Direcția pentru Agricultură Dolj a făcut primii pași pentru implementarea proiectelor privind construirea centrelor de colectare legume-fructe în bazinele legumicole consacrate din județul Dolj și constituirea cooperativelor agricole, respectiv a grupurilor de producători. Reprezentanții instituției au purtat deja discuții cu factorii direct implicați în aceste activități, oamenii fiind receptivi și mulțumiți de faptul că se întrevăd șanse ca munca lor să fie cu adevărat răsplătită.
După ce în toamnă au făcut vizite în teren și au văzut hectare întregi cu produse rămase pe câmp, reprezentanții DADR Dolj au luat decizia de a purta discuții cu producătorii. Lipsa informației și teama de a nu fi păcăliți au făcut ca lucrurile să nu stea foarte bine în agricultura doljeană, mai ales când vine vorba despre eficiența muncii la câmp.
Acces spre marile lanțuri de magazine
Potențial există, tehnica de lucru nu lipsește nici ea, marea problemă a celor din domeniul agriculturii fiind piața de desfacere. Aceasta este concluzia specialiștilor DADR Dolj.
„După cum știți, județul nostru face parte dintr-un program-pilot potrivit căruia, în anul 2018, Ministerul Agriculturii să construiască aici centre de preluare a legumelor și fructelor și un depozit pentru aceste produse. Oamenii au înțeles că aceasta este singura variantă prin care își pot desface marfa în marile lanțuri de magazine. Statul va construi aceste centre pe raza județului, centre care vor fi manageriate de grupuri de producători și cooperative”, a precizat Adrian Popa, directorul Direcției pentru Agricultură Dolj.
Unele cooperative în lucru, altele în faza de constituire
Despre importanța asocierii în cooperative li s-au oferit deja informații producătorilor din Mîrșani și Ciupercenii Noi, alte întâlniri de acest fel urmând a fi stabilite și în Dăbuleni, Poiana Mare, Desa, Moțăței sau Almăj.
„Este nevoie de organizare pentru a negocia cu marile lanțuri de magazine și mai ales dacă vorbim despre exporturi. Am văzut, în toamnă, în zonele Teasc și Mârşani zeci de hectare de varză rămasă pe câmp. Dacă fermierii erau uniți și existau aceste grupuri de producători, primeau banii pe acea marfă. Producătorii nu pot să se ocupe și de vânzare, și de producție, și de transport. Sunt persoane care clar fac producție și trebuie să existe și persoane care se ocupă de desfacerea produselor. Am făcut deja pași în acest sens. De exemplu, la Mîrșani s-a format nucleul. Aici predomină cartoful și varza, deci aceste două segmente sunt de bază. Avem avocați care ne vor ajuta cu tot ce presupune partea juridică și cu siguranță lucrurile vor sta mult mai bine. Este lucru mare că oamenii vor să primească informație și vor să fie ajutați. Avem cinci cooperative în lucru și alte trei în faza de constituire. Nu sunt condiții pentru asociere. Este important ca producătorul să vrea acest lucru și să conștientizeze avantajele pe care le va avea”, a conchis Popa.