Cele mai reprezentative confederații patronale din Ungaria, Polonia, Slovacia și România și-au unit forțele pentru a reprezenta, cât mai eficient, interesele mediilor de afaceri din țările lor.
La sfârșitul săptămânii trecute a fost semnat un acord de cooperare regională, la Cluj-Napoca, de către patru confederaţii patronale reprezentative din România, Ungaria, Polonia şi Slovacia. Alianţa patronală nou constituită are scopul de reprezenta unitar și eficient interesele mediului de afaceri din aceste ţări în raport cu conducerea UE.
,,Este o zi istorică pentru mediul de afaceri din România, după semnarea documentelor de constituire a Alianţei patronale a ţărilor est-europene, membre UE, de către VOSZ, Employers of Poland, EAS şi UNPR, cele mai reprezentative confederaţii patronale din Ungaria, Polonia, Slovacia şi România. Acestea au stabilit că, prin semnarea acordului, vor putea să-şi unească forţele pentru a reprezenta, cât mai eficient, interesele mediului de afaceri din cele patru ţări în raport cu conducerea UE. Alianţa trebuie să aibă o voce unitară şi puternică în raport cu Bruxelles-ul, precum şi cu mediul de afaceri din orice altă ţară a lumii”, a declarat Ioan Lucian, președintele UNPR și inițiatorul acestui act istoric.
De asemenea, preşedintele Ioan Lucian a subliniat că acest Acord reprezintă şi o ocazie pentru companiile din cele patru ţări de a închega afaceri şi aborda proiecte europene deosebite. Astfel, acordul va oferi celor aproximativ 52.000 de firme care fac parte din cele patru confederaţii, oportunitatea de a interacţiona eficient şi rapid pe platforma comună de comunicare și business care va fi realizată. Scopul declarat al cooperării între cele patru țări prevede anumite acţiuni comune printre care se poate menționa cooperarea transfrontalieră pentru atragerea de fonduri europene care să asigure fondurile necesare pentru unele proiecte regionale.
,,La eveniment au participat, ca observatori la semnarea acestui acord de cooperare, reprezentaţii celei mai mari confederaţii patronale din Germania, BMW, care reprezintă interesele economice și sociale ale 26 de asociații patronale cu un total de peste 560.000 de întreprinzători, cu un total de 11,5 milioane de angajaţi.Alegerea municipiului Cluj-Napoca pentru semnarea Acordului nu a fost întâmplătoare, a mai spus preşedintele UNPR, oraşul fiind considerat capitala Transilvaniei şi un model de dezvoltare a mediului de bussines”, a transmis Biroul de Presă al Uniunii Naționale a Patronatul Român.