joi, noiembrie 14, 2024

Ultima ora

Sport

Devalizarea Primăriei Caracal, la rejudecare

Magistraţii Curţii de Apel Craiova au dispus trimiterea spre rejudecare către Tribunalul Olt a dosarului în care fostul primar al Caracalului, Gheorghe Anghel, şi camarila acestuia sunt acuzaţi de devalizarea bugetului municipalităţii, provocând un prejudiciu de peste cinci milioane lei. Cei 14 inculpaţi din acest dosar au beneficiat de indulgenţa judecătorului oltean Gheorghe Maruşcă, care cu o zi înainte de ieşirea la pensie a dat achitări, pedepse cu suspendare sau mult prea blânde faţă de valoarea pagubei.

Curtea de Apel Craiova a trimis dosarul înapoi la Tribunalul Olt. Surse judiciare au declarat că motivul retrimiterii spre rejudecare este acela că motivarea sentinţei Tribunalului Olt nu a fost semnată de judecătorul cauzei, Gheorghe Maruşcă, ci de şefa instanţei, Liliana Oprea.

Desfiinţează în totalitate sentinţa penală atacată şi trimite cauza spre rejudecare aceleiaşi instanţe, respectiv Tribunalul Olt. Menţine actele şi măsurile procedurale dispuse până la data de 31.07.2017. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului, din care suma de 520 lei reprezintă onorariu avocat oficiu pentru fiecare inculpat”, se arată în încheierea instanţei din Craiova.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În acest dosar, au fost achitaţi Liana Loredana Stroie, fostă angajată a Compartimentului Contracte Concesiune din cadrul primăriei, Georgeta Cercel, administrator al unei firme, Petre Duică, soţul unei angajate din primărie, şi Daniela Stroe, fiica unei şefe din Departamentul de Contabilitate al primăriei, în timp ce în cazul lui Florinel Stroe, soţul acesteia din urmă, şi lui Cristinel Coman, alt om de afaceri, s-a dispus încetarea procesului penal ca urmare a prescrierii faptei.

Au primit pedepse cu suspendare următorii: George Pavel, administratorul unei firme – doi ani şi şase luni, Mihaela Duică, fostă angajată a primăriei – trei ani şi şase luni şi Sandu Grigorie, administratorul unei firme – un an şi două luni. Georgeta Cercel, George Pavel şi Sandu Grigorie şi-au recunoscut faptele încă de la primele termene ale procesului.

Singurele pedepse cu executare, câte trei ani şi şase luni, au fost primite de fostul primar Gheorghe Anghel şi patru dintre reprezentanţii fostei conduceri a primăriei: fostul director economic Maria Tudor; fosta angajată la Compartimentul Contabilitate Natalia Olaru, fosta casieră centrală a primăriei Mariana Coşoveanu şi fosta angajată a Compartimentului Contabilitate Elena Neculăiţă.

Sentinţa a fost pronunţată de judecătorul Gheorghe Maruşcă, cu o zi înainte de a ieşi la pensie.

Membrii grupării coordonate de Gheorghe Anghel şi de Maria Tudor, fostul director economic al Primăriei Caracal, sunt acuzaţi de constituirea unui grup infracţional organizat, aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup, înşelăciune, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals, delapidare şi abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată.

Oamenii legii spun că, prin însuşirea unor sume mari de bani în baza unor documente – facturi, chitanţe, care atestau efectuarea unor lucrări fictive, sau procurarea de materiale necesare în desfăşurarea de activităţi fictive în cadrul instituţiei, a fost creat un prejudiciu de 5,2 milioane lei. La această grupare infracţională au aderat atât angajaţi ai primăriei Caracal, printre care şeful serviciului Evidenţa Populaţiei, consilieri superiori din cadrul Compartimentului Contabilitate, auditorul instituţiei şi casierul principal, cât şi alte persoane – administratori de societăţi comerciale, care ar fi fost racolate de lideri şi de ceilalţi angajaţi, cu scopul clar de a-şi însuşi sume de bani.

Bani pentru campania electorală a lui Anghel

Printre agenţii economici care au aderat la gruparea infracţională s-a numărat Sandu Grigorie, administratorul SC Grion Ignifug SRL Slatina. Potrivit anchetatorilor, acesta a emis şi încasat de la Primăria Caracal, prin contul bancar şi casierie, facturi în valoare de 1.748.286 lei, doar o parte din prestările de servicii fiind chiar efectuate. Pentru o altă mare parte, acesta a emis facturi fictive.

