De mai mulţi ani, o topitorie de metale neferoase funcţionează foarte aproape de şcoala din comuna Priseaca, firma care deţine această unitate de producţie fiind amendată în repetate rânduri de comisarii de mediu.
Comisarul şef al Gărzii de Mediu Olt, Gheorghe Neacşa, a declarat, luni, în cadrul unei şedinţe desfăşurate la Prefectură, că are informaţii că topitoria de lângă şcoală va fi mutată.
„Încă mai funcţionează acea topitorile lângă Şcoala Priseaca. Cei de acolo au mai deschis un punct de lucru în Slatina, undeva în zona industrială, şi am înţeles că vor să se mute de acolo. Lângă şcoală funcţionează de foarte mult timp, dar de fiecare dată când am primit o sesizare, ne-am deplasat şi am luat toate măsurile corespunzătoare. Au fost sancţionaţi şi anul trecut, cu măsura remedierii. Măsurile au fost remediate, dacă n-ar fi fost realizate acele măsuri, se făcea o notificare către Agenţia de Protecţia Mediului Olt şi în termen de 60 de zile se propunea suspendarea activităţii. Aceasta este legea”, a explicat Neacşa.
El a propus ca, pentru a discuta cu date concrete, laboratorul mobil al APM Olt să se deplaseze în curtea şcolii pentru a măsura valorile aerului.
„Putem să luăm laboratorul mobil al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Olt şi facem o măsurătoare în curtea şcolii. Atunci vă putem spune calitatea aerului de acolo şi dacă afectează sau nu afectează (sănătatea – n.red.)”, a afirmat comisarul şef al Gărzii de Mediu Olt.
Gheorghe Neacşa a admis că legislaţia privind topitoriile este problematică.
„Avem o problemă în zona topitoriilor, de asta sunt şi amendate, dar aici încă le permite legea. Zona industrială, obiectivele mari, se face monitorizarea pe Legea 278/2013 care prevede nişte limite de 200-250 de micrograme pe metrul cub. La topitorii, monitorizarea se face conform Ordinului 462/1993, unde limitele sunt undeva la 500 de micrograme pe metrul cub. Într-adevăr, la măsurătorile făcute la coş, la o topitorie, sunt diferenţe de buletine, undeva la 120 de micrograme pe metrul cub”, a mai spus Neacşa.