Andra Popescu, Vicepreședinte ALDE Dolj: ”Este nevoie de o analiză riguroasă, de fond, asupra cauzelor dezastrului de la Simularea Examenului Naţional de Bacalaureat din județul nostru”
Rezultatele foarte slabe la Simularea Examenului Naţional de Bacalaureat, la care au participat elevii claselor a XI-a şi a XII-a din învăţământul preuniversitar din județul nostru trebuie să fie un serios semnal de alarmă deopotrivă pentru profesori, elevi, autorități și părinți.
Gradul scăzut de promovabilitate (în medie sub 50%!) absenteismul mare (peste 25%! ) descriu o realitate total nedorită a educatiei doljene.
Țînând cont că este vorba și de clasele terminale din perioada preuniversitară, gravitatea situației este cu atât mai mare. Deasemenea, discrepanța de performanță dintre cele trei mari colegii craiovene și liceele din județ pare a se mări și în urma acestei simulări.
Noi considerăm că educația este unul din motoarele dezvoltării. Nu putem aștepta rezultate diferite de la educația doljeana conservând asemenea realități negative.
Este firesc ca aceste note să fie analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ în care s-au desfășurat aceste simulări, prin dialog individual cu fiecare elev, dezbateri la nivelul clasei, ședințe comune cu părinții și elevii. Nu este însă suficient!
Credem că se impune de urgență o analiză de fond la nivelul Consiliului Județean împreună cu ISJ, cu directorii și profesorii din instituțiile de învățământ deficitare asupra cauzelor care generează astfel de contraperformante. Este nevoie de un plan imediat de măsuri creative, care să creeze condiții pentru ca lucrurile să fie îndreptate.
Considerăm că liceele și colegiile merituoase ar putea fiecare să ”adopte” instituțiile școlare cu problemele expuse mai sus, iar bunele practici din zonele de performanță să poată fi împărtășite cu succes în zonele deficitare– apreciază Andra Popescu, Vicepreședinte ALDE Dolj