vineri, noiembrie 22, 2024

Ultima ora

Sport

Pasiunea pentru echitație și dorința de a face performanță la CSM Craiova

Trei tineri care iubesc echitația au adus Craiovei premii importante participând la un concurs desfășurat la Brașov. Este vorba despre sportivi ai Secției de Călărie din cadrul Clubului Sportiv Municipal Craiova. Aici, cei pasionați de acest sport nobil parcurg anumite etape pentru a atinge performanțe. Astfel, elevii Vlad Gruia, Claudia Ghițulescu și Carla Dobrică formează valul întâi al echipei, cei trei fiind înregistrați și la Federația Ecvestră Română, Raisa, Francesca și Sofia formând valul doi de copii pasionați de echitație. De bunul mers al acestei secții se ocupă Sergiu Pistorel, instructor sportiv voluntar la CSM, din anul 2013.

La concursul de la Brașov s-a mers, de la CSM Craiova, cu doi sportivi și patru cai.

„Sportivii noștri aparțin secției de călărie a Clubului Sportiv Municipal (CSM) din Craiova. Pe plan competițional, deocamdată, participăm doar la competițiile organizate de Federația Ecvestră Română, pe plan național. Ultimul concurs la care am participat a fost în localitatea Prejmer, în județul Brașov, unde am mers cu doi sportivi și patru cai. Am reușit să ne clasăm cu sportivul Gruia Vlad, cu calul Oskar, pe trei locuri – un loc întâi și două locuri III. Sportiva Ghițulescu Claudia, cu calul Amadeus și calul Casper s-a clasat pe locul V la categoria juniori. Dar cei doi sportivi au avut evoluții foarte bune și la alte probe, numai o greșeală minimă, adică o bară doborâtă, a făcut să nu fie pe podiumul de premiere. Sportiva Carla Dobrică nu a putut să participe la această competiție, deoarece a avut ceva probleme familiale, dar este și ea calificată pentru finala acestui concurs, la categoria copii și juniori”, a precizat Sergiu Pistorel, instructorul din cadrul CSM Craiova, Secția Călărie.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Cinci cai ai CSM-ului, cinci ai copiilor

La ora actuală, Secția Călărie din cadrul SCM Craiova are cinci cai, alți cinci fiind ai elevilor care se antrenează aici.

„CSM are cinci cai, iar ceilalți cinci cai sunt ai copiilor. Avem o colaborare foarte bună cu CSM, asigurând cazarea acestor cai, iar noi venim cu rezultatele și asigurăm continuarea acestui sport în Craiova. Deținătorii de cai de concurs pot să vină la club și să participe la competiții. Problema este că spațiile de cazare a cailor sunt deja ocupate. Ar trebui să construim altele în eventualitatea că cineva ar mai vrea să vină la clubul nostru”, a mai spus instructorul.

 

Multe nevoi

Pe lângă frumusețea acestui sport nobil, secția are multe nevoi. Are nevoie de investiții fără de care nu prea ajungi să faci sport de performanță.

„Am avea nevoie de multe lucruri ca să putem ajunge la un nivel de performanță. În primul rând, ne lipsește un manej acoperit, o clădire unde, dacă ninge sau plouă, sportivii să poată să-și execute antrenamentele în condiții bune. Ținând cont că noi ne ocupăm numai cu sărituri peste obstacole, ca disciplină, ne-ar trebui o garnitură de obstacole nouă, colorată cu diverse forme, așa cum întâlnim în concursurile de specialitate. De fapt, ne lipsesc mai multe dotări, dar acestea sunt cele care ne dor mai tare și am avea mare nevoie. Hipodromul nostru este atâta de frumos. S-ar face multe concursuri aici, ar veni mulți să vadă și să participe, cum veneau înainte și era un hipodrom atâta de căutat”, a adăugat Pistorel.

„Contează foarte mult să ajungi să-ți cunoști calul”

Claudia Ghițulescu are 17 ani și o frumoasă prietenie cu Amadeus, calul alături de care merge în competițiile sportive. La fel de bine se înțelege și cu cel de-al doilea cal al său, Casper.

„Numele calului meu este Amadeus, cu el nu am avut niște rezultate foarte bune deoarece este un cal mai energic și a durat foarte mult să ne antrenăm împreună, să ne cunoaștem și să reușesc să îl controlez. Dar am rezultate mai bune în primul an de competiții cu calul Grațiela. Am reușit să obțin locul II la finala campionatului național de sală, ceea ce m-a făcut vice-campioană națională la categoria sportivi debutanți. Am avut câteva reușite și cu celălalt cal al meu, Casper, la categoria juniori, unde am ieșit pe locurile II, IV și V. Contează foarte mult să ajungi să-ți cunoști calul, se crează o relație între cal și călăreț. Contează mult și antrenamentele, dar și dacă îți face plăcere sau nu”, a povestit tânăra.

