sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Alcoolul și tutunul, probleme ale tinerilor din Dolj. Drogul preferat – canabisul

Nouă din zece adolescenți din județul Dolj au consumat alcool cel puțin o dată în viață. Asta reiese dintr-un studiu realizat de Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Dolj. Conform acestui studiu, jumătate dintre adolescenții doljeni au fumat cel puțin odată în viață, în timp ce în privința drogurilor, 7% dintre ei declară că au consumat, drogul preferat fiind canabisul. Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Dolj încearcă să le ofere sprijin acestor tineri, mai greu este pentru cei care au devenit dependenți de droguri. În Dolj nu există niciun centru de reabilitare.

Studiul a fost realizat în vara anului trecut, pe un eșantion de 841 subiecți având o eroare ± 3,3% și a fost prezentat, miercuri, în cadrul unei conferințe de presă de coordonatul CPECA Dolj, comisarul Florin Nicolăiţă. Astfel, din acest studiu reiese că aproape jumătate dintre elevii doljeni au experimentat consumul de tutun – 49,8%, în timp ce, 35,1% dintre ei au declarat un astfel de consum și în ultimul an. Un sfert (26,7%) dintre cei chestionați au declarat consumul de tutun în ultima lună.

Fără a exista diferențe semnificative statistic între sexe, prevalențele înregistrează valori mai mari în cazul băieților, pentru toate perioadele de timp analizate.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Fumatul ca și comportament de consum este asemănător în rândul elevilor din ultimii ani de studiu, valorile prevelențelor de-a lungul vieții și în ultima lună fiind puțin mai mari pentru adolescenții de clasa a XI-a, în timp ce consumul recent de tutun (ultimul an) este mai mare pentru elevii din clasa a XII-a”, a declarat Florin Nicolăiţă.

În ceea ce privește consumul de băuturi alcoolice, studiul arată că aproape 9 din 10 adolescenți din Dolj, respectiv 88,9% dintre cei chestionați au consumat băuturi alcoolice cel puțin o dată în viață, în timp ce, 3 din 4 adolescenți (78,1%) au consumat în ultimele 12 luni, iar 3 din 5 adolescenți (59,8%) au declarat consum de alcool cel puțin o dată în ultimele 30 de zile.

Pe sexe, cele mai mari prevalențe sunt observate în cazul băieților. În schimb, în funcție de anul de studiu, cele mai mari prevalențe se observă pentru elevii de clasa a XI-a.

O treime dintre adolescenţi (35,7%) au consumat alcool în exces, de-a lungul vieţii, ajungând la starea de ebrietate, în timp ce, aproape un sfert (25,2%) dintre ei au avut cel puțin o stare de beție în ultimul an, iar 8,8% au experimentat starea de ebrietate cel puţin o dată în ultimele 30 de zile.

Între comportamentul fetelor și cel al băieților față de consumul compulsiv de alcool există diferențe semnificative statistic. Cu toate acestea, 20,2% dintre fetele incluse în eșantion au experimentat o stare de beție cel puțin o dată până la această vârstă”, se arată în raportul prezentat de coordonatorul CPECA Dolj.

Cannabisul, drogul preferat al tinerilor din Dolj

În privința consumului de droguri rata este semnificativ mai scăzută decât cea a consumului de alcool ori tutun.

7,6% dintre elevii doljeni au declarat că au consumat cel puțin o dată în viață orice drog ilicit, în timp ce, 4,8% au declarat un astfel de consum în ultimul an, iar 1,9% în ultima lună.

Prin sintagma orice drog se înțelege: canabis/hașiș, ecstasy, cocaină/crack, amfetamine, LSD sau alte halucinogene, ciuperci halucinogene, heroină, ketamină, NSP, sedative şi/sau tranchilizante, inhalanți etc.

În funcție de anul de studiu, pentru consumul de droguri ilicite cel puțin o dată în viață, cea mai mare prevalență se regăsește în rândul elevilor de clasa a XI-a, arată datele studiului. Dacă din categoria orice drog excludem tranchilizantele/sedativele fără prescripție medicală, inhalanții și steroizii anabolizanți, în rândul elevilor din județul Dolj se observă o prevalență de-a lungul vieții de 7,4%, în timp ce, prevalența consumului în ultimul an este de 4,5%, iar cea din ultima lună de 1,8%, se mai menționează în document.

