata. Comercianții se declară mulțumiți de încasări, cât despre scumpiri spre final de săptămână, acestea nu sunt excluse.

A mers bine zilele acestea. Am avut ceapă și usturoi din solar. Le cam termin acum, dar vine altă etapă. Am ceapa verde la 1 leu sau 2 lei legătura mai mare și usturoiul la 1,5 sau 2,5 lei/legătura. Mărarul și pătrunjelul costă 1,5 lei/legătura. Am și morcovi pentru salate sau ridichii roșii. Nu cred că mai creștem prețurile și dacă mai cresc se mau pune un leu. Poate vineri, sâmbătă, nu știu ce să vă spun”, a precizat una dintre comerciante.

Cozonacul făcut în casă, net superior celui din magazin

Gospodinele care prepară totul în casă spun că cel mai mult timp alocă pregătirii cozonacului. Investiția merită, iar gustul nu se compară cu cel al unui cozonac din comerț, spun craiovencele. Miezul de nucă este 40 de lei/kilogram, făina costă 3 lei/kilogram, zahărul 3,5/kilogram, pentru cacao prețul este de 3 lei/punga 25 de grame, uleiul 5 lei/litru, laptele, ouăle, drojdia însemnând aproximativ 15 lei. Totuși, pentru cine nu vrea să mai muncească sau nu are timp să stea în bucătărie, patiseriile vin cu o ofertă bogată. Un cozonac poate costa de la 8 lei (500 grame) la 25 de lei (800 g), compoziția, calitatea și marca având, fiecare, câte un cuvânt de spus asupra prețurilor. Prăjiturile sunt și ele de tot felul și pentru toate buzunarele, kilogramul de „ceva dulce” fiind între 12 și 55 de lei.

Ouă gata vopsite

Cum de pe masa de Paște nu pot lipsi ouăle roșii, gospodinele și-au pregătit deja arsenalul. Vopsea la plic, care costă între 2 lei/bucată și poate înroși până la 60 de ouă și 10 lei/bucata, pachetul conținând patru culori diferite. Cartonul de ouă costă 18 sau 25 de lei, iar cine le alege pe cele de la micii producători plătește chiar și 1,5 lei/ou. În marile magazine există de asemenea, seturi de câte 10 ouă deja fierte și vopsite, la prețul de 13 lei/set.

Haine noi, conform tradiției

Și cum tradiția spune că Paștele presupune cumpărarea unor obiecte noi, mai ales în familiile cu copii, nici magazinele de haine nu duc lipsă de clienți. Prețurile sunt cam mari dar nu se renunță la ideea potrivit căreia copilul trebuie să meargă la biserică purtând haine noi.

Ne cumpărăm ceva nou. Acum spunem că vine Iepurașul, dar și pe vremea mea părinții îmi luau ceva de îmbrăcat. Fetița are 7 ani și băiatul are 10 ani. Nu am buget prea mare, dar trebuie. Sper să mă încadrez în 250 de lei cu ambii”, a spus o craioveancă, mama a doi copii.

Una peste alta, cu drob, friptură, cozonac, ouă roșii și ceva obiecte noi, doljenii vor cheltui pentru zilele Paștelui în funcție de posibilitățile financiare ale fiecărei familii.

Politica