luni, decembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Nervi întinşi la maxim şi noi discuţii despre construirea Spitalului Regional din Craiova

Președintele Consiliului Județean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, a convocat, alături de primarul municipiului Craiova, Mihail Genoiu, la o ședință de lucru joi, la Palatul Administrativ, toți factorii implicați în derularea proiectului privind construirea Spitalului Regional de Urgență. Deşi proiectul se află într-o fază avansată a gândirii lui, Universitatea de Medicină s-a trezit acum să aducă la cunoştinţa Consiliului Judeţean Dolj că un spital regional impune automat şi construirea unui campus universitar, a unei bănci de ţesuturi, lucruri despre care nimeni nu a suflat o vorbă în toţi aceşti ani. 

Prioteasa este dezamăgit de felul cum se prezintă situaţia acestui proiect, un proiect în care administraţia judeţeană din Dolj a crezut că şi-a făcut treaba foarte bine. În urmă cu câteva zile, ministrul Sănătăţii a apostrofat judeţele Dolj şi Cluj, făcând apel la preşedinţii de consilii judeţene să se implice în rezolvarea problemelor legate de aceste spitale. Ieşire publică a venit la scurt timp după ce Prioteasa şi primarul Craiovei, Mihail Genoiu, alături de mulţi alţi factori de decizie au avut întâlnire cu ministrul Sănătăţii şi lucrurile păreau a fi aşezate.

Şedinţă extinsă

Policlinica Buna Vestire Craiova

Toate aceste neclarităţi apărute şi zecile de modificări l-au determinat pe şeful judeţului Dolj să poarte o nouă discuţie la nivel de judeţ cu toţi factorii implicaţi în construirea unităţii medicale pentru a veni cu o nouă şi ultimă varaintă, consideră el.

„La discuțiile de joi au participat reprezentanți ai tuturor instituțiilor și entităților care contribuie la realizarea acestui demers: Consiliul Județean Dolj, Primăria Municipiului Craiova, Prefectura Județului Dolj, Universitatea de Medicină și Farmacie, Direcția de Sănătate Publică, Spitalul Clinic Județean de Urgență, companiile care furnizează utilitățile și toți emitenții de avize. Fiecare dintre factorii angrenați va putea astfel să prezinte atât progresele înregistrate, cât și obstacolele și dificultățile întâmpinate, astfel încât să avem un plan actualizat și detaliat de acțiune, cu măsurile care se cer întreprinse în mod prioritar. Este important ca toate informațiile esențiale să fie identificate și, apoi, transmise cât mai rapid către entitățile implicate, informații cum sunt consumurile estimate, spre exemplu, pentru ca furnizorii de utilități să poată dimensiona și proiecta rețelele”, a precizat Prioteasa.

Altă suprafaţă de teren

Autorităţile judeţene au găsit chiar şi o nouă variantă a amplasamentului. S-a pornit în proiect cu şapte hectare pentru ca acum să se ajungă la 27 de hectare puse la dispoziţie.

„După cum se cunoaște, prima provocare apărută în proiectul Spitalului Regional de Urgență Craiova a fost reprezentată de identificarea amplasamentului adecvat. Au existat, pe rând, o serie de variante, de la cele şapte hectare de teren donate Consiliului Județean Dolj în comuna Pielești la cele 25 de hectare pe care le-am pus la dispoziție, în zona Aeroportului Internațional Craiova, apoi la suprafața de aproape 10 hectare situată pe centura de nord a municipiului și, în fine, la lotul de 18 hectare, aflat vizavi. S-a dovedit că și acesta ar fi fost insuficient, astfel că s-a procedat la suplimentarea lui cu 8,9 hectare și, în prezent, s-a depășit etapa elaborării documentației cadastrale în acest sens, urmând intabularea și, în cele din urmă, adoptarea hotărârii de Guvern pentru transferarea terenului către Ministerul Sănătății, cel care gestionează proiectul privind realizarea spitalului”, a explicat şeful judeţului Dolj.

Universitatea vrea campus şi bancă de ţesuturi

Noi cerinţe au apărut şi din partea Universităţii de Medicină Craiova. Reprezentanţii acestei instituţii s-au trezit, după atâta vreme de când se tot discută de acest spital, să solicite şi construirea unui campus universitar. Ei spun că legea impune acest lucru, dar nimeni nu a scos o vorbă despre aceste reguli. Cj Dolj a mai găsit în acest sens o altă bucată de pământ, în vecinătatea celei unde ar urma să fie ridicat spitalul, un teren de 14 hectare.  „Dincolo de toate acestea, există și o solicitare a Universității de Medicină și Farmacie Craiova, conform căreia în vecinătatea unui spital regional trebuie create o serie de obiective absolut obligatorii, precum un campus universitar sau o bancă de țesuturi, inițiativă pe care noi o susținem. Astfel, s-a ajuns la concluzia că alte aproape 14 hectare trebuie alocate acestei componente a proiectului, demers care, de asemenea, a ajuns în faza finală a documentației cadastrale. Noi rămânem implicați cu toate resursele noastre în această inițiativă și suntem pregătiți să depunem orice eforturi pentru a asigura, atât timp cât cadrul legal ne permite, inclusiv susținerea financiară în vederea realizării acestui obiectiv cu o importanță majoră pentru întreaga regiune.

Vom transmite concluziile acestei întâlniri Ministerului Sănătății chiar mâine, când mă voi deplasa, alături de domnul primar Mihail Genoiu, la București, pentru a discuta cu doamna ministru Sorina Pintea pe tema spitalelor regionale de urgență”, a conchis președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa.

Politica