Episcopia Slatinei şi Romanaţilor şi-a făcut firmă de servicii funerare, iar episcopul Sebastian a ordonat tuturor preoţilor să-i îndrume pe enoriaşi către această societate, împărţindu-le pliante promoţionale cu ofertele „Funerare Romanaţi”. Firma de pompe funebre a feţelor bisericeşti face însă o concurenţă neloială celorlalte societăţi de profil, care plătesc taxe şi impozite statului.
Episcopia Slatinei şi Romanaţilor, păstorită de episcopul Sebastian Paşcanu, a intrat agresiv pe piaţa serviciilor funerare. Surse apropiate episcopiei au declarat că toţi preoţii din Slatina au fost chemaţi la noua catedrală de lângă Casa de Cultură a Tineretului, unde Sebastian însuşi le-a prezentat serviciile oferite de firma „Funerare Romanaţi” şi le-a ordonat acestora să-şi îndrume enoriaşii către această societate care activează în apropierea Cimitirului Clocociov. Preoţii au primit şi pliante publicitare, cu serviciile pe care firma le oferă, destinate tot credincioşilor şi, mai mult, li s-a promis că vor fi recompensaţi conform numărului de clienţi trimişi.
„Ne-a spus să trimitem oamenii acolo că ne recompensează, la final. Chiar episcopul ne-a ţinut o şedinţă. Stăteam şi ne uitam unii la alţii şi nu ne venea să credem ce auzim şi vedem”, a declarat sursa citată.
Potrivit pliantului împărţit preoţilor, Funerare Romanaţi dispune de transport funerar cu un dric marca Mercedes, transportul în afara municipiului Slatina taxându-se suplimentar, cu doi lei pe kilometru, bani în plus fiind plătiţi şi pentru manipularea sicriului. Viitorii clienţi sunt atraşi şi cu o sală de pomeniri, situată într-o clădire nouă şi modernă cu o capacitate de 70 de locuri. Meniurile sunt la „preţuri fără concurenţă”, existând posibilitatea livrării mâncării în sistem catering şi pachete pentru împărţit. La colivă, preţul porneşte de la 20 de lei pe kilogram, acelaşi fiind preţul de pornire şi pentru „căpeţele” – trei colaci mari şi 18 mai mici.
Reclama susţine că o „echipă profesionistă” poate săpa groapa defunctului începând de la preţul de 300 lei, turnarea bordurilor porneşte de la 1.000 lei, iar preţul criptelor din beton de la 2.800 lei. Alte servicii oferite vizează placarea cu granit sau marmură, dar şi vânzarea de sicrie şi cruci.
Chiria capelei porneşte de la 100 lei pe noapte, sala fiind mobilată cu bănci, ventilată şi utilată corespunzător şi prevăzută cu lift mortuar. La cerere, se poate pune capac frigorific, preţul pornind de la 150 lei pe zi.
Preţurile „fără concurenţă” continuă şi în ceea ce priveşte sicriele (de la 288 lei), crucile de lemn (de la 18 lei), crucile de marmură (de la 345 lei) sau crucile de granit (de la 750 lei).
Funerare Romanaţi pune la dispoziţie şi un microbuz cu capacitate de opt persoane pentru slujbele de la Cimitirul Clocociov, situat într-un cartier mărginaş al Slatinei, tariful pornind de la 50 lei.
Respectând regulile marketingului modern, firma Episcopiei Slatinei şi Romanaţilor are şi oferte, clienţii putând alege între patru pachete de servicii, la preţuri avantajoase.
Afacerea feţelor bisericeşti este fără ruşine, la lumina zilei. Un bărbat care a răspuns la unul dintre numerele de telefon trecute în pliant a declarat că societatea de pompe funebre aparţine Episcopiei Slatinei şi Romanaţilor.
În cadrul discuţiei telefonice, l-am întrebat dacă firma oferă şi servicii în afara înmormântărilor propriu-zise.
