vineri, noiembrie 22, 2024

Ultima ora

Sport

100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România

În urmă cu 100 de ani, la această dată se înfăptuia unirea Basarabiei cu România-mamă. Un eveniment istoric, o primă treaptă pe care națiunea noastră pășea în drumul spre Marea Unire ce avea să se întâmple câteva luni mai târziu.

În anul Centenarului, acest prim moment din tabloul întregirii neamului este celebrat astăzi, începând cu ora 14:00, la Facultatea de Drept din Craiova la inițiativa Acțiunii pentru Renașterea Craiovei, alături de Facultatea de Drept și Baroul Dolj. Oaspeți veniți de peste Prut vor participa, alături de studenți basarabeni, elevi și profesori craioveni, la o manifestare dedicată celor 100 de ani de când Sfatul Țării Republice Democrate Moldovenești a semnat actul unirii, „în puterea dreptului istoric și dreptului de neam, pe baza principiului că noroadele singure să hotărască soarta lor”.

Evenimentul va fi deschis de prof. univ. dr. Sevastian Cercel, decanul Facultății de Drept din Craiova și prezentat de avocatul Lucian Săuleanu, decanul Baroului Dolj.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Sărbătorirea a 100 de ani de la Unire este, în sine, un moment istoric, căruia se cuvine să îi acordăm o importanță deosebită. Ne bucurăm să organizăm acest eveniment care aduce laolaltă craioveni și basarabeni, în amintirea zilei în care a fost sădită sămânța Marii Uniri prin întoarcerea Basarabiei la patria-mamă. Așa cum spunea și Constantin Stere în 1918, poporul românesc n-a venit în Basarabia din afară, el acolo s-a născut și nimeni nu îl poate alunga din propria-i casă. La fel ca acum 100 de ani, și astăzi suntem uniți de același grai și de aceleași idealuri, iar acestea nu cunosc noțiunea de graniță. Cuvintele lui Vladimir Cazacliu, una dintre figurile marcante ale unirii Basarabiei cu România, care afirma că în timp ce teritoriile se ocupă cu armele, sufletul și inima unui popor se cuceresc cu minte sănătoasă, cu sufletul curat, cu inima plină de căldură și iubire, sunt astăzi la fel de actuale ca atunci, căci toate acestea ne leagă în continuare de românii din Moldova,” a transmis avocatul Lucian Săuleanu, decanul Baroului Dolj.

La manifestarea de astăzi vor lua cuvântul și invitații speciali din Basarabia: Vasile Tofan, primarul satului Vorniceni, raionul Strășeni și Petru Botnaru, director executiv al asociației Terra 1530 Vorniceni.

Programul include un moment al Corului Colegiului Militar „Tudor Vladimirescu” și o scenetă pregătită de elevi ai aceluiași liceu după un text al avocatului Ștefan Botzoiu, fost director al Teatrului Național „Marin Sorescu”, prezentarea unui proiect pe tema „Artizanii Marii Uniri” de către elevi ai Colegiului Național „Frații Buzești”, alocuțiuni ale profesorilor de istorie Oprea Pandia și Valentin Băluțoiu, din partea colegiilor Frații Buzești, respectiv Carol I, dar și momente artistice pregătite de studenți basarabeni. Victoria Zubenco, studentă a Departamentului de artă teatrală din cadrul Facultății de Litere va recita „Scrisoare din Basarabia”, de Grigore Vieru, iar Valeria Vangheli, studentă a Facultății de Litere, și Marian Lazarev, student la Drept, vor susține momente muzicale.

Partenerii evenimentului sunt Asociația Studenților Basarabeni din Craiova și colegiile naționale participante în cadrul proiectului ARC „10 Mari Craioveni”: Colegiul Militar „Tudor Vladimirescu”, C.N. „Carol I”, C.N. „Frații Buzești”, C.N. „Elena Cuza” și C.N. „Gheorghe Chițu”. „10 mari craioveni” este un proiecct care își propune să aducă în atenția publicului personalităţi ale istoriei şi culturii locale, naţionale sau universale care, prin originea lor, activitatea sau moştenirea culturală pe care au lăsat-o, şi-au legat numele de oraşul Craiova, fiind o modalitate prin care se urmărește revitalizarea spiritului local și conștientizarea cu privire la rolul și locul Craiovei pe harta culturii.

Politica