vineri, noiembrie 22, 2024

Ultima ora

Sport

CJ Dolj continuă strategia de dezvoltare a domeniului asistenței sociale

Caravana „România se ridică în picioare pentru asistența socială” a ajuns, miercuri, și în municipiul Craiova. Preşedintele Consiliului Naţional al Asistenţilor Sociali din România (CNASR), Doru Buzducea, a prezentat, în cadrul conferinței găzduite de Universitatea din Craiova, scopul campaniei, punctând totodată plusurile și minusurile acestui domeniu. La eveniment au participat reprezentanți ai administrației județene și municipale, cei din mediul academic, ONG-uri care activează în acest sens, asistenți sociali din județ și studenți ai Facultății de Științe Sociale specializarea Asistență Socială, din cadrul UCV.

În județul Dolj, parte din marea echipă care activează în domeniul asistenței sociale este și președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa. Șeful administrației județene a fost prezent la eveniment punctând faptul că acest domeniu este unul foarte important pentru zona județului Dolj. Anul acesta, peste 30% din bugetul Consiliului Județean Dolj a fost alocat Direcției Generale de Asistență și Protecție Socială Dolj.

Am discutat, în cadrul evenimentului, despre un domeniu foarte important, despre un lucru absolut formidabil pentru că așa cum știți, această zonă din România are un număr foarte mare de copii instituționalizați. Aici se petrec foarte multe fenomene, avem însă colegi extraordinari la DGASPC Dolj, care lucrează responsabil. Avem 1.500 de copii instituționalizați și 1.500 de salariați. Aceasta este una din marile aglomerări urbane din Craiova. În domeniul asistenței sociale, încă avem multe lucruri de îndreptat deși iată că, de exemplu, din bugetul pe anul acesta, peste 30% din bani se duc către asistența socială. Înseamnă foarte mult pentru ceea ce reprezintă un județ sărac și o regiune din cele 20 de regiuni sărace ale UE. Colegii care lucrează în acest domeniu și studenții de azi, viitori angajați în sistem, trebuie să aibă o vocație absolut specială ca să lucreze în acest domeniu, un domeniu în care nu toată lumea poate să stea. Am văzut multe cazuri când după trei zile persoanele care nu au făcut față au demisionat. Este un domeniu unde trebuie să faci deplasări, să ajungi în comune, în sate, să aplanezi conflicte, acolo unde ele există deja, așa că de fiecare dată am spus că sunt mândru că fac parte din această echipă. Legea îmi conferă acest drept și așa cum știți sunt tutorele acestor copii și orice se întâmplă cu ei trebuie să știu, să cunosc pentru a lua decizii. În ultimii opt, nouă ani, Consiliul Județean Dolj a investit constant în această direcție și o va face în continuare pentru ca strategia noastră să fie implementată până la capăt. Ne dorim să extindem acest serviciu, să ajungem cât mai aproape de cetățeam și la Dăbuleni, Calafat, Băilești, Bechet sau Filiași, în așa fel încât cineva care are nevoie de acest sistem să nu mai fie nevoit să străbată distanța până la Craiova. Facem acest lucru cu plăcere și vă doresc dumneavoastră, celor din cadrul CNASR-ului, să găsiți acel impuls interior să fiți dedicați în continuare domeniului. Mulțumim că sunteți în județul Dolj”, a spus Prioteasa.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Asistentul social este o necesitate pentru orice tip de societate”

Președintele CNASR, Doru Buzducea, a apreciat modul de organizare al evenimentului din Craiova, amintind faptul că în Oltenia „s-a atins vârful ca nivel organizatoric”.

Campania noastră își dorește să celebreze profesia de asistent social, să o promoveze pentru că noi credem cu tărie în importanța asistentului social în societate. Mă bucur că județul Dolj s-a alăturat campaniei noastre și aici chiar s-a atins vârful ca nivel de organizare. Doljul este județul cu numărul 21 în care noi am ajuns și ne-am propus să colindăm întreaga țară pentru a conecta autoritățile locale la nevoile asistenților sociali. Sunt probleme serioase și în acest domeniu, probleme asupra cărora noi dorim să atragem atenţia autorităţilor centrale, locale, probleme legate de salarizare. S-au făcut progrese importante în ultima perioadă, s-au mărit salariile, însă considerăm că efortul depus de asistentele sociale nu se regăseşte, nu este convertit, în valoarea monetară la ora actuală. Asistentul social este o necesitate pentru orice tip de societate, aduce plus valoare în comunităţile locale, poate să facă diferenţa în orice circumstanţe și acest lucru trebuie să îl conștientizeze cât mai multe persoane”, a declarat Buzducea.

Ne dorim o dezvoltare rurală a reţelei de asistenţă socială”
O altă mare problemă
în ceea ce privește asistența socială este rețeaua rurală slab dezvoltată. În prezent, la nivel național, Doljul nefăcând excepție, aproape trei sferturi dintre primării nu au angajați în domeniul asistenței sociale.

Ne dorim o dezvoltare rurală a reţelei de asistenţă socială, fiecare judeţ a făcut eforturi considerabile. Rețeaua rurală este slab dezvoltată. 70% dintre primării nu au angajați în acest domeniu, deși este mare nevoie de acești oameni. Primarii trebuie să deblocheze posturi, trebuie să conștientizeze că asistentul social este extrem de important într-o societate”, a mai spus Doru Buzducea.

Campania promovează această profesie și unește profesioniști”

La rândul său, directorul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului Dolj, Florin Stancu, a vorbit despre dezvoltarea domeniului asistenței sociale în județul Dolj. Stancu a spus că ar fi de mare ajutor ca CNASR-ul să devină un liant între mediul academic și practicieni.

La nivelul județului Dolj, noi avem o strategie de dezvoltare a domeniului asistenței sociale, acum având în vizor o dezvoltare a acestor servicii în mediul rural și în urbanul mic. Această campanie este foarte importantă. Este importantă, în primul rând pentru că promovează această profesie și în al doilea rând pentru că unește oameni, unește profesioniști. Ne dorim ca CNASR să devină, în timp, un liant, o legătură între mediul academic și cei care practică această meserie”, a precizat Stancu.

Directorul DGASPC Dolj i-a înmânat lui Doru Buzducea o plachetă în semn de respect și mulțumire pentru efortul depus în cadrul campaniei derulate.

Studenții, interesați de viitorul lor

La eveniment a fost prezent și rectorul Universității din Craiova, Cezar Spînu, profesorul universitar doctor Dumitru Otovescu, directoarea Direcției de Asistență Socială din cadrul Primăriei Craiova, reprezentanți ai mai multor ONG-uri din județ, asistenți sociali și aproximativ 50 de studenți ai Facultății de Științe Sociale specializarea Asistență Socială, din cadrul UCV. Momentele de relaxare, după o primă parte de prezentare a materialelor, au fost asigurate de artiști din cadrul Filarmonicii Oltenia.

Politica