Biblioteca Județeană “Alexandru și Aristia Aman” organizează marți, 27 martie, începând cu ora 11.00, conferința “Realizări şi pierderi în 100 de ani de la Marea Unire”.
Deschizător de drumuri și idealuri, actul politic de la 27 martie/9 aprilie 1918 a reprezentat prima mare realizare românească în direcția îndeplinirii obiectivului asumat la intrarea în Marele Război. Miraculoasă și nesperată pentru acel moment, unirea Basarabiei cu Vechiul Regat s-a constituit încă de la începuturi într-un proiect atractiv pentru românii care locuiau în provinciile aflate sub dominația austro-ungară, Transilvania și Bucovina. Fără să fie parte integrantă a convenției politice încheiate de România cu Aliații în vara anului 1916, printr-un concurs favorabil de împrejurări, avataruri politice și realități militare, Basarabia este prima dintre cele trei provincii românești care, prin voință pupulară, a ales să se unească cu țara.
Prin Unirea de la 1918 se închidea paranteza deschisă în 1812 atunci când, în mod abuziv și arbitrar, Moldova de dincolo de Prut a fost anexată de Imperiul Rus. Unirea de la 27 martie/9 aprilie 1918 generează ecouri până în prezent, reamintindu-ne rolul primordial pe care și l-au asumat oamenii politici basarabeni în cadrul Sfatului Țării.
Acțiunea este organizată de Asociaţia Studenţilor Basarabeni din Craiova și se va desfășura în sala “Acad. Dinu C. Giurescu”.