luni, decembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Ministrul Afacerilor Europene, discuţii cu studenţii slătineni despre preşedinţia Consiliului Uniunii Europene

Ministrul Afacerilor Europene, Victor Negrescu, a fost prezent, marți, la Filiala Slatina a Facultății de Management, Inginerie Economică în Agricultură și Dezvoltare Rurală, unde le-a vorbit studenţilor despre viitoarea preşedinţie a României la Consiliul Uniunii Europene.

La lucrările conferinței „Președinția României la Consiliul Uniunii Europene – Așteptări, provocări, responsabilități” au fost prezenţi vicepreşedintele CJ Olt, Virgil Delureanu, şi viceprimarul Slatinei, Gigi Vîlceleanu, evenimentul fiind deschis de directorul Filialei Slatina a Facultății de Management, Inginerie Economică în Agricultură și Dezvoltare Rurală, Victor Tiţa.

Victor Negrescu a declarat că este foarte important ca românii să cunoască ce presupune pentru România viitoarea preşedinţie a Consiliului Uniunii Europene.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Este foarte important să discutăm cu toată lumea despre ce înseamnă această viitoare preşedinţie a Consiliului Uniunii Europene, ce înseamnă pentru România, ce înseamnă pentru parcursul nostru european şi, mai ales, să le auzim părerile, opiniile. Este foarte important pentru noi să construim acest demers plecând de la cetăţeni, de la punctele lor de vedere, de la priorităţile lor. De fapt, am încercat să facem acest lucru, în ultimele şapte-opt luni, inclusiv pe site-ul nostru de pregătire a preşedinţiei, romania2019.eu. Acolo există un spaţiu pe care cetăţenii îl pot accesa, unde pot veni cu idei, cu propuneri, cu soluţii care pot fi integrate în ceea ce înseamnă priorităţile noastre, pe perioada preşedinţiei”, a declarat ministrul.

El a vorbit despre rolul României, din poziţia pe care o va deţine pentru şase luni.

În primul rând, trebuie să explicăm ce înseamnă această preşedinţie. Timp de şase luni, începând cu 1 ianuarie 2019, România va deţine această preşedinţie. Vom juca un rol important, un rol de mediator. Practic, rolul nostru va fi acela de a pune statele la aceeaşi masă pentru a genera un consens, un punct de vedere comun care, ulterior, va fi discutat cu reprezentanţii Parlamentului European şi cu cei ai Comisiei Europene”, a mai spus Victor Negrescu.

Ministrul a ţinut să precizeze că nu vom deţine şefia Uniunii Europene, fiind o eroare să afirmăm acest lucru.

Vom deţine preşedinţia unei instituţii a Uniunii Europene care reprezintă interesele statelor membre. De fapt, acest lucru presupune un efort foarte mare. Pe de o parte, să ascultăm statele membre, iar de cealaltă parte să fim capabili să venim cu soluţii. Pe perioada preşedinţiei noastre, vor fi tratate subiecte importante, despre care cu siguranţă că cetăţenii au auzit: Brexit-ul, ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, discuţiile privind cadrul financiar multianual, dar şi discuţiile privind agenda viitoare a Uniunii Europene, în perspectiva anului 2024 – Agenda strategică 2019-2024. De aceea, este important pentru noi să venim cu soluţii, să venim cu idei şi mai ales oamenii să participe la acest proces de consultare publică”, a mai spus Negrescu.

Politica