Preferințele elevilor din Dolj sunt canalizate în special spre drogurile ilicite de tipul celor ”tradiționale” (cum ar fi canabis/hașiș, ecstasy, cocaină/crack, amfetamine, LSD sau alte halucinogene, ciuperci halucinogene, heroină, ketamină), la care se adaugă și noile substanțe psihoactive.

În funcție de tipul de drog consumat, canabisul înregistrează cea mai mare valoare a prevalenței consumului cel puțin o dată în viață (6,5%), urmat de NSP cu 1,1% și inhalanți (0,7%). La polul opus, înregistrează cele mai mici valori heroina, steroizii anabolizanți și LSD-ul, 0,1%.

6,5% dintre elevi au declarat că au consumat canabis/hașiș cel puţin o dată în viaţă; 3,8% au declarat că au fumat cel puţin o dată în ultimele 12 luni și 1,5% în ultimele 30 de zile, băieții fiind mai predispuși la consumul de canabis, se arată în studiu.

Cea mai mare valoare a prevalenței consumului cel puțin o dată în viață se înregistrează pentru elevii din clasa a XI-a – 9,3%, urmată de valoarea de 7,7% în rândul elevilor de clasa a X-a.

Lobby pentru un centru de reabilitare

Tinerii care consumă droguri pot solicita sprijin Centrului, din păcate însă pentru cei care au dezvoltat o adicție, în județ nu există un centru unde să poată primi sprijin adecvat.

Pentru serviciile de asistență în domeniul drogurilor instituția care se ocupă de aceste programe este Agenția Națională Antidrog, la nivel local cei care au probleme cu drogurile fie că recunosc, conștientizează că au această problemă, fie prin intermediul aparținătorilor, așa cum prevede legea, se pot adresa la sediul nostru din Craiova, strada Amaradia 93-95, la etajul 1, responsabil de partea de asistență este doamna doctor Cristea Mihaela. Privitor la componenta alcool și tutun sunt servicii care sunt coordonate de către structuri ale Ministerului Sănătății. Din păcate aici (n.r. – faptul că nu există un centru specializat pentru reabilitarea tinerilor dependenți de droguri) suferim, dar cred că printr-un efort mai susținut atât al instituțiilor publice printr-un interes mai ridicat și o implicare mai activă a societății civile pentru că se merge foarte tare pe parteneriat public-privat să reușim să sensibilizăm decidenții de la nivel local și național pentru ca în regiune să apară astfel de centre”, a declarat Florin Nicolăiţă, Coordonator C.P.E.C.A. Dolj.

Pentru a preveni consumul de droguri, alcool și tutun, Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Dolj derulează o serie de acțiuni în special în rândul elevilor. O astfel de acțiune este concursul „Mesajul meu antidrog”, proiect axat pe prevenirea consumului de droguri în rândul populaţiei şcolare din învăţământul gimnazial şi liceal din toate judeţele ţării şi din Bucureşti şi se desfăşoară anual, încă de la înfiinţarea ANA.

Proiectul reprezintă un concurs naţional în cadrul căruia elevii îşi exprimă, într-o formă de comunicare artistică sau prin sport, opiniile şi atitudinile lor în legătură cu consumul de droguri. Prin acest proiect, ajuns la cea de-a cinsprezecea ediţie, se urmăreşte dezvoltarea unor atitudini şi practici de viaţă sănătoasă, precum şi promovarea modalităţilor sănătoase de petrecere a timpului liber, ca alternativă la consumul de droguri, pentru elevii din învăţământul gimnazial şi liceal”, a declarat Jeanina Stoica, coordonator al Centrului.

Pentru acest an școlar tema concursului va fi „Pot altfel”, iar competiția are patru secțiuni: film de scurt metraj şi spot; – pentru elevii de liceu; eseu literar; arte vizuale: grafică, pictură, fotografie; sport.

La ediția anterioară, elevii craioveni s-au axat pe podium la nivel național.

Dintre elevii care au obţinut locul I la etapa judeţeană şi au reprezentat judeţul Dolj la etapa naţională a concursului, au obţinut premii următorii: ARTE VIZUALE: Pictură – gimnaziu – LOCUL I, Oclei Cecilia Diana – Liceul Teoretic Bechet; ARTE VIZUALE: Grafică – gimnaziu – LOCUL II, Oţăl Georgiana Florentina – Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti” Craiova; ESEU LITERAR – liceu – LOCUL II – Murgăşanu Adina Persida – Liceul Tehnologic „Horia Vintilă” Segarcea.

Politica