luni, decembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

470 de asistenţi personali plătiţi de Primăria Craiova

Ultimul bilanţ întocmit de către reprezentanţii Compartimentului Protecţie Socială şi Asistenţi Personali din cadrul Primăriei Craiova indică faptul că, la nivelul autorităţii locale, erau înregistraţi, în decembrie 2017, nu mai puţin de 470 de asistenţi personali ai persoanelor cu handicap grav. În urma verificărilor efectuate nu au fost depistate probleme sau încălcări ale legislaţiei în vigoare, semn că persoanele cu dizabilităţi sunt bine îngrijite. Cei mai mulţi dintre asistenţii personali sunt rudă cu persoanele în cauză, copiii şi adolescenţii deţinând cea mai mare pondere când vine vorba de persoane cu handicap.

Potrivit raportului de activitate al Compartimentului Protecţie Socială şi Asistenţi Personali din cadrul Primăriei Craiova, în semestrul al doilea din anul 2017, au fost angajaţi 56 de asistenţi personali. Pe de altă parte, din motive întemeiate, fie că persoana cu handicap a decedat, fie că asistentul personal şi-a schimbat domiciliul sau că s-a modificat gradul de încadrare al persoanei cu probleme, au fost înregistrate 31 de suspendări, respectiv încetări contractuale. Astfel, în decembrie 2017 au fost plătite lefuri, în valoare totală de 978.856 de lei de lei, pentru 470 de asistenţi personali.

Instructaj pentru 248 de asistenţi

Policlinica Buna Vestire Craiova

Conform datelor statistice, numărul mai mare al persoanelor cu handicap este în rândul copiilor şi al adolescenţilor, cele mai frecvente afecţiuni fiind encefalopatia infantilă, oligofrenie, sindrom Down şi distrofie musculară. Pentru a fi siguri că persoanele cu handicap beneficiază de servicii optime, reprezentanţii Compartimentului de Protecţie Socială din cadrul Primăriei Craiova organizează, semestrial, cursuri de instruire. Asistenţii personali sunt obligaţi să participe la un astfel de instructaj, din doi în doi ani. La programul din perioada 12-14 decembrie 2017, au fost instruiţi 248 de asistenţi personali.

Peste 870 de anchete sociale

În ceea ce priveşte verificările efectuate la domiciliul persoanelor cu dizabilităţi, nu au fost raportate probleme. În semestrul al doilea al anului 2017, au fost făcute 876 de anchete sociale, rezultatul acestora fiind unul pozitiv. Organele de anchetă nu au sesizat încălcări ale contractului de muncă şi nici nu au primit reclamaţii sau sesizări de la persoanele asistate. Cu prilejul acestor controale, asistenţilor personali li se face şi o informare, consiliere sau mediere cu privire la noutăţile din domeniu.

Politica