Ședință a Comitetului de Bazin Jiu-Dunăre, de Ziua Apei, la Craiova. Reprezentanți ai instituțiilor implicate în gestionarea resurselor de apă și monitorizarea cursurilor de apă din Oltenia s-au întrunit la sediul Administrației Bazinale de Apă (ABA) Jiu.
În cadrul ședinței tehnice au fost dezbătute câteva teme “arzătoare legate de apă, cea mai importantă fiind igienizarea albiilor de râu din această primăvară şi asumarea responsabilităţilor în acest sens al tuturor instituţiilor implicate”, după cum au transmis reprezentanții ABA Jiu.
„Sunt probleme diverse, probleme care din cauza schimbărilor climatice am avut fenomene atipice care până acum 10-15 ani nu se petreceau în țara noastră. Și toate acestea sunt cauzate, în special, de activitatea umană. Apa, știm cu toții, este o resursă regenerabilă dar limitată în timp și spațiu. În România avem resurse de apă. Ele sunt distribuite neuniform pe teritoriul țării, dar mari probleme apar, în urma schimbărilor climatice, când avem deficit de resurse de apă în anumite zone și, în același timp, cu ce probleme ne confruntăm atunci când avem apă în exces pe anumite zone. De 25 de ani de când se sărbătorește Ziua Apei, am încercat de fiecare dată să atragem atenția în special populației ca să conștientizeze importanța acestei resurse”, a declarat directorul ABA Jiu, Marin Talău.
Președintele Comitetului de Bazin Jiu-Dunăre, Dan Narcis Purcărescu, care a împlinit un an de când este prefect al județului, a vorbit și el despre importanța apei.
„Deși în fiecare moment al vieții noastre aducem recunoaștere apei, acest copil primordial, odată pe an avem prilejul și privilegiul de a sărbători esența existenței noastre, într-un cadru larg, festiv cu bucurie dar și cu multă responsabilitate. (…) Avem datoria de a demonstra că prin promovarea de practici sustenabile, prin abordări și soluții integrate ale problemelor din sectoarele de apă și energie se pot obține beneficii economice și sociale mult mai mari. Cerința de apă este în creștere continuă dar dacă nu avem grijă de natură, de mediul înconjurător vom avea de suferit”, a afirmat prefectul de Dolj.
În data de 22 martie 2018, Administrația Naționala Apele Române, sub patronajul Organizației Națiunilor Unite, împreună cu instituțiile și organizațiile din domeniu, celebrează pentru a douăzeci și cincea oară Ziua Mondială a Apei, această manifestare evidenţiază importanţa pe care o are apa în viaţa de zi cu zi.
Tema sub care se celebrează Ziua Mondială a Apei în acest an este “Natură pentru apă” și reprezintă un apel către omul modern să înțeleagă importanța vitală a apei și să revină la relația sa tradițională cu apa și, în general, cu mediul înconjurător.