-Am numărul de pe un pliant şi aş vreo o cruce. Se poate şi asta sau doar înmormântări şi ce mai scria în pliant?
-Nu, nu! Orice doriţi şi găsiţi acolo, pe pliant!
-Şi cam la ce preţ ar fi o cruce cu poză, cu totul?
-Trebuie să veniţi şi să vă alegeţi crucea pentru că sunt diferite preţuri.
-Unde aveţi sediul? Astăzi vă mai găsesc?
-Suntem pe strada Poenii, numărul 21 G.
-Asta e în Clocociov?
-Da, da.
-Dar e aşa cum mi-a spus părintele? Este firma Episcopiei? Că mi-a şi zis să fac cu dumneavoastră că e mai bine
-Pompele funebre, da!
-Deci şi asta cu crucea?
-Da, da!
Dacă preotul nu îşi duce la îndeplinire misiunea dată de episcopul Sebastian, putem afla numărul firmei de pompe funebre a Episcopiei direct de la sediul din Slatina, chiar şi telefonic.
„Vă dau numărul de telefon de la magazinul funerar. Trebuie să sunaţi la numărul acesta şi vorbiţi cu băiatul de acolo (…) Vă îndrumă el, pentru că chiar nu pot să vă dau prea multe informaţii, sunaţi acolo. Numai bine! Doamne ajută!”, a afirmat o femeie care a răspuns pe numărul de fix al Episcopiei Slatinei şi Romanaţilor.
Firma Funerare Romanaţi face o concurenţă neloială celorlalte societăţi de profil, care plătesc taxe şi impozite statului. Administratorul unei astfel de firme din Slatina, Relu Stoica, a declarat că autorităţile competente ar trebui să se sesizeze şi să ia măsuri.
„Părerea mea este că e loc pentru toată lumea, marea problemă e că încearcă nişte popi. Moral nu mi se pare nici mie, dar ce pot să zic eu, dacă este voinţa acestui om (episcopul Sebastian – n. red.) care se duce şi mănâncă cu mai marii zilei, nu cu mine. Dacă popii au ajuns până într-acolo încât să se ocupe şi de servicii funerare, deja… Sincer să fiu, vreau să mă ţin departe de acest fenomen pentru că trăim într-o mizerie, într-un noroi. Sunt autorităţi şi instituţii care ar trebui să tragă pe cineva de urechi”, a declarat Stoica.
Omul de afaceri arată că şi până acum preoţii îndrumau enoriaşii către o firmă de pompe funebre sau alta, în funcţie de interesul fiecăruia.
„Nu ştiu dacă plătesc aceleaşi taxe ca şi noi că am înţeles că pune popii să care sicriul şi mortul. Dacă vorbim de moralitate, să-i vadă ăia la care se închină ei, toată ziua. Ei aruncă vorbe înalte către ceruri, dar sunt cei mai pângăriţi şi cei mai mizerabili. Nici nu încerc să înţeleg acest fenomen. Dacă un popă face lucrul acesta… Să ştiţi că sunt preoţi care şi până acum făceau lobby către o anumită firmă”, a afirmat el.
Relu Stoica reclamă că preoţii au pus monopol şi pe lumânări, pe care le vând la preţuri de cinci ori mai mari.
„Lumea e sătulă când aude că şi de aici îşi iau bani. N-aţi văzut că, la lumânări, cer 60 de lei pe un kilogram. Un kil de lumânări e 11, 12, 13 lei. Să câştigi de cinci ori? Eu cred că nici în droguri, nici în medicamente nu sunt aceste profituri ca în lumânări. Ei au pus monopol şi pe lumânări şi pe vin. Iau un vin cu trei lei şi îl vând cu 15 lei. În loc să-l slăvească pe Dumnezeu, ei se gândesc la bani”, mai spune omul, care îi îndeamnă pe preoţi să treacă să se dedice antreprenoriatului cu totul.
„Le-aş propune să treacă în sectorul privat, să vadă cum e”, a conchis el.