Persoanelor din cele cinci județe ale Olteniei, interesate să deruleze o activitate pe cont propriu, le este oferită o nouă șansă în acest sens. Cu un plan de afaceri bine gândit, sprijin în formarea competențelor antreprenoriale și ulterior cu ajutor în tot ceea ce presupune managementul unei afaceri, cei interesați de acest aspect au la îndemână proiectul „Start la antreprenoriat”, lansat marți la Craiova. Cofinanțat prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, proiectul se va desfășura timp de 36 de luni, începând cu data de 10 ianuarie 2018. Pentru derularea lui, și-au dat mâna Agenția Adventistă pentru Dezvoltare, Refacere și Ajutor – ADRA România (solicitant), Asociația DOMINOU, Asociația Centrul Metropolitan de Resurse Umane (CRUM) și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Zona Metropolitană Craiova”.
Fiecare dintre parteneri va avea grijă ca obiectivul general al proiectului „Start la antreprenoriat” să fie atins cât mai bine posibil. Valoarea totală a programului este de 7.902.534,75 lei, scopul central fiind înființarea a 37 de întreprinderi cu profil non-agricol în zonele urbane din Regiunea de Sud Vest. Aceste firme vor avea obligația să angajeze câte două persoane și astfel se vor crea 74 de noi locuri de muncă. Nu se vor accepta activități din domeniul agricol și nici comerțul cu amănuntul. Fiecare firmă va primi până la 37.000 de euro, în două tranșe. Astfel, în prima fază suma alocată va fi de 75% din total, diferența primind-o după ce se constată că antreprenorul a angajat două persoane și că firma funcționează la șase luni după implementarea proiectului. O altă condiție este ca aplicantul să aibă peste 24 de ani și să nu fie șomer sau să fie acționar majoritar într-o altă societate comercială.
„Dezvoltarea economică este una dintre direcțiile de acțiune”
Prezent la Craiova, directorul executiv ADRA România, Robert Georgescu, a vorbit despre importanța și rolul acestui proiect.
„Dezvoltarea economică este una dintre direcțiile de acțiune ale ADRA România. De-a lungul timpului, prin proiectele implementate în cadrul acestei direcții, susținerea oferită a fost nu doar prin ajutor punctual, ci prin sprijinirea antreprenoriatului. Ne bucurăm pentru acest nou proiect accesat prin fonduri europene, ”Start la antreprenoriat”, prin care sute de beneficiari, bărbați și femei, din zona Olteniei, vor primi șansa să fie nu numai consiliați, dar și susținuți financiar semnificativ pentru alegerea, începerea și dezvoltarea unui business de viață pentru ei, cu implicații colaterale și previzibile în familie și societate”, a menționat Georgescu.
„Este un pas important pentru zona noastră”
Președintele Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „Zona Metropolitană Craiova”, Sorin Manda, consideră că acest proiect va avea rezultate bune atât în cele 21 de comune din cadrul ADI „Zona Metropolitană Craiova”, cât și în cele trei orașe care fac parte din această asociație (Craiova, Filiași și Segarcea).
„Proiectul va fi foarte ineresant, mai ales că se adresează tuturor categoriilor de persoane. Vor fi create locuri de muncă. Sunt minim 74 de locuri de muncă. Este adevărat că nu sunt foarte multe, dar este un pas important pentru zona noastră. Faptul că se înființează 37 de întreprinderi care vor fi susținute financiar este, de asemenea, un lucru foarte bun pentru regiunea noastră. Suntem parteneri de nădejde în acest proiect. Îi felicit pe toți cei implicați în derularea proiectului și sunt convins că rezultatul va fi cel scontat”, a declarat Manda.
Teorie și stagii de practică
Cristina Popescu, reprezentanta Asociației „Dominou” a precizat faptul că programele de formare profesională se vor adresa unui număr de 300 de persoane, acestea primind sprijin inclusiv în efectuarea planului de afaceri. Cei mai mulți beneficiari vor fi din Dolj (220 de persoane), în județele Olt, Vâlcea, Mehedinți și Gorj urmând a fi instruite câte 20 de persoane. De recrutarea grupului țintă și de identificarea companiilor pentru efectuarea stagiilor de practică se va ocupa Asociația Centrul Metropolitan de Resurse Umane (CRUM), după cum a anunțat vicepreședinta CRUM, Sabina Calotă.
„În cadrul acestui proiect, misiunea noastră este de a recruta grupul țintă și de identificare a companiilor unde vor fi efectuate stagiile de practică. Activitatea de selecție a grupului țintă constă în elaborarea unei metodologii ce stă la baza recrutării, iar în urma acestui proces vor fi selectate 300 de persoane care vor beneficia ulterior de cursuri în domeniul antreprenoriatului. În cadrul modului practic, cursanții vor alcătui planurile de afaceri. 37 de persoane ale căror planuri de afaceri vor fi selectate vor efectua câte un stagiu de practică în cadrul unei întreprinderi existente și a cărei activitate economică face parte din aceeași grupă CAEN ca cea aferentă planului de afaceri. Ne bucurăm să facem parte din acest proiect și sperăm să avem în viitor cât mai multe colaborări”, a menționat vicepreședinta CRUM.
În vederea alegerii celor mai bune 37 de planuri de afaceri urmează a fi elaborată o metodologie unde vor fi trecute și criteriile de selecție. Susținerea funcționării celor 37 de afaceri se va face prin crearea unui „Centru Antreprenorial online”, prin dezvoltarea de mecanisme de monitorizare și prin oferirea de suport pentru sustenabilitatea întreprinderilor și menținerea locurilor de muncă pe o perioadă de minim 12 luni de la finalizarea finanțării.