luni, decembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Gripa sezonieră în mai multe județe din Oltenia. Printre bolnavi și un copil de 4 ani

16 români şi-au pierdut viaţa în urma complicaţiilor apărute după ce au făcut gripă. Niciunul dintre aceste cazuri nu a fost înregistrat în judeţele Olteniei, însă gripa afectează şi populaţia de aici. Cele mai multe cazuri de gripă sunt înregistrate în judeţul Olt, unele cu virusul gripal de tip A, o formă mult mai severă decât cel de tip B. Medicii din județele Olteniei recomandă în continuare populației să se vaccineze împotriva gripei și atrag atenția asupra importanței și celorlalte măsuri ce se iau pentru a evita problemele de sănătate.

Întrucât la nivel de țară virusul gripal face victime de la o zi la alta, specialiștii din Sănătate recomandă populației să se vaccineze, dacă nu a făcut deja acest lucru. Vaccinul se poate face la cabinetele medicilor de familie, prioritare fiind persoanele cu grad ridicat de risc de contactare a bolii. În județul Dolj, de la debutul sezonului și până la ora actuală au fost confirmate patru cazuri de gripă.

Este foarte bine să se vaccineze toată lumea pentru a se evita o suferință inutilă. O și mai mare grijă trebuie să o aibă persoanele cu risc de complicații pe care gripa le poate produce. Pentru aceste persoane, fie că vorbim de bolnavi cronici, de vârstnici sau gravide, vaccinarea este gratuită. Vaccinul este și în farmacii așa că nu sunt probleme nici pentru cei care nu intră în categoriile anterior amintite. De la începutul anului și până în prezent am avut patru cazuri de gripă, unul confirmat chiar zilele trecute. Din fericire este vorba despre o formă ușoară, nefiind nevoie de internare în spital, ci de tratament la domiciliu”, a precizat dr. Ștefan Popescu, purtător de cuvânt al DSP Dolj.

Policlinica Buna Vestire Craiova

La nivelul județului nostru, potrivit reprezentanților Direcției de Sănătate Publică Dolj, au fost administrate 30.481 de doze de vaccin din cele 35.695 câte sunt pe stoc.

În Olt, patru cazuri în doar o săptămână

În județul Olt, doar în prima săptămână din februarie au fost deja înregistrate și confirmate patru cazuri de gripă sezonieră.

În prima săptămână a lunii februarie 2018, la nivelul județului Olt s-au înregistrat 1.545 cazuri de infecții respiratorii acute (ARI) cu 68 internări, 537 cazuri de pneumonii cu 95 de internări și patru cazuri de gripă sezonieră. Toate cazurile confirmate s-au prezentat la S.J.U. Slatina cu simptomatologie compatibilă cu gripa, respectiv: febră, debut brusc, astenie, cefalee, tuse, rinită, coriză, stare generală alterată, motiv pentru care s-au recoltat probe pentru investigarea cazurilor cu laboratorul. În urma rezultatelor emise de laboratorul din cadrul Institutului Cantacuzino București, cele patru cazuri au fost confirmate cu virus gripal tip B”, se arată într-un comunicat de presă al DSP Olt.

Copil de patru ani în Mehedinți

Și în județul Mehedinți a fost confirmat un caz de gripă în ultima săptămână, cel afectat fiind un copil de doar patru ani.

În săptămâna 29 ianuarie-04 februarie 2018, au fost raportate 963 cazuri de infecții virale ale căilor respiratorii, dintre care 22 au necesitat spitalizare și 301 cazuri de pneumopatii acute, dintre care 29 au fost internate. S-a înregistrat și confirmat un caz de gripă la un pacient în vârstă de patru ani. Nu s-au înregistrat decese prin infecții acute respiratorii”, se arată într-un comunicat de presă al DSP Mehedinți.

Gorjul și Vâlcea, doar viroze și pneumonii

Nici gorjenii nu au o situație mai bună, dar aici nu sunt cazuri de gripă, ci doar viroze și pneumonii.

În ultima săptămână au fost raportate 1.179 cazuri de viroză, 64 de persoane fiind internate și 702 cazuri de pneumonie, 171 bolnavi necesitând internare”, a precizat Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj.

De asemenea, în județul Vâlcea nu a fost confirmat niciun caz de gripă, persoanele care ajung la medic fiind afectate de viroze sau pneumonii.

Sfârșitul lunii februarie, vârful sezonului de gripă

În ceea ce privește vaccinarea antigripală, medicii de familie se confruntă cu refuzul categoric al anumitor pacienți, fiind foarte greu sau de cele mai multe ori imposibil de convins. Motive foarte clare nu au, cei în cauză spunând doar că le este teamă de înțepătură sau că efectiv au o imunitate bună.

Dintotdeauna am avut persoane care refuză vaccinarea. Spun că le este teamă de injecție sau că ei sunt imuni de la natură. Din păcate nu înțeleg beneficiul acestei vaccinări. Facem apel la populație să vină să se imunizeze. Din experiența ultimilor ani, am observat că vârful sezonului de gripă este undeva spre sfârșitul lunii februarie. Dacă vin acum să se vaccineze este foarte bine. Timp de trei săptămâni crește imunitatea și acest lucru le va prinde bine. Să vină la noi la cabinete pentru că doze de vaccin sunt”, este mesajul Adrianei Dogaru, medic de familie din Craiova și președintele Societății Naționale a Medicilor de Familie, filiala Dolj.

Ce este și cum se manifestă gripa sezonieră

Gripa este o afecțiune virală contagioasă cu fenomene de afectare generală, cu apariție sporadică, epidemică sau chiar pandemică, determinată de infecția cu virusurile gripale. Această infecţie virală se răspândește cu ușurință de la o persoană la alta, prin tuse, strănut sau prin contact direct sau indirect cu secreţiile respiratorii ale persoanelor infectate (care se află pe mâinile acestora sau pe suprafețele contaminate). Cele mai comune semne de boală sunt: febră, tuse, dureri în gât, dureri de cap, dureri musculare și articulare, stare de rău, oboseală, lipsa poftei de mâncare.
Simptomele infec
ţiei cu virusul gripei seamană cu alte infecţii virale respiratorii (inclusiv guturaiul/răceala), însă sunt mult mai severe, motiv pentru care este foarte important ca persoana să se adreseze medicului.

Recomandări

Medicii atrag atenția asupra consumului de antibiotice, menționând foarte clar că acesta nu este indicat fără prescripţie medicală, întrucât automedicaţia cu antibiotice în cazul virozelor respiratorii este greșită și poate avea efecte secundare. Pentru a evita îmbolnăvirea, reprezentanţii direcțiilor de sănătate publică fac precizarea că oamenii ar trebui să-şi ia o serie de măsuri, printre care cele de igienă personală, precum spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi în special prin gripă. De asemenea, este recomandat să se evite zonele aglomerate şi expunerea prelungită la frig. În cazul în care este necesară deplasarea în spaţii deschise, este indicat să se folosească mijloacele de protecţie adecvate. Vârstnicii şi, în mod deosebit, cardiacii, să evite deplasările şi frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele îmbolnăvirii sau a apariţiei complicaţiilor afecţiunilor existente. Cei care au contactat o viroză trebuie să se izoleze la domiciliu sau în spital, după caz și să evite astfel colectivitatea.

Politica