„Caii pot să ajungă la câteva zecii de mii de euro”

Tatăl Claudiei este mândru de fiica sa și chiar dacă a trebuit să facă eforturi mari pentru a-i cumpăra un cal, nimic nu este prea mult atunci când este vorba de susținerea copilului.

„Suntem bucuroși pentru tot ceea ce se întâmplă aici. Frații Pistorel muncesc foarte mult pentru acest hipodrom și culmea este că fac totul voluntar. Sperăm să fie bine, facem și noi eforturi să facem cât mai multe lucruri bune pentru CSM Craiova.

Caii pot să ajungă de la câteva mii de euro până la câteva zecii de mii de euro, în funcție de performanță, de vârsta pe care o au. Dar un părinte care își iubește copilul, nu face eforturi mari sau mici, face totul până acolo unde se poate”, consideră bărbatul.

„De 4 ani practic acest sport”

Prietenul lui Vlad Gruia este Oskar. Au o legătură frumoasă și se răsplătesc reciproc. Oskar îl ascultă la antrenamente și în competiții, iar Vlad îl recompensează cu morcovi sau zahăr.

„Am luat locul I, la cai debutanți, și la cai de 5 ani – două locuri III. Pe calul meu îl cheamă Oskar și avem o relație foarte bună. Nu ne-am certat niciodată până acum, ne înțelegem foarte bine. Vorbesc tot timpul cu el și îl răsplătesc cu morcovi, cu zahăr. Uneori vin și șapte zile din șapte, dar de regulă sunt aici în fiecare zi, mai puțin lunea când este liber. De 4 ani practic acest sport și am observat că, într-un concurs, nu contează numai atuurile să câștigi, mai este și după noroc”, este concluzia lui Vlad.

Norocul, strategiile și starea calului

La rândul ei, Carla Dobrică, de 13 ani, are o strânsă relație cu Credo, un cal deosebit al cărui nume chiar fetița l-a ales tocmai pentru că are mare încredere în el.

„La ultima competiție la care am participat, am obținut locurile III și IV, la copii. Am participat și la juniori, însă nu am urcat pe podium. Numele lui este Credo, avem o relație superbă de prietenie: mă iubește și eu îl iubesc. Cred că fără această relație nu am putea face prea multe. Îl cheamă Credo pentru că am foarte mare încredere în el și cred că numele acesta este perfect pentru un cal care mă ajută. Într-o competiție este vorba de mai multe criterii, de noroc, de strategie, de starea calului. Competitorii mei au fost foarte puternici, dar sper că m-am ridicat și eu acolo unde se află ei”, a spus Carla.

„Am 10 ani și am început să călăresc din toamnă”

La doar 10 ani, Raisa Bunăiașu a învățat primii pași în acest sport. A venit la CSM Craiova în toamna anului trecut și este sigură că va participa la viitoarele concursuri. Chiar dacă uneori mai și cade, fiind la început, copila se ridică și își continuă visul.

„Am 10 ani și am început să călăresc din toamnă. Prietena mea este Grațiela și este foarte frumoasă. Am învățat să fac pas, trap, galop și sărituri peste obstacole. Mi-au plăcut caii de mică, iar prima dată când am urcat pe cal a fost minunat pentru mine. Nu mi-e teamă de cai, nici de obstacole. Dacă mai și cad, mă ridic din nou și continui. Cu siguranță, voi merge la concursuri”, și-a propus micuța.

„Călăria și apropierea de cal a făcut-o mai responsabilă”

Mama Raisei are încredere în potențialul fiicei sale despre care spune că apropierea de cal și sportul în sine au făcut-o mai responsabilă.

„Noi suntem la început, dar pare deja că facem demult aceste lucruri. Ne-am bucurat foarte mult că am fost primiți în această familie, pentru că cei care sunt aici sunt ca o familie. Raisa, fetița mea, și-a dorit dintotdeauna să călărească. A mai venit aici, la hipodrom, în urmă cu trei-patru ani, dar ni s-a spus că trebuie să mai crească puțin deoarece este foarte importantă și forța copilului, nu ar putea să ajungă nici la sărituri dacă nu este atât de dezvoltată fizic. Călăria și apropierea de cal a făcut-o mai responsabilă. Deși are animăluțe acasă și alte activități, nimic nu a determinat-o să fie atât de implicată precum grija pentru cal. Iar de când domnii antrenori, care au încredere în ea, i-au încredințat-o pe Grațiela, bijuteria hipodromului, pentru că și ceilalți copii au debutat cu ea, Raisa este mândră de această realizare a ei și este mai responsabilă. Fiindcă este totuși mică, are doar 10 ani, mai este ajutată de cei mari, care cu drag, îi dau indicații. Suntem, sper eu, pe un drum bun și o vom susține atâta timp cât ea își dorește să facă acest lucru, am făcut această promisiune”, a spus Anca Bunăiașu.

Politica