luni, decembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Demiteri la Salubritate după deszăpezirea din Craiova?

Autorităţile municipale din Craiova au început luna martie cu o plimbare prin cartierele urbei, nu pentru a oferi mărţişoare craiovencelor, ci pentru a mai da un ochi asupra modului în care s-a făcut deszăpezirea, invitând şi jurnaliştii la „turul” oraşului. Cu minusuri şi plusuri, cu străzi pe care utilajele nu au ajuns, dovezi fiind sutele de fotografii trimise de cetăţeni, cu staţii de autobuz transformate în munţi de zăpadă, această săptămână se va lăsa şi cu demiteri. Anunţul a fost făcut de către edilul Craiovei, Mihail Genoiu, cel care a mai spus că cea mai problematică zonă a fost Cartierul Brazda lui Novac.

O primă oprire a fost la stadionul Ion Oblemenco, unde primarul a susţinut că stadionul era pregătit pentru disputarea meciului dintre CSU şi Dinamo, meci pe care FRF a decis să îl amâne.

„Regretăm foarte mult că nu se joacă meciul cu Dinamo. Era o zi extraordinară, iar stadionul este pregătit, echipa este pregătită. În acest moment, se fac ultimele retușuri. Am lăsat câteva troiene în tunelul de evacuare al salvărilor și mașinilor, pentru a se vedea totuși ce zăpezi au fost în Craiova și pe teren și cât s-a muncit. Terenul este acoperit cu o folie de protecție pentru eventuale intemperii care ar putea să apară în timpul nopții.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Dorința craiovenilor este una foarte, foarte mare ca meciul care a fost anulat să fie jucat în cel mai scurt timp posibil. În cel mai fericit caz pentru suporteri, să fie jucat în cursul zilei de duminică. Facem un apel la Federația Română de Fotbal, și chiar am vorbim cu președintele Răzvan Burleanu vizavi de această solicitare a craiovenilor de a se juca meciul. Nu am vrut să influențez sub nici o formă decizia FRF. Dânsul mi-a spus că solicitarea a venit din partea echipei ca să amâne etapa de miercuri. Eu i-am explicat faptul că echipa nu a solicitat amânarea, ci a fost de acord cu această decizie în semn de solidaritate cu celelalte echipe care nu au un stadion așa de performant ca al nostru. Strict din punct de vedere cum se prezintă stadionul, meciul cu Dinamo se putea juca în orice seară, chiar și cu viscol și temperaturi foarte scăzute. Dar acesta a fost decizia clubului de a fi solidar cu celelalte echipe. Acest lucru nu împiedică însă ca un meci din Cupă să se joace în orice moment pe stadion”, a spus Genoiu.

Apoi, microbuzul i-a dus pe jurnalişti şi pe primar, în cartierul Catargiu. A fost o scurtă oprire pe o străduţă deszăpezită şi s-a pornit din nou la drum. Restul „turului” s-a făcut din microbuz. Jurnaliştilor le-a fost arătată zona ANL-urilor din apropierea Parcului Nicolae Romanescu, apoi cartierul Bariera Vâlcii. Deşi nu a trecut prin zone în care şi astăzi sunt probleme, primarul spune că le cunoaşte.

Mihail Genoiu nu a negat faptul că între blocuri nu au ajuns utilajele, dar a afirmat că numărul mare al maşinilor parcate în aceste zone este cauza acestei situaţii.

„Vreau să verificăm împreună unde s-a lucrat și unde nu s-a lucrat. Eu am făcut lucrul acesta și în această dimineață (n.r. – joi dimineaţă), dar este posibil să-mi fi scăpat anumite lucruri. Sunt multe zone printre blocuri unde nu s-a putut intra și nu se poate intra nici la această oră cu utilaje, din cauză că sunt foarte aglomerate de mașinile care au fost prinse de zăpadă. Nu s-a putut intra în zonele dintre blocuri din cauza aglomerației de mașini. S-au făcut totuși eforturi și s-a intrat de câteva ori, dar au fost deja șoferi care au refuzat să mai intre cu utilajele pentru că este foarte periculos. Zona cea mai îmbâcsită de zăpadă este Brazda lui Novac. Acolo a mers foarte greu deszăpezirea. Mult mai bine s-a mers în Craiovița, blocurile sunt mult mai bine așezate, cu spații mult mai largi și s-a putut interveni mult mai ușor”, a declarat Genoiu.

„Toți cei care sunt vinovați vor plăti”

Pe lângă faptul că Salubritatea trebuie să clarifice dacă şi în ce măsură agenţii economici au respectat termenii contractuali, firma va trebui să facă o analiză şi a personalului. Dacă situţia o va impune, oamenii care nu şi-au făcut treaba îşi vor pierde locul de muncă.

„Cei de la Salubritate îşi doresc să aibă un contract care să le asigure deszăpezirea fără probleme și să nu fie, din contră, un contract pentru care să dea cu subsemnatul când se încheie, ca să justifice cheltuielile care s-au făcut. Din punctul meu de vedere, acesta este un contract foarte echilibrat, cu clauze puse către agenții economici care au fost declarați câștigători și care vor răspunde de tot ceea ce s-a întâmplat în această perioadă. Nu am vrut să intru în aceste amănunte pentru că obiectivul principal a fost deszăpezirea orașului, dar vom face imediat o analiză și vă promit că toți cei care sunt vinovați vor plăti. Deja am avut discuții cu conducerea Salubrității în privința personalului de acolo și am cerut să fie demis din cauza rezultatelor pe care le-au avut în această perioadă. Când aceste rezultate vor fi finalizate, le voi face publice. Hotărârea față de angajați o va lua, însă, conducerea Salubrității. A existat o disfuncționalitate într-una din zile, iar responsabilii pentru această problemă vor fi trași la răspundere. Deszăpezirea se ia în considerare la punctajul pe care îl obține directorul la evaluarea contractului de managment”, a conchis primarul Craiovei.

Edilul a susţinut că în perioada următoare vor fi deszăpezite şi staţiile de autobuz.

Politica