Nu mai puțin de 24 de persoane care prestau muncă nedeclarată au fost depistate, săptămâna trecută, de către inspectorii din cadrul ITM Gorj, în urma a 41 de controale efectuate în rândul angajatorilor gorjeni cu sprijinul reprezentanţilor Inspectoratului Judeţean de Poliţie Gorj.
39 dintre verificări s-au axat pe depistarea muncii nedeclarate, cinci dintre angajatorii controlați fiind sancţionaţi din cauza nerespectării legislaţiei în această privinţă. În urma contravenţiilor constatate au fost aplicate amenzi în valoare de 215.000 de lei, din care 180.000 de lei pentru muncă nedeclarată. Totodată, inspectorii de muncă cu atribuţii în domeniul Relaţiilor de Muncă au dispus 138 de măsuri care vor trebui duse la îndeplinire de către persoanele juridice/fizice supuse controalelor.
Amenzi și pe linia Securității și Sănătății în Muncă
Pentru verificarea respectării legislaţiei în privinţa Securităţii şi Sănătăţii în Muncă, s-au efectuat nouă controale, fiind constatate 15 deficienţe şi dispunându-se tot atâtea măsuri. Cinci angajatori au fost sancţionaţi, aplicându-se şi două amenzi în valoare de 8.000 de lei. Compartimentul Securitate şi Sănătate în Muncă are, în prezent, în cercetare, trei dosare ale unor accidente de muncă.
„Pentru conştientizarea consecinţelor care pot decurge din nerespectarea legislaţiei muncii, dar şi pentru a ajuta angajatorii să înţeleagă cât mai bine actele normative cărora trebuie să se supună, în fiecare lună, angajatorii primesc, din partea Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj, o informare scrisă detaliată despre principalele prevederi legale din domeniu relațiilor de muncă, în special privind munca nedeclarată”, a declarat George Octavian Romanescu, inspector şef Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj.
Număr record de petiții pentru șantierul din Defileul Jiului
De asemenea, Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj a înregistrat, în ultimele două săptămâni, un număr record de petiţii, aproape 600, având ca obiect şantierul „Amenajare hidroenergetică a râului Jiu pe sectorul Livezeni – Bumbeşti”. În urma sesizărilor, trei inspectori de muncă din cadrul Compartimentelor Control Relaţii de Muncă şi Securitate şi Sănătate în Muncă s-au deplasat în teren pentru a verifica aspectele reclamate, dar nu au avut cum să facă verificări întrucât nu era nimeni la muncă.