Sandu Grigorie a fost chemat de Maria Tudor, la începutul anului 2012, în biroul acesteia, care i-a spus că trebuie să strângă ceva bani pentru campania electorală pentru realegerea în funcţia de primar a lui Gheorghe Anghel. În aceste condiţii, Grigorie a emis cinci facturi într-un singur exemplar în valoare totală de 227.200 lei şi nu le-a mai înregistrat în actele contabile. El a transferat sumele de bani primite la Trezoreria Slatina, le-a ridicat în numerar şi le-a predat Mariei Tudor şi lui Gheorghe Anghel. Cei doi i-au promis afaceristului că, după alegeri, îi vor încredinţa lucrări şi îşi va recupera banii. Pentru cele cinci facturi emise în anul 2012, Grigorie a primit 227.200 lei prin şapte ordine de plată, prin două dintre acestea a fost achitată de două ori aceeaşi factură fictivă din 2011, iar pentru ultima plată, în valoare de 47.200 lei, nici nu a fost emisă vreo factură.

Proprietăţile directoarei economice, renovate pe banii contribuabililor

Maria Tudor, fostul director economic al primăriei, şi Elena Neculăiţă, fost consilier superior în cadrul Compartimentului Contabilitate al instituţiei, şi-au renovat mai multe imobile pe care le deţin în Caracal, Deveselu şi Călimăneşti Vâlcea. Lucrările au fost decontate cu fonduri deturnate din bugetul municipalităţii şi realizate de un alt agent economic, parte a grupării infracţionale. Este vorba de societăţile SC Clauexim SRL Slatina şi SC Alexia Intermed Tom SRL Slatina, administrate de Florea Tomescu, care, în perioada 2005-2012, au emis şi încasat de la Primăria Caracal facturi în valoare de 329.079 lei.

În această perioadă, Maria Tudor a achiziţionat pe strada Reconstrucţiei din Caracal, un imobil situat vizavi de casa unde locuieşte, la renovarea acestui imobil lucrând firma Clauexim a lui Tomescu. După terminarea lucrărilor la acest imobil, Maria Tudor şi-a modernizat şi un apartament situat într-un bloc pe strada Antonius Caracalla, în zona fostului Renel. Tudor i-a motivat constructorului că acest apartament face parte din protocolul Primăriei Caracal, deşi mobila veche din imobil a fost dusă la o casă deţinută de directorul economic în comuna Deveselu, sat Comanca. Deşi ştia că nu este vorba de imobile ale primăriei, constructorul a acceptat lucrările datorită banilor pe care îi primea, dar şi din cauză că Tudor şi Neculăiţă l-au ameninţat că au cunoştinţe printre reprezentanţii instituţiilor de control şi îi pot genera probleme.

Ulterior, el a fost dus de către Neculăiţă Elena să-i renoveze un apartament pe care aceasta îl avea în staţiunea vâlceană Călimăneşti. Mai mult, la începutul anului 2008, cealaltă firmă a lui Florea Tomescu, SC Alexia Intermed Tom SRL Slatina, a renovat şi modernizat casa Mariei Tudor din comuna Deveselu, unde fusese trimisă mobila de apartamentul din Caracal.

Familia Duică: Bani spălaţi prin achiziţionarea de utilaje nefuncţionale

În perioada 2005-2012, Petre Duică, soţul Mihaelei Duică, şeful Serviciului Evidenţa Populaţiei, a primit de la Primăria Caracal, în mai multe tranşe, suma de 166.920 lei, iar de la casieria instituţiei a ridicat suma de 5.000 de lei pentru „prestări servicii”. Cu toate acestea, anchetatorii n-au găsit în contabilitatea primăriei documente justificative pentru această sumă şi nici ordinele de plată sau extrasele de cont unde să fie menţionate plăţile efectuate. Potrivit anchetatorilor, Petre Duică, cadru militar, a predat SC IGO SA mai multe utilaje pe care le-a procurat la licitaţiile organizate de unitatea militară de la Deveselu. Este vorba de un autogreder, un tractor U650 şi o „sărăriţă” ce nu au fost folosite niciodată şi de un compactor şi de un motocompresor ce au fost folosite ocazional.

Valorile de cumpărare a utilajelor de la unităţile militare, unde Duică Petre a participat la licitaţii, erau în general mici. De exemplu, motocompresorul a fost achiziţionat cu 1.683 lei, tractoarele cu preţuri cuprinse între 2.430 lei şi 4.000 lei şi deci nu pot acoperi nici pe departe suma de 166.920, primită de Duică.

Anchetatorii spun că aceste utilaje erau destinate dezmembrării şi predării la centre de colectare fier vechi, dar pentru a „justifica” sumele de bani primite de la primărie au fost predate fără documente legale către IGO SA, deşi nu erau de folosinţă şi nici nu au fost folosite în interesul acesteia.

Potrivit aceloraşi surse, soţii Duică sunt foarte apropiaţi de fostul primar Gheorghe Anghel. Primar al municipiului Caracal în perioada 1980-2012, cu mici întreruperi, Anghel îşi ţinea, într-o cameră a vilei familiei Duică, toate cărţile, tablourile şi distincţiile primite înainte de 1989.

Gheorghe Anghel şi o parte dintre inculpaţii din acest dosar sunt trimişi în judecată într-un alt dosar, instrumentat de către DNA Craiova, fostul edil fiind acuzat de peste o mie de acte de abuz în serviciu.

Politica