Legumicultorii olteni spun că riscă să piardă întreaga cultură deja plantată în solarii pentru că instalaţiile nu fac faţă gerului şi cer prelungirea termenului de recoltare fixat de reprezentanţii Ministerului Agriculturii pentru Programul „Tomata”.
Preşedintele Sindicatului Producătorilor Agricoli (SPA) Olt, Ion Păunel, a declarat că cele -22 de grade Celsius înregistrate în noaptea de miercuri spre joi pot fi fatale micilor plante deja puse în solarii. Situaţia cea mai gravă este în sudul judeţului, în Izbiceni, Giuvărăşti, Gârcov, Cilieni, unde fermierii au început plantarea încă de pe data de 10 februarie.
„Oamenii nu se aşteptau să mai avem o iarnă atât de aprigă la sfârşitul lunii februarie, început de martie, şi foarte mulţi au plantat devreme tomatele în solar. Au instalaţii de încălzire, dar acestea sunt unele rudimentare, care se foloseau în Europa în urmă cu 50 de ani. Păcăliţi de iarna primăvăratică, fermierii au transplantat tomatele în solarii începând cu data de 10 februarie, având acele sisteme de încălzire, venind şi cu o folie de protecţie şi tunele acoperite tot cu folie specială sau tip agril. Dar cei care au plantat cel mai devreme aveau plantele mai dezvoltate când a venit gerul şi au rămas doar cu sistemul de încălzire la sol şi cu anumite generatoare de aer cald, nu au mai putut să facă protecţie şi cu folie tip tunel”, a declarat Ion Păunel.
Acesta spune că există fermieri care au deja cultura compromisă în totalitate şi care va trebui să reia întregul proces. Cei care vor reuşi să salveze ceva o vor face cu costuri foarte mari.
„Temperaturile din ultimele zile au fost cele mai scăzute în judeţul Olt, joi noapte, în jurul orei 2.00, s-au înregistrat şi -22 de grade Celsius. Vă daţi seama că transferul termic este foarte rapid, pentru că solarul nu este o construcţie. Fermierii au costuri foarte, foarte mari pentru a mai salva cultura. Mulţi dintre ei se pare că au pierdut-o, dar încă nu putem face o evaluare finală, pentru că vom mai avea zile cu temperaturi la fel de scăzute. Cea mai mare problemă în zona de sud o reprezintă creşterea consumului de energie electrică odată cu scăderea temperaturilor. Toate aceste sisteme de încălzire, pe lângă combustibilul folosit, fie că vorbim de lemne, cărbuni, au nevoie şi de curent”, a mai spus reprezentantul SPA Olt.
Nu doar cultura de tomate este pusă în pericol, ci şi celelalte legume ce urmau să fie plantate în solariile fără încălzire, precum ardei şi vinete.
Ion Păunel spune că va face o solicitare către ministrul Agriculturii pentru prelungirea termenului de valorificare a tomatelor în Program.
„Vom face solicitări către domnul ministru al Agriculturii să prelungească perioada de recoltare a tomatelor, aşa cum s-a întâmplat şi anul trecut. Conform ordonanţei, termenele sunt 1 ianuarie-30 mai, pentru primul ciclu, şi 1 noiembrie-20 decembrie pentru cel de-al doilea ciclu. Vom solicita să se suplimenteze cu cel puţin 30 de zile, pentru că sigur vom avea probleme. Şi chiar dacă vom reuşi să scăpăm plantele într-un fel sau altul, ele vor fi mult mai sensibile şi predispuse bolilor foliare şi bolilor de sol, pentru că avem umiditate foarte mare, temperatură scăzută şi nu le putem aerisi. După ce vom face o evaluare a pagubelor, împreună cu autorităţile locale, sperăm să găsim înţelegere la minister şi pentru un sprijin financiar pentru cei cărora le-au fost distruse solariile de cantitatea mare de zăpadă căzută şi de viscol”, a conchis Ion Păunel.