vineri, noiembrie 22, 2024

Ultima ora

Sport

Edilii doljeni, ageri la gratuități, codași la planurile parcelare și paza în comune

Vești bune din partea Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Dolj, mustrare din partea Prefecturii Dolj! De aceste două lucruri au avut parte, ieri, primarii și secretarii comunelor din Dolj, chemați la sediul Insituției Prefectului Dolj pentru a fi informați cu privire la modificările aduse în domeniul funciar. Dacă reprepezentanții OCPI Dolj i-au impulsionat pe edili să continue acțiunile prin care fac posibilă cadastrarea gratuită, cei ai Prefecturii Dolj le-au reamintit faptul că nu au făcut mai nimic cu privire la planurile parcelare. Așa se face că stadiul aplicării Legii 165/2013 se găsește în același punct în care se afla și în urmă cu cinci ani, după cum a concluzionat șeful Serviciului Juridic din cadrul Prefecturii Dolj, Eugen Marinescu. Un semnal de alarmă a fost tras și de către președintele ATOP, Marian Viorel Marin, cu privire la modul în care se asigură paza la nivel de comună.

În ceea ce privește procedurile pentru cadastrarea gratuită, reprezentanții OCPI Dolj vin în sprijinul edililor doljeni. Practic, aceștia vor redacta contractul care urmează a fi încheiat în aprilie 2018, pentru cadastrarea ce se va face în acest an și mai mult decât atât se vor deplasa în teren, pe zone, în vederea semnării lui.

Sunt 101 primari cu care trebuie să semnăm contractele de finanțare pentru anul în curs. Această acțiune de cadastrare gratuită este benefică și pentru a nu mai avea probleme cu tipul de contract, cu eventualele modificări ce ar trebui aduse, am luat decizia să redactăm noi contractele. Edilii și alte persoane care trebuie să le semneze, vor citi contractul, să nu apară erori și apoi vor pune semnătura. Tot pentru a înlesni situația, ne-am gândit să mergem noi pe zone, în județ, să fie semnate aceste contracte. Totul trebuie semnat în aprilie 2018. Există modificări și la Legea fondului funciar, așa cum am precizat și i-aș ruga pe domnii primari să fie foarte atenți la tot ceea ce presupune acest lucru”, a declarat Mihai Cilibiu, directorul OCPI Dolj.

Colaborarea cu firmele autorizate

Policlinica Buna Vestire Craiova

Cilibiu i-a mai rugat pe edilii doljeni, acolo unde cazul, să asigure o bună colaborare cu firmele care fac măsurătorile în teren în vederea cadastrării. „Chiar dacă primarul nu poate să ofere sprijin direct celor autorizați, că știm că sunt multe treburi în primărie, am rugămintea de a găsi un om care atunci când reprezentanții acestor firme au nevoie de ajutor să li se poată oferi. Sunt unele comune unde există astfel de probleme și aș vrea să luați măsuri”, a transmis directorul OCPI Dolj.

Avem o mare problemă cu lipsa planurilor parcelare”

Dacă pentru a face posibilă cadastrarea gratuită primarii din Dolj s-au mișcat destul de bine, altfel stau lucrurile când vine vorba de stadiul aplicării Legii 165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist. Edilii se află în același punct de acum cinci ani, lipsa planurilor parcelare fiind o reală problemă a județului.

Mă bucur că la OCPI Dolj totul este foarte bine, în ceea ce privește colaborarea cu primarii. Situația nu este una roz, însă, din punctul nostru de vedere. O vedem la fiecare ședință de fond funciar, o observăm din fiecare petiție, sesizare venită de la cetățeni. Stadiul aplicării Legii 165/2013 este cam același de cinci ani încoace. Sunt mici încercări, muguri de primăvară să le spun așa, dar slab. Foarte slab. Avem o mare problemă cu lipsa planurilor parcelare și nu știu de ce ne aflăm tot în același stadiu. Aș vrea să le spun domnilor primari că nu este suficient să se bucure că primesc acești bani pentru cadastrare gratuită. Dacă nu iau măsuri vor plăti sume de bani stabilite de instanță tuturor foștilor proprietari de imobile care doresc să-și recapete titlurile de proprietari. Oare cum se va prezenta balanța atunci?! Ce veți face cu bugetul local? Consider că ar trebui să găsiți soluții la timp, să găsiți fonduri și să veniți cu soluții”, a fost mesajul lui Marinescu.

18 edili total dezinteresați

Probleme în județ sunt și cu modul în care se asigură paza în comune. Primarii sunt obligați, conform legii, să ia decizii în acest sens, ultimul control efectuat de către polițiștii doljeni arătând faptul că unii dintre edili sunt total dezinteresași de acest aspect. Potrivit președintelui ATOP, Marian Viorel Marin, sunt 18 comune din Dolj unde efectiv nu a fost luată nicio măsură în acest sens. În restul localităților au fost efectuate ceva încercări, fiind însă și edili care nu pun niciun fel de probleme.

Politica