Cinci minori din Craiova, cu vârste cuprinse între 14 și 16 ani, sunt acuzați că au furat două autoturisme parcate în oraș. Ambele mașini fuseseră lăsate de proprietari cu cheile în contact.
„Marţi, 13 martie 2018, în urma activităților specifice întreprinse de poliţişti din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale, au fost identificați autorii faptelor de furt a două autoturisme, în persoanele a cinci minori, S. A., de 14 ani, C. A., de 14 ani, R. G., de 15 ani, A. G., de 14 ani și Ș. C., de 16 ani, toți din municipiul Craiova.
Unul dintre autoturisme se afla parcat în cartierul Brazda lui Novac, în parcarea blocului în care locuieşte persoana vătămată, iar cel de-al doilea autoturism era parcat pe strada George Enescu, ambele fiind neasigurate şi având cheile de contact în interiorul acestora.
Primii patru minori au fost internați în Centrul de Primiri în Regim de Urgență „Rășinari” din cadrul D.G.A.S.P.C. Dolj.
Cele două autoturisme care fac obiectul infracţiunilor de furt au fost restituite persoanelor vătămate”, potrivit Poliției Dolj.
Polițiștii continuă cercetările pentru stabilirea întregii activități infracționale a minorilor, iar dosarele vor fi înaintate la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova cu propuneri corespunzătoare.
Pentru a nu deveni victime ale infracțiunilor de furt de și din autoturisme, polițiștii doljeni recomandă:
– Nu lăsaţi niciodată deschisă portiera, geamul sau capota autovehiculului, chiar dacă vreţi să intraţi pentru un minut într-un magazin.
– Nu lăsaţi la vedere bunuri care i-ar putea tenta pe hoţi: genţi (chiar dacă acestea nu conţin valori), haine, documente, sisteme GPRS, aparate antiradar, telefoane mobile, aparatură electronică. În cazul în care nu le puteţi lua cu dumneavoastră, încuiaţi-le în portbagaj!
– Pe perioada deplasării cu autoturismul (în special în cazul femeilor), acţionați sistemul de închidere a uşilor. Astfel veţi evita să fiţi deposedată la semafor de geanta aflată în interiorul maşinii.
– Nu vă lăsaţi niciodată documentele autovehiculului (acestea îl pot ajuta pe hoţ să o vândă), cardurile sau alte înscrisuri în torpedou.
– Scoateţi cheia din contact şi închideţi autovehiculul, chiar şi atunci când parcaţi în propriul garaj.
– Încercaţi, pe cât posibil, să parcaţi întotdeauna în locuri amenajate şi iluminate.
– Parcaţi întotdeauna maşina cu faţa la stradă, astfel încât orice persoană care ar umbla la ea să poată fi uşor văzută.
– Montaţi sisteme de alarmă pentru că acestea pot reduce considerabil grija dumneavoastră pentru autovehicul.
– În cazul în care constataţi că s-a comis un furt nu umblaţi în maşină, ci sesizaţi cea mai apropiată unitate de poliţie.
În situaţia în care, în parcarea unui centru comercial, vă găsiţi autoturismul cu una dintre anvelope dezumflate, vă recomandăm:
– Fiţi atenţi la persoanele care ar putea încerca să vă distragă atenţia în scopul de a sustrage bunuri din autoturismul dumneavoastră!
– Nu lăsati cheile în contact sau obiecte de valoare (genți, borsete, telefoane mobile, laptopuri, etc.) la vedere şi asigurați autoturismul, chiar dacă lipsiți doar câteva minute!
– După ce scoateţi din portbagaj roata de rezervă şi uneltele necesare, închideţi portierele şi portbagajul, înainte de a începe operaţiunea de schimbare a roţii!
În cazul în care aţi fost victima sau martorul săvârşirii unei infracţiuni de furt din autoturisme, nu atingeţi autoturismul și apelaţi telefonic numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112 sau cea mai apropiată unitate de poliţie!