Hoţii au găsit o nouă metodă simplă de făcut bani: o înşelăciune care îi face pe părinţii îngrijoraţi să scoată instantaneu banii din conturi pentru a-şi ajuta copiii aflaţi în necaz.
O persoană telefonează părinţilor şi susţine că este avocatul fiului familiei respective sau poliţistul-procurorul care anchetează cazul. Uneori, pentru credibilitate, o altă persoană se dă drept fiul, care vorbeşte plângând sau neclar, apoi îl pasează la telefon pe avocat.
ATENŢIE! Hoţii folosesc un număr ascuns sau un număr pe care nu îl cunoaşteţi!
Scenariul: fiul a fost implicat într-un accident rutier grav (sau alt eveniment de acest gen) şi trebuie să plătească bani victimei, pentru a scăpa de întocmirea unui dosar penal şi de pedeapsa cu închisoarea. Sau: fiul a fost implicat într-o bătaie şi a rănit grav pe cineva, iar banii trebuie daţi cu acelaşi scop, avocatului care a dat telefonul.
Hoţii acţionează pe baza unor informaţii minime, date despre telefon, dacă persoanele respective au copii plecaţi din ţară sau care nu stau în casă cu ei. Sunt vizate persoanele mai în vârstă, care au totuşi o brumă de bani. Hoţii se dau avocaţi –poliţişti-procurori şi cer ca banii pe loc sau să fie transferaţi de obicei prin Western Union sau Moneygram sau, vine un taxi să îi preia.
Sfaturile poliției:
VERIFICAŢI dacă ruda respectivă este într-adevăr rănită sau a avut un accident, dându-i un telefon, doar apelând numărul personal!
IGNORAŢI mesajele în care vi se spune că aţi fost desemnat câştigător, la concursuri la care nu aţi participat!
NU FURNIZAŢI DATE CONFIDENŢIALE prin telefon, dacă apelul provine de la un număr ascuns sau un număr de mobil pe care nu-l cunoaşteţi. Este de evitat şi trimiterea de copii după buletin sau cărţi de credit prin telefon,email sau fax.
CEREŢI DATE despre unitatea medicală, de poliţie sau parchet unde s-ar afla ruda şi sunaţi pentru confirmare acolo!
Cereţi ajutorul Poliţiei de îndată!