Oferte pentru vacanțele din acest an, produse pentru unitățile de cazare, serviciile oferite de acestea din urmă, mâncăruri pregătite după rețete vechi și păstrate cu sfințenie, covoare oltenești, mobilier viu colorat, vase din lut, opinci sau obiecte sculptate, muzică populară, de toate acestea s-au bucurat craiovenii, în acest weekend, la cele două evenimente găzduite de sediul Centrului Multifuncțional din Craiova. Este vorba despre Târgul de Turism al Olteniei și Horeca Expo Oltenia, meșterii populari prezentând cu măiestrie fiecare îndeletnicire în parte. Totul, pentru a promova zona din care provin și în încercarea de a le transmite celor din jur frumusețea lucrurilor făcute de două mâini dibace.
Târgul de Turism al Olteniei, ajuns la cea de-a treia ediție, s-a derulat în perioada 9-11 martie, la sediul Centrului Multifuncțional Craiova. La deschiderea oficială a evenimentului a fost prezent și președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa. Șeful administrației județene a apreciat faptul că de la un an la altul, acest târg ia amploare și că este tot mai bine organizat. Pentru a promova zona Doljului, Consiliul Județean Dolj a pregătit un stand, fiind prezent la manifestare cu nouă instituții din subordine. „Județul Dolj și regiunea Olteniei au foarte multe lucruri frumoase de descoperit și prin ceea ce facem și ce am făcut în ultimii ani, cu rutele pe care le avem prin intermediul Aeroportului Craiova, să dezvoltăm acest domeniu, al turismului. Să avem cât mai mulți turiști în regiunea noastră și, de ce nu, în Craiovare”, a menționat Prioteasa.
La rândul său, primarul Craiovei, Mihail Genoiu, a regăsit în cadrul Târgului de Turism al Olteniei, atmosfera de la târgurile internaționale de profil. Genoiu a amintit punctele forte ale Craiovei, vorbind despre muzee și despre alte câteva obiective atractive, printre care și Centrul Vechi al urbei.
Meșter olar de peste 65 de ani
Evenimentul a reunit, de asemenea, și câțiva meșteri populari din județele Olteniei. Convins că trebuie să le prezinte celor din jur frumusețea vasului din lut, dar mai ales modul în care strachina sau cănuța din pământ prind viață, Dumitru Coneru a dus roata de olar în mijlocul vizitatorilor și a trecut la treabă. La cei 76 de ani ai săi, gorjeanul a povestit, cu răbdare, ori de câte ori oamenii i-au cerut, cum iau naștere produsele sale. Practică meseria de meșter olar de 65 de ani, îndeletnicire promovată chiar de către el la târgurile internaționale.
„Am participat la târguri în Spania, Franța, Polonia, Bulgaria, Serbia. Am arătat la multă lume cum se fac oalele din lut la noi, în Gorj. Este frumos, tată, dar foarte greu, mai ales în zilele noastre. Cel mai greu este să pregătești lutul, să îl faci bun pentru a-i da viață. Tatăl meu a fost olar și nu a mai vrut să mă lase să practic aceeași meserie, dar mie mi-a plăcut mult de tot și nu am renunțat la idee. Am fost înfometați în anii 1952-1953 și îmi amintesc că făceam oale și plecam să le vindem în sate. Le dădeam pe bani sau pe cereale, să ne asigurăm mâncarea. Și acum sunt vremuri grele și tare îmi e teamă că vor muri aceste meșteșuguri”, ne-a povestit Dumitru Coneru. Pentru a face rost de pământ, care încă se mai găsește în apropierea Rovinariului, meșterul sapă și 20 de metri. Nu lasă pe nimeni să facă acest lucru pentru că foarte important este să aleagă cel mai bun lut și să înlăture ce i-ar îngreuna lucrul.
Atelierul de opinci și povestea meșterului din Vâlcea
Lângă roata olarului din Gorj, și-a deschis opincăria un meșter din județul Vâlcea. Printre puținii din țară, Alexandru Ilinca lucrează cu drag pentru fiecare opincă a lui. Nu i se pare greu și speră că toți acei elevii cărora le prezintă meșteșugul, la atelierele organizate, vor duce mai departe această îndeletnicire. Când nu face opinci, Alexandru Ilinca meșterește genți, curele, brățări, toate din piele și fără pic de kitch.
„Pasiunea este individuală, nu familială. Dacă nu ai în familie, moștenitori, te adresezi celor din jur. Așa fac eu cu elevii mei. Le spun secretele și tare mândru sunt de ei când merg la concursuri și au realizări. Nu facem doar opinci, ci și genți, brățări, curele, împletituri. Fiecare produs cu povestea lui și cu încrederea că își va găsi persoana potrivită. Eu explic și pe o pagină de socializare cum prind viață aceste produse. Pentru noi, meșterii populari, latura materială a cam pierit. Nu spun că nu contează, dar dacă ne ghidăm strict după acest lucru ar fi trebuit să renunțăm demult. Pentru mine, și cred că pentru mulți colegi ai mei, este mai importantă lupta pentru promovare a tradițiilor noastre. Ele nu trebuie să moară, indiferent că facem opinci, vase din lut, ii, covoare sau mai știu eu ce minunății”, a povestit Alexandru Ilinca în timp ce a dat viața unei noi perechi de opinci.
Reduceri la pachetele turistice
Legat de destinațiile de vacanță, craiovenii au avut la dispoziție și încă mai au până la 31 martie, pachete turistice reduse semnificativ. „Reducerile sunt foarte importante. Sunt unele chiar și de 45%, în special pentru destinații din Grecia, iar unele agenții oferă reduceri până pe 31 martie. Se promovează destinații precum Antalya, datorită faptului că de anul acesta se pleacă din Craiova, cu avionul, dar se promovează și Grecia, precum și destinații exotice”, a precizat Cristina Dușcă, reprezentanta firmei organizatoare.
Tombolă pentru vizitatori
În cadrul Târgului de Turism al Olteniei s-a desfășurat și Horeca Expo Oltenia, expozanții din domeniul hotelurilor și restaurantelor aducând în atenția vizitatorilor toate aceste servicii. Vizitatorii au avut ocazia să se înscrie și la o tombolă, premiile puse la bătaie constând în vouchere de vacanță. „Am avut și o tombolă la târg la care s-au înscris și firme expozante cu premii, precum și firme care nu se află printre expozanții de la târg. Premiile au constat în trei vouchere de cazare la Rânca, fiecare voucher fiind în valoare de 150 de lei, o zi la SPA, iar un hotel de patru stele a oferit un sejur la munte pentru un cuplu”, a mai spus Dușcă.