Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Dolj a marcat, vineri, cei 12 ani de existenţă a instituţiei, la evenimentul festiv participând reprezentanţi ai administrației județene, inspectori școlari, cadre didactice și reprezentanți de la alte centre județene din țară. Cu această ocazie a fost lansat și proiectul educațional „Împreună spunem NU Bullying-ului” care va fi implementat în colaborare cu Organizația „Salvați Copiii,” filiala Dolj.
Oficialii prezenți la eveniment și-au exprimat aprecierea pentru evoluţia înregistrată de Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională în decursul celor 12 ani de activitate. Cosmin Durle, administratorul public din partea Consiliului Judeţean Dolj, în subordinea căruia se află C.J.R.A.E. Dolj, a asigurat personalul instituţiei de susţinere şi l-a felicitat pentru proiectele întreprinse.
Autoturism pentru instituţie
Vestea bună pe care Durle a dat-o este că instituţia va avea un autoturism pentru deplasări. „Activitatea acestei instituţii este una complexă. Felicitări tuturor angajaţilor. Am venit şi cu oveste bună. Când s-a votat bugetul pentru anul în curs s-a aprobat şi suma necesară achiziţionării unui autoturism. Vor urma şi proiecte pe fonduri europene, anveloparea termică a clădirii fiind prioritară. În două trei săptămâni vom face o nouă vizită unităţii şi vom discuta asupra necesităţilor”, a precizat Durle.
Cinci structuri
Rând pe rând, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, ai Organizaţiei „Salvaţi Copiii” Filiala Dolj dar şi cea care a pus bazele acestei instituţii au vorbit despre rolul complex pe care CJRAE Dolj îl are atât în relaţia cu toţi consilierii şcolari din judeţ şi mai ales cu elevii şi preşcolarii. „Odată cu înfiinţarea CJRAE şi aici trebuie să spun că actul de înfiinţare s-a petrecut în 2006 şi mulţumim Marinelei Dumitrescu care atunci a preluat funcţia de director CJRAE şi a luptat pentru a asigura tot ceea ce era necesar începerii acestei activităţi. Am reuşit să adunăm alături de asistenţa psihopedagogică şi serviciile de terapii logopedice. Imediat au apărut şi mediatorii şcolari şi vreau să vă spun că mai bine de 10 ani, din două structuri psihopedagogice ne-am dezvoltat şi am ajuns, după cum vedeţi, la cinci. Sunt convinsă că lucrurile vor evolua, chiar dacă nu prin extensie de servicii, pentru că deja acoperim ca structură destul de mult, ca o extindere a reţelei. Nevoia din sistem o cere. Sigur că nu pot să nu subliniez sprijinul pe care l-am avut atât din partea Inspectoratului Şcolar Dolj cât mai ales a Consiliului Judeţean Dolj, care a răspuns la toate solicitările noastre”, a spus Adriana Rotaru, fost director al CJRAE Dolj şi cea care a pus bazele instituţiei.
Proiect pentru ameliorarea violenţei
Referitor la proiectul „Împreună spunem NU Bullying-ului”, acesta face parte dintr-o campanie europeană, adresându-se elevilor, dascălilor şi părinţilor. „Lansăm un proiect la nivelul regiunii, un proiect care face parte dintr-o campanie europeană. Rolul nostru de bază este acela de a avea grijă de copii, de sănătate lor fizică dar şi emoţională, motiv pentru care am făcut nişte obiective generale referitoare la acest lucru. Toată lumea este interesată de proiect, mai ales părinţii. Proiectul presupune informarea şi consilierea elevilor, părinţilor şi cadrelor didactice în ceea ce priveşte ameliorarea violenţei la nivelul grupurilor şcolare şi la nivelul mediilor în care ei se dezvoltă. Trebuie să deprindem o serie de tehnici şi procedee pentru a evita şi a conştientiza copiii şi adulţii de faptul că această violenţă dăunează dezvoltării elevului. Proiectul se va derula pe o perioadă de trei ani”, a explicat directorul CJRAE, Doina Alina Dascălu.