Rezultatele necropsiei, în cazul băiețelului decedat la Spitalul din Motru, la finele săptămânii trecute, au confirmat diagnosticul de meningoencefalită. Totodată, au fost recoltate probe pentru analize suplimentare care sunt efectuate la un institut de specialitate. Între timp, autoritățile locale asigură cetățenii că au fost luate, preventiv, toate măsurile care se impun în astfel de cazuri, primarul Gigel Jianu dispunând efectuarea de proceduri specifice de dezinfecție în toate spațiile în care a fost copilul: la grădinițe, la Clubul Elevilor, la Camera de Gardă a Spitalului Municipal Motru și în scara blocului.
Direcția de Sănătate Publică a pus la dispoziția autorităților „clorom”, o substanță dezinfectantă clorigenă pentru suprafețe și obiecte contaminate. Preșcolarii de la creșe și grădinițe au fost liberi vineri pentru ca autoritățile să continue activitățile de dezinfecție, iar părinții ai căror copii au avut contact cu copilul decedat să se prezinte pentru un consult preventiv la medicul de familie, specialiștii putând recomanda tratament profilactic. De asemenea, în situația în care micuții prezintă simptome specifice, printre care febră sau dureri de cap este necesar un consult medical.
Primarul Municipiului Motru, Gigel Jianu, asigură cetățenii că situația este sub control, s-au luat toate măsurile impuse în astfel de situații, pentru a evita apariția altor cazuri. Totodată, edilul a precizat că nu se pune problema unei epidemii, este vorba despre un caz izolat, nefiind suspiciuni de meningită în alte cazuri. Alți doi copii au ajuns la Spitalul Județean de Urgență Craiova, părinții acestora dorind să se convingă de faptul că micuții nu sunt în pericol.
Probe trimise al București
Necropsia băiețelului de 4 ani a fost efectuată vineri. În cauză urmează să fie stabilit dacă este vorba despre o formă bacteriană sau virală.
„În urma necropsiei, făcute vineri, am găsit multiple erupţii peteşiale pe tegumente, cât şi interior, la nivelul tuturor seroaselor, inclusiv pe pleura parietală, peritoneu, pe organele interne, cele mai accentuate fiind la nivelul epicardului. Coroborate şi cu datele clinice şi cu aspectul interior, pledează pentru meningita bacteriană sau virală, să vedem, şi un edem masiv cerebral. Am recoltat şi probe biologice din lichidul cefalorahidian şi din sânge, care vor fi trimise la Bucureşti, la Institutul Cantacuzino şi din organe, pentru examenul microscopic. Aşa cum am văzut acum, la necropsie, acesta este diagnosticul”, a declarat medicul legist Florin Dijmărescu, de la SML Gorj.