sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

TMK-Artrom a inaugurat la Slatina un complex de tratament termic de 36 milioane de dolari

TMK-Artrom Slatina a lansat, vineri, un proiect investiţional de 36 de milioane de dolari, inaugurând un Complex de tratamente chimice.

Compania TMK-Artrom SA Slatina, producător recunoscut pe piaţa ţevilor cu aplicaţii industriale din Europa, a lansat, vineri, oficial în producţie un complex de tratamente termice pentru ţevi din oţel. Datorită noului echipament, compania va creşte ponderea producţiei Premium în portofoliul de comenzi.

La eveniment au fost prezenţi vicepremierul României Paul Stănescu, dar şi reprezentanţi Parlamentului României, reprezentanţii autorităţilor locale şi centrale, parteneri comerciali, clienţii şi furnizorii companiei, dar şi conducerea PAO TMK.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Proiectul investiţional de anvergură permite tratamentul termic al ţevilor lungi rar întâlnit în Europa. Capacitatea anuală a liniei de tratament termic este peste 160 de mii de tone de ţevi. Proiectarea şi furnizarea echipamentelor a fost realizată de Grupul SMS, unul dintre liderii mondiali în echipamente pentru industria metalurgică.

„Astăzi este un eveniment foarte important, o bucurie pentru noi toţi. Sunt aici în calitate de membru al Guvernului României, dar aş vrea să vă spun că cea mai mare bucurie este să spun că sunt un localnic, că sunt de fapt un senator al judeţului Olt care împreună cu toată comunitatea se bucură astăzi de o mare investiţie, la cele mai înalte standarde, a Grupului TMK. Deja putem spune (…) că suntem o familie, pentru că Grupul TMK este de aproximativ 18 ani în România, sigur a traversat şi perioade mai grele şi perioade mai bune. Iată că astăzi, la Slatina, aici la TMK-ARTROM suntem în casa unui lider mondial în ceea ce priveşte producţia de ţevi de oţel. Nu poate să fie decât o mare bucurie. Contribuţia la bugetul local va fi mai mare, locurile de muncă pe care comunitatea noastră le va avea mai multe şi acest lucru ne bucură. Chiar simţim cu toţii, împreună cu  TMK, că suntem o familie şi vă felicit pentru asta (…) şi ceea ce faceţi pentru comunitatea noastră, pentru implicarea pe care o aveţi în comunitatea noastră, nu numai din Slatina ci din întreg judeţul Olt şi sigur şi pentru ceea ce faceţi şi la Reşiţa (…) şi pentru ce faceţi ca investitor pentru mediul de afaceri din România”, a declarat Stănescu.

Vicepremierul a reiterat sprijinul Guvernului pentru investiţii şi investitori, în primul rând prin dezvoltarea infrastructurii rutiere.

„Ca reprezentant al Guvernului vreau să vă asigur de toată disponibilitatea noastră, acest guvern lucrează în continuare pentru îmbunătăţirea mediului de afaceri pentru toţi investitorii, români sau străini şi sigur, Guvernul e obligat să pun la dispoziţia investitorilor foarte mute lucruri şi în primul rând, infrastructura. Ceea ce pot să vă anunţ şi afirm cu tărie şi cu multă bucurie, este că suntem în faza de procedură de achiziţie publică, proiectare şi execuţie a drumului expres Craiova- Slatina- Piteşti. Şi asta, aşa cum dumneavoastră sunteţi foarte buni la termenele de execuţie cred că ţineţi foarte mult şi la termenele de livrare a mărfii pe care o produceţi aici”, a mai afirmat Stănescu.

Înfiinţată în 1982 ca întreprindere de stat, uzina de la Slatina şi-a început producţia în 1988, ulterior fiind transformată în societate pe acţiuni cu capital de stat Artrom SA. La 20 noiembrie 1995 a fost listată la Bursa de Valori Bucureşti, şi în anul 1999 – transformată în companie cu capital mixt, public-privat, acţionar majoritar devenind compania austriacă STARO GmbH.

Pe fondul redresării economiei şi accelerării procesului de privatizare, Artrom a fost preluată, în 2001, de compania germană Sinara Handel GmbH (redenumită ulterior TMK-Europe). De la înfiinţare, Artrom a fost proiectată pentru o capacitate de 100.000 tone/an. La momentul privatizării, avea o producţie efectivă de 26.000 tone/an, capacităţi nefinalizate tehnologic şi performanţe economice scăzute.

Din anul 2001, Grupul TMK a demarat un vast plan de modernizări care continuă şi astăzi. Până în 20 04, laminorul ASSEL a fost adus la capacitatea sa proiectată. Dar, după ce în anul 2007 a fost dată în folosinţă a doua linie de fabricare a ţevilor, CPE, capacitatea de producţie a TMK -ARTROM s-a dublat, ajungând la peste 200.000 tone anual. Lanţul productiv a fost completat prin achiziţionarea TMK-Reşiţa, ca sursă sigură de ţaglă pentru fabrica de la Slatina.

Finalizarea primei etape a programului de investiţii a făcut posibilă realizarea a două obiective principale: TMK-Reşiţa şi TMK-Artrom au devenit un complex metalurgic unic, care funcţionează pe principiul „de la materie primă până la produse finite de înaltă tehnologie”. În al doilea rând, TMK-Artrom a ajuns în topul producătorilor europeni de ţevi, în special, fără sudură pentru uz industrial.

În cea de-a doua etapă a programului de investiţii, anul 2015, a început producţia de noi tipuri de oţel şi aliaje cu valoare adăugată mai mare, a fost lansată producţia de ţevi Premium pentru fabricarea cilindrilor hidraulici şi telescopici.

În 2016, urmărind creşterea continuă a volumului de export cu valoare adăugată către piaţa americană, TMK -Artrom a înfiinţat propria subsidiară comercială la Houston, SUA. Compania numită TM K Industrial Solutions este responsabilă de vânzările a cca 20% din producţia TMK-Artrom, precum şi a tuturor ţevilor industriale produse de TMK în Rusia şi SUA.

Politica