luni, decembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Noi centre de recuperare a copiilor şi adulţilor cu dizabilităţi

Mare parte din bugetul Doljului pe 2018 merge în acest an către asistenţa socială.

Direcţia Generală de Asistenţă şi Protecţia Copilului (DGASPC) Dolj primeşte şapte milioane de lei de la Consiliul Judeţean pentru investiţii în centrele din subordine, precum şi pentru înfiinţarea unora noi.

Directorul DGASPC Dolj, Florin Stancu, a declarat că instituţia îşi propune să deschidă trei noi centre în judeţ pentru recuperarea copiilor şi adulţilor cu dizabilităţi. Un centru de recuperare pentru adulţi cu handicap ar urma să fie deschis în Călăraşi, alocarea CJ Dolj pentru acest obiectiv fiind de 1.230.000 lei, iar un altul la Ciuperceni, pentru care se alocă 500.000 lei.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Bugetul propriu al Judetului Dolj 2018 19

Avem câteva obiective mari care sunt în concordanţă cu strategia judeţeană de dezvoltare în acest domeniu până în anul 2020. Ne dorim dezvoltarea pe două componente, una teritorială şi a doua legată de acoperirea nevoilor populaţiei pe principiul proximităţii, practic să fim cu serviciile sociale cât mai aproape de cei care au nevoie de ele. Prin această analiză ne-am propus să dezvoltăm servicii sociale în urbanul mic din judeţul nostru, practic, oraşele pot deveni poli de dezvoltare şi pot acoperi nevoile pentru întreg judeţul. În acest sens, pentru zona Dăbuleni-Bechet am găsit o locaţie şi, în colaborare cu Primăria Călăraşi, vrem să reabilităm un sediu de şcoală şi să dezvoltăm acolo un centru de recuperare şi reabilitare pentru persoanele adulte cu handicap, pe două componente, una deschisă comunităţii în care persoanele cu handicap de acolo să vină la recuperare şi o alta cu cazare şi o să existe acolo o capacitate de cazare de 40-50 de locuri, maximul permis de standardele europene în domeniu.

Pentru zona Calafat – Poiana Mare am identificat tot o fostă şcoală în localitatea Ciuperceni şi cu sprijinul primăriei de acolo care ne pune la dispoziţie clădirea vrem s-o extindem, s-o reamenajăm şi să facem, de asemenea, un centru pentru persoanele adulte cu handicap, bazându-ne şi pe suportul Spitalului de Psihiatrie de la Poiana Mare, dar şi pe suportul Spitalului Municipal Calafat, cum la Călăraşi ne bazăm pe suportul Spitalului Dăbuleni”, a declarat Florin Stancu, directorul DGASPC Dolj.

În ceea ce priveşte recuperarea copiilor cu handicap, un astfel de centru va fi deschis în Segarcea, iar pentru acest obiectiv alocarea de la bugetul Doljului este de 1.500.000 lei.

Ne propunem dezvoltarea unui centru pentru copilul cu handicap, de data aceasta, în oraşul Segarcea, de asemenea, pe două componente – una pentru recuperarea copiilor cu dizabilităţi din zonă, a doua pentru cazarea copiilor cu dizabilităţi care nu pot fi ocrotiţi, îngrijiţi în familie. În Băileşti deja avem un centru pentru recuperarea copilului cu dizabilităţi şi la Filiaşi avem centru pentru persoanele adulte cu handicap.

În ceea ce priveşte municipiul Craiova, ne dorim mansardarea, extinderea unui centru deja existent pentru copilul cu handicap pentru a putea găzdui pe perioada recuperării copii cu probleme din judeţ, din mediul rural, în special cei care locuiesc la distanţe mari de Craiova”, a mai precizat directorul DGASPC Dolj.

Centrul din Craiova la care a făcut referire Florin Stancu este „Sf. Apostol Andrei”, iar alocarea prin programul de investiţii pentru anul 2018, pentru acest obiectiv, este de un milion de lei.

Circa 40% din bugetul propriu al judeţului Dolj pentru 2018, care se ridică la aproape 480 milioane lei, merge către zona socială, după cum a precizat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa.

La Protecţia Copilului şi în alte zone în care trebuia să vină tot de la bugetul statului bani, n-au venit şi atunci suntem nevoiţi să îi îndestulăm întâi pe ei şi e vorba de o sumă destul de mare adică circa 40% din acest buget care se duce către zona socială”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj.

Politica