Festivalul ,,Meleaguri Brâncuşiene”, la Polovragi

Jurnalul Olteniei
3 Min Read

Căminul Cultural din Polovragi va găzdui, în periada 23-25 martie, Festivalul Naţional de Muzică Populară ,,Meleaguri Brâncuşiene”, ajuns anul acesta la ediţia cu numărul trei. La acest festival-concurs şi-au anunţat prezenţa nu mai puțin de 24 de concurenţi, din 11 judeţe ale ţării, respectiv Cluj, Caraș Severin, Covasna, Olt, Alba, Botoșani, Mehedinți, Brăila, Suceava și Gorj.

La concursul de muzică populară se fac înscrieri pe categorii de vârstă, competiția fiind împărțită în două secțiuni.

,,Festivalul este adresat cursanților școlilor populare de artă sau centrelor culturale județene de la disciplinele de canto muzică populară și instrumente muzicale și este împărțit pe două secțiuni, în cadrul fiecărei secțiuni existând două categorii de vârstă (12-15 ani, respectiv 16-25 ani): secțiunea I se adresează cursanților de la disciplina canto muzică populară; secțiunea a II-a se adresează cursanților de la disciplinele de instrumente muzicale specifice orchestrelor populare (nai, fluier, caval, vioară, acordeon, țambal, trompetă, clarinet etc.) S-au înscris la acest festival-concurs 24 de concurenți din 11 județe (Cluj, Caraș Severin, Covasna, Olt, Alba, Botoșani, Mehedinți, Brăila, Suceava și Gorj). Vor face parte din juriu specialiști de prestigiu, care vor aprecia calitățile interpretative, repertoriul, autenticitatea portului, prezența scenică”, a declarat Anamaria Alionescu, purtătorul de cuvânt al Şcolii Populare de Artă din Târgu Jiu.

Consurs, recitaluri și invitați speciali

Acompaniamentul orchestral, pe toată durata festivalului, va fi asigurat de Ansamblul Folcloric „Maria Lătărețu” al Școlii Populare de Artă, dirijor Constantin Argint. Anul acesta, organizatorii au optat pentru Polovragi întrucât în municipiul Târgu Jiu nu au avut nicio sală pentru un asemenea eveniment. Vineri, 23 martie, începând cu ora 18:00, va avea loc concursul interpreților urmat de recitalurile ce vor fi susținute de cei mai pregătiți cursanți și de soliștii Școlii Populare de Artă Târgu Jiu. Invitata serii va fi Leontina Fărcaș din Alba. Sâmbătă, 24 martie, ora 18:00 are loc concursul interpreților, ulterior urcând pe scenă Ansamblul Folcloric „Bucovina” al Școlii de Arte „Ion Irimescu” din Suceava. Gala Laureaților este programată pentru duminică, iar după acest moment vor susține recitaluri Grupul „Măriile Gorjului” și artiștii Școlii Populare de Artă, urmați de invitații Nineta Popa Ionescu și Cristian Fodor.

Distribuie acest articol