Târgurile şi pieţele din judeţul Dolj vor fi, şi în acest an, luate cu asalt de comercianţii pentru care sacrificarea mieilor este o modalitate de a face bani. Conform tradiţiei, cu ocazia Paştelui, românul pune pe masă drobul sau friptura de miel, crescătorii de oi neavând însă prea mari așteptări de la acest an. Fiind Paștele la început de aprilie, mieii nu au vreme să crească așa cum ar fi trebuit și mai mult, oierii au observat că oricum vânzările au scăzut de la un an la altul. Cât despre încercările ministrului Petre Daea de a promova consumul de carne de oaie, prin campania „Alege Oaia”, cei de la stână spun că acest proiect îi ajută și nu prea. Oamenii sunt mulțumiți că nu vor mai arunca lâna, existând acum mai multe centre de colectare, niciunul în Dolj, însă.
Munca la stână nu-i deloc ușoară și doar cei cu experiență sau cu drag de animale mai rezistă condițiilor oferite de aceste locuri. Tinerii vin, încearcă și dau bir cu fugiți la prima grea încercare. Astfel, toate aceste lucruri îi determină pe crescătorii de oi să fie foarte stricți când vine vorba de vânzarea animalelor. Nu prea mai lasă la preț și anul acesta, mai ales că mieii vor fi cam micuți de Paște, sunt hotărâți să urce prețul la 20-22 de lei/kilogramul de carne în viu și 30-35 de lei pe kilogramul de carcasă.
Prețuri mari, dar nu exagerate
Cei mai mulţi dintre doljenii care au în proprietate stâne de oi şi-au făcut deja planuri şi calcule pentru perioada Paștelui. Despre scumpiri nu au cum să nu vorbească, spunând că nimic nu este ușor de făcut în zilele noastre. Și nici ieftin.
„Paştele este timpuriu, anul acesta. Mieii sunt mici. Puțini sunt cei care vor sări de 12, 13 kilograme. A dat și zăpada și a fost mai costisitor să le asigurăm hrana, așa că eu cred că față de anul trecut vom mai crește prețul. Unul exagerat nu va fi însă pentru că riscăm să rămânem cu animalele în stână. În viu va sări un pic de 20 de lei/kilogram, iar gata tăiat undeva la 30, 35 de lei/kilogram”, a spus îngrijitorul unei turme de oi din Bîrca.
„Sperăm să avem clienţi”
Lipsa clientelei îi sperie foarte tare pe oieri. Resimt acest fenomen de la un an la altul, dar mai au o speranță, totuși. Este vorba despre încercările ministrului Petre Daea de a promova consumul de carne de oaie. Proiectul este unul bine gândit, consideră proprietarii de stâne, dar foarte greu de pus în practică, cel puțin pentru moment.
„Am peste două sute de oi de care am grijă, dar nu ştiu numărul exact al mieilor. Sunt de ordinul sutelor. Unii sunt mai micuţi, alţii sunt mai mari, în funcţie după cum au fost şi fătările. Ca în fiecare an, vom pregăti miei pentru vânzare, dar nu pe toţi, pentru că e nevoie şi de întinerire. Sperăm să avem clienţi, pentru că aceasta este o adevărată problemă. E greu să îţi permiţi, cu salariile din ziua de azi, să dai 250-300 de lei pe un miel, dar nici noi nu îi putem vinde la preţuri foarte mici, pentru că întreţinerea lor înseamnă tot bani. Omul care are oile de care am eu grijă dă milioane bune pe nutreţ, îmi dă şi mie bani să le aduc pe câmp, să le adăp şi mai are oameni la care mai apelează şi le mai dă câteva sute acolo, plus băutură şi mâncare. Am auzit de campania cu oaia, dar concret nu s-a întâmplat nimic până acum. Nu am vândut nici mai mult nici mai puțin, acolo la stână. Vom vedea de Paște cum vor sta lucrurile”, a explicat oierul.
„Noi am pus anunțul pe internet”
Nădăjduind că situația va fi mai bună dacă duc vorba că au la vânzare carne de miel, mulți dintre oieri au pus anunțuri și pe internet. Site-urile de anunțuri sau paginile de socializare prezintă fel și fel de oferte, potențialii clienți având posibilitatea să își rezerve mielul dorit.
„Noi am pus anunțul pe internet. Din februarie am dat anunțul că vindem miei. Oamenii pot veni să vadă cum îi tăiem, să vadă că avem curățenie. Unii au spus că ar vrea miel de 10 kilograme, de exemplu, dar să îl ținem la noi până atunci. Mergem și pe această variantă”, a mai spus îngrijitorul de oi din Bîrca.
Ajutați să vândă lâna
În județul Dolj, sunt înregistrați 362 de crescători de oi și capre, aceștia provenind din 60 de localități. Potrivit unei statistici a Direcției pentru Agricultură Dolj, cei mai mulți sunt în Seaca de Câmp, Dăbuleni, Moțăței, Ciuperceni, Giubega, Rast și Poiana Mare. Dacă pentru carnea de miel trebuie să se descurce în vederea comercializării ei, aceștia vor fi ajutați, anul acesta, să își vândă lâna. Cel mai apropiat centru de colectare este la Sibiu. „Sunt peste 350 de crescători de oi și capre în județul nostru. Nu mă așteptam la acest număr. Este un lucru extraordinar că Ministerul a introdus acest program național de acordare a ajutorului de minimis pentru colectarea lânei, dându-le astfel posibilitatea să obțină un ban și pentru lâna care, în alte condiții, se pierdea. Oamenii nu aveau capacitatea să o prelucreze și atunci o aruncau sau o puneau pe foc, neștiind cum să mai scape de ea. Legătura cu centrele de colectare o vom purta noi. Îi vom ajuta efectiv pe oameni până la final, ca să poată să își comercializeze și acest produs. Lâna nu trebuie spălată, ci doar să fie îndepărtați acei mărăcini sau buruienile și apoi să fie oarecum sortată, în funcție de calitate”, a menționat directorul Direcției pentru Agricultură Dolj, Adrian Popa.
Între 1 leu și 3 lei pentru un kilogram de lână
Reprezentanții centrelor de colectare vor verifica loturile de lână, le vor cântări și vor face plata în funcție de calitate. Crescătorii de ovine vor primi câte 1 leu pe kilogramul de lână din rasa țigaie sau țurcană și 3 lei pe kilogramul de lână din rasa melinos, considerată de calitate superioară.