luni, decembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Teatrul Colibri: Spectacolul lecturii, cu Doina Ruști

Teatrul pentru copii și tineret Colibri organizează luni, 26 martie 2018, ora 13:00, în foyer-ul instituției, spectacolul lecturii cu Doina Ruști, pretext – volumul „Mâța Vinerii“, în cadrul Săptămânii Teatrului, ediția a V-a.

Romanul „Mâța Vinerii“, apărut la Polirom, în anul 2017, a fost tradus în germană, spaniolă, maghiară, iar în curând va fi definitivată și versiunea în limba engleză.

Este anul 1798. În București trăiește un sclav-bucătar, pe care și-l dorește toată lumea. Mâncarea lui satisface chiar și gusturile complicate ale principelui, care îl ia la Palat. Însă nimeni nu știe că are un rețetar vrăjitoresc: <<Cartea bucatelor rele>>”.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Derulîndu-şi întîmplările – la limita dintre magic şi fantastic – în decorul unui Bucureşti pitoresc din preajma anului 1800 (luat ca pretext, de fapt, pentru o naraţiune ce transcende datele unui cadru istoric documentabil), „Mîţa Vinerii“ trasează, ca prin vis, limitele unui univers ficţional în care se amestecă, în doze potrivite, ca în alambicul unui alchimist, substanţele înşelătoare ale realului şi acelea, atît de pregnante, ale unei irealităţi (sau suprarealităţi), ce irump în plin cotidian. Negustori, vrăjitori, spiritişti, bucătari de la Curtea Domnească, îndrăgostiţi, domnişoare cu ifose, ambasadori de pe diferite meleaguri, arnăuţi, funcţionari ai Înaltei Porţi, domni maziliţi şi domni proaspăt înscăunaţi, uneltitori de tot felul, revoluţionari, bonapartişti, scamatori şi trimişi ai lui Sator populează spaţiul carnavalesc al acestui roman fantast, cu subterane ce conduc pînă departe, spre lumi abia bănuite.“ (Bianca Burţa-Cernat), sursa www.polirom.ro.

Doina Ruști este una dintre cele mai apreciate voci feminine ale literaturii contemporane. Tradusă în peste 11 limbi, invitată la evenimente internaţionale, s-a impus în special prin construcţia solidă a romanelor ei. Dintre acestea amintim „Fantoma din moară“ (2008), amplu roman despre comunismul românesc, distins cu Premiul pentru Proză al USR și tradus în germană. Romanul reconstituie fabulos lumea copilăriei petrecute într-un sat din sudul Olteniei, stăpânit de povești cu fantome, de hierofanii şi de forţe subterane. A mai scris romanele Zogru (2006), Lizoanca (2009) – recompensat cu Premiul „Ion Creangă“ al Academiei Române, dar și două bestseller-uri, care au deschis seria ficțiunii istorice. Manuscrisul fanariot (2015) și Mâța Vinerii (2017).

Doina Ruşti trăieşte în Bucureşti, este profesor universitar şi scenarist.

Politica