vineri, noiembrie 22, 2024

Ultima ora

Sport

Edilul-şef al Balşului a oprit căldura în primărie. Motivul – consilierii au refuzat să voteze bugetul

Primarul oraşului Balş, Mădălin Teodosescu, a ordonat angajaţilor primăriei să oprească centrala termică, după ce consilierii locali au refuzat, săptămâna trecută, să voteze bugetul pe anul 2018, acuzând că proiectul „este creionat în interesul unui grup destul de restrâns de oameni”.

Preşedintele PSD Balş, Cătălin Rotea, a declarat că angajaţii primăriei i-au transmis că Teodosescu le-a cerut să nici nu mai vină la serviciu, dacă nu le convin condiţiile de muncă, pentru că oricum nu vor fi plătiţi, având în vedere că proiectul de buget nu a primit girul legislativului local.

Din informaţiile pe care le am de la consilierii locali şi de la oamenii din primărie, astăzi, le-a transmis oamenilor – înţeleg că el este plecat la Bucureşti, cu Asociaţia Oraşelor, la vreo masă, la vreun chef, la vreo petrecere, nu ştiu exact – să se oprească centrala termică, să nu se mai folosească nici curent, iar oamenii care nu vor să mai vină la serviciu, în aceste condiţii, să nu mai vină pentru că oricum nu vor fi plătiţi”, a declarat Rotea.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Liderul Opoziţiei din Balş a ţinut să reitereze faptul că, potrivit legii, administraţia locală de pe Olteţ ar putea să funcţioneze, fără probleme, până la finalul lunii martie.

În Legea Bugetului este menţionat foarte clar că, atunci când bugetul nu este aprobat, se funcţionează cu 1/12 din bugetul anului precedent, iar în situaţiile în care, în 45 de zile, de la publicarea în Monitorul Oficial a bugetului de stat, din cauza autorităţii deliberative, adică a consiliului local, nu se votează bugetul, se blochează la Finanţe cotele alocate, iar primăria funcţionează pe veniturile proprii. Veniturile proprii ale Primăriei Balş din  impozite şi taxe locale sunt circa 4,3 milioane lei, mai mult de 3,5 milioane lei, conform estimării execuţiei anilor precedenţi, sunt încasaţi deja. Prin urmare, dacă prin absurd, nici mâine nu s-ar vota bugetul, primăria poate funcţiona până la finalul lunii martie. Noi nu ne dorim un blocaj al primăriei şi a administraţiei oraşului Balş, dar nu putem să votăm un buget care este o bătaie de joc la adresa bălşenilor”, a mai spus Cătălin Rotea.

Preşedintele PSD Balş a explicat motivele pentru care nici consilierii social-democraţi şi nici cei ai Partidului Mişcarea Populară nu au votat proiectul de buget propus de primarul Mădălin Teodosescu. Numărul mare de lucrări încredinţate direct şi alocarea a peste 50% din bani pentru cheltuielile cu personalul sunt doar câteva dintre probleme.

Joia trecută a fost şedinţă de consiliu local pentru a se vota bugetul oraşului. Împreună cu consilierii locali PSD am făcut un material care a fost citit în şedinţă, în care s-au evidenţiat mai multe aspecte. În primul rând, vorbim de un număr foarte mare a unor încredinţări directe, cu acelaşi obiect de activitate, repetate, în valori cumulate de mai mult de un milion de lei – vorbim de reparaţii gărduleţe, iluminat public, spaţii verzi şi fântâni arteziene, care se repetă la fiecare două-trei luni, pe aceleaşi valori. În al doilea rând, este un buget foarte auster, în care mai mult de 50% reprezintă cheltuielile cu personalul, o listă de investiţii de 27 de obiective, din care 25 sunt sub pragul încredinţărilor directe şi o valoare totală de circa 4,2 milioane de lei, cheltuieli de funcţionare, reprezentând alte cheltuieli cu întreţinerea şi exploatarea, aspecte care permit tot încredinţări directe, dar care nici măcar nu mai apar pe listele de investiţii. Având în vedere materialul prezentat, s-a degajat o nouă majoritate, în şedinţa respectivă, iar consilierii PMP au refuzat să voteze bugetul, dar şi un consilier PNL, fostul manager public Statie. S-a convocat o nouă şedinţă extraordinară pentru a doua zi la care eu le-am solicitat consilierilor locali PSD să nu ia parte pentru că nu se modificase nimic la buget. Nu putem să ne ducem zilnic să ne plimbăm pe acolo şi să ne prefacem că suntem în slujba oamenilor”, spune Cătălin Rotea.

Atât consilierii PSD cât şi cei ai PMP spun că nu vor vota proiectul de buget nici la şedinţa de joi, 22 februarie, dacă amendamentele propuse de ei nu vor fi adăugate proiecţiei bugetare.

Mâine este următoarea şedinţă de consiliu local, o şedinţă ordinară. Noi vom prezenta nişte amendamente care, dacă vor fi votate, va trebui ca aparatul administrativ al primăriei să ia act de ele şi să le implementeze în buget. Pot afirma că am avut convorbiri cu reprezentanţii PMP, în ceea ce priveşte acest buget, noi susţinem o parte din amendamentele pe care ei le au şi nu pot decât să-i felicit pentru faptul că, la un an şi jumătate după ce au făcut o majoritate cu PNL, dată de votul democratic din 2016, au înţeles că bugetul oraşului nu este neapărat în interesul cetăţenilor ci este creionat în interesul unui grup destul de restrâns de oameni”, a declarat Cătălin Rotea.

El a adăugat că printre propunerile PSD se numără creşterea alocărilor pentru Spitalul Orăşenesc Balş, unde este nevoie de reabilitări şi achiziţie de aparatură medicală.

Sunt mai multe amendamente, dar cele mai importante sunt relocarea a 500.000 lei de la cheltuielile de funcţionare către cheltuielile de capital pentru Spitalul Orăşenesc Balş. Sumele alocate pentru spital sunt infime, sunt de râsul lumii, iar spitalul are nevoie de echipamente, pe de o parte, şi de reabilitări, pe de altă parte. Sunt mulţi medici buni acolo, care nu pot să-şi facă meseria. De asemenea, vom susţine un amendament pe care înţeleg că îl va propune doamna viceprimar de relocare a 500.000 lei tot de la cheltuielile de funcţionare, pe partea de investiţii, pentru asfaltarea unei porţiuni de un kilometru, pe strada Nicolae Titulescu, la ieşire din Balş spre Craiova”, a conchis Rotea.

Structura politică a Consiliului Local Balş este următoarea: PSD – 9 consilieri, PNL – 8 consilieri, PMP – 2 consilieri.

Politica