luni, decembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Vâlcov, consilier la premier, sub control judiciar

Numit, marți, consilier de stat în aparatul propriu al premierului Viorica Dăncilă, Darius Vâlcov, fost ministru al Finanțelor și fost primar al Slatinei, rămâne sub control judiciar. Asta au decis, miercuri, magistrații Tribunalului Dolj.

Darius Vâlcov s-a prezentat, miercuri, la Tribunalul Dolj, acolo unde se judecă procesul în care este acuzat de luare de mită și trafic de influență. Judecătorii au audiat patru martori și au dat un nou termen în proces, respectiv 14 februarie.

Totodată, magistrații Tribunalului Dolj au decis să îl mențină pe Darius Vâlcov sub control judiciar. Decizia poate fi contestată în termen de 48 ore de la comunicare.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Darius Vâlcov nu a dorit să facă declarații.

Dosarul s-a înregistrat la Tribunalul Dolj pe 20 iulie, după ce judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au admis cererea lui Darius Vâlcov de strămutare de la Tribunalul Olt. În acest dosar, Darius Vâlcov a fost trimis în judecată, în anul 2015, pentru două infracţiuni de luare de mită şi trafic de influenţă. Potrivit DNA, în perioada noiembrie-decembrie 2012, inculpatul Vâlcov Darius-Bogdan, în calitate de primar al municipiului Slatina, i-a pretins unui om de afaceri – denunţător în cauză, aproximativ 10% din sumele încasate de societatea acestuia de la Primăria Slatina, în baza unui contract semnat anterior, iar în perioada 21 ianuarie – 13 iunie 2013 a primit, în mai multe tranşe, de la respectiva societate, printr-o firmă intermediară, suma de 2.146.270 lei, astfel încât denunţătorul să nu întâmpine probleme în derularea contractului şi să primească banii la timp pentru lucrările efectuate. Contractul avea ca obiect elaborarea studiilor de fezabilitate, proiectelor tehnice şi execuţia lucrărilor pentru izolarea termică a faţadelor a 131 de blocuri din municipiul Slatina, fiind în valoare de 24.833.258 lei fără TVA. Anchetatorii mai spun că, în aceeaşi manieră a procedat inculpatul şi în cazul unui alt contract încheiat de instituţia publică pe care o reprezenta cu o altă societate comercială, privind reabilitarea Centrului istoric al oraşului Slatina, preţul contractului fiind de 7.726.919 lei fără TVA. Astfel, în luna iunie 2012, inculpatul Vâlcov Darius-Bogdan a pretins de la administratorul firmei respective, printr-un intermediar, 10% din valoarea contractului, în schimbul semnării respectivului act de către autoritatea contractantă şi efectuării la timp a plăţilor, iar, ulterior, a primit prin intermediul unor persoane suma totală de 450.000 lei. De asemenea, la data de 23 iulie 2014, între S.C. Compania de Apă Olt S.A. şi aceeaşi firmă s-a încheiat un contract de lucrări având ca obiect „Continuarea lucrărilor de reabilitare şi extindere a reţelelor de apă şi apă uzată în aglomerările Potcoava şi Scorniceşti”, preţul licitat contractat fiind de 17.000.000 lei fără TVA. Ulterior, înaintea datei de 27 august 2014, (data emiterii primei facturi către S.C. Compania de Apă Olt S.A.), administratorul firmei respective a fost contactat de o persoană din cercul de apropiaţi ai inculpatului Vâlcov Darius-Bogdan, care i-a comunicat că acesta din urmă îi pretinde 10% din valoarea contractului respectiv pentru „a interveni la conducerea companiei în vederea efectuării la timp a plăţilor aferente contractului”, lucru cu care omul de afaceri a fost de acord. Suma de 1.700.000 lei (echivalentul unui procentaj de 10%), pretinsă în modalitatea descrisă mai sus, urma să-i fie remisă inculpatului după primirea de către societatea respectivă a unui „avans mai mare pentru lucrările efectuate”, acesta urmând să depună diligenţele necesare în acest sens.

Astfel, în lunile septembrie 2014 şi februarie 2015, spun anchetatorii, inculpatul a primit, în două tranşe, de la omul de afaceri, tot prin intermediari, suma de bani pretinsă iniţial. „Pentru aceleaşi lucrări, inculpatul Vâlcov Darius-Bogdan a pretins şi primit anterior de la un alt om de afaceri un procentaj de 20% din valoarea contractului.

După primirea banilor, contractul respectiv a fost reziliat, fiind atribuit, la data de 23 iulie 2014, omului de afaceri de la care a pretins şi primit suma de 1.700.000 lei, mai sus amintită. Suma totală primită de inculpat în urma săvârşirii celor trei infracţiuni de corupţie se ridică la 4.296.270 lei. În cauză, procurorii anticorupţie au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra unor bunuri (piese de mobilier folosite la amenajarea hotelului pe care inculpatul îl deţine în municipiul Slatina), în valoare de 393.457,58 lei şi asupra sumei de 264.460 lei existente în contul unei societăţi pe care inculpatul Vâlcov Darius-Bogdan o controla prin interpuşi”, arată DNA.

Sentință așteptată într-un alt dosar

Totodată, pe rolul ÎCCJ se află un alt dosar, în care Vâlcov, Prina Minel Florin, Șuşală Lucian Petruţ, Timofte Petre Bogdan şi Tomescu Constantin Cristian sunt inculpaţi pentru infracţiuni de corupţie precum şi trafic de influenţă, falsul în înscrisuri sub semnătură privată, spălare de bani, infracţiuni de evaziune fiscală. Darius Vâlcov a fost acuzat de DNA de trafic de influenţă pentru că ar fi primit aproximativ două milioane de euro de la Theodor Berna, administratorul companiei Tehnologica Radion, firmă care a derulat contracte cu Compania de Apă Olt pentru extinderea reţelelor de apă şi canalizare din oraşele Slatina, Scorniceşti şi Potcoava. Anchetatorii au mai arătat că Darius Vâlcov ar fi obţinut mai multe bunuri, între care trei lingouri de aur, care cântăresc în total trei kilograme, un tablou cu ramă aurie, inscripţionat Renoir, un tablou inscripţionat Jean Cocteau şi o pictură pe lemn, inscripţionată Aurel Acasandrei, precum şi sumele de 90.000 de dolari şi 1.323.850 de lei.

În acest dosar, tatăl fostului ministru, Dumitru Vâlcov, a declarat în instanță că o parte din banii găsiţi de anchetatori în seif sunt ai săi şi că el a cumpărat cele trei lingouri de aur găsite la percheziţii.

Darius avea un prieten, deputatul Bărbulescu, care avea un seif într-unul din apartamentele sale. Prin 2009, am fost cu soţia în Elveţia, la fata mea care este medic, însă acolo soţia a fost diagnosticată cu o boala gravă şi eu am stat să o îngrijesc. A venit şi fiul meu acolo şi i-am spus că am undeva 20.000 lei şi 80.000 dolari şi l-am rugat să îi pună într-un loc sigur. Prin 2011, am fost din nou în Elveţia şi am fost diagnosticat cu cancer la plămâni. Am fost operat în Elveţia şi, de Crăciun 2011, am simţit că mi se apropie sfârşitul şi le-am spus celor din familie că vreau să le fac nepoţilor un cadou. Aveam nişte bani şi i-am zis lui Darius dacă poate să facă rost de nişte lingouri de aur pentru ca nepoţii să aibă o amintire de la mine. La discuţii a participat şi un nepot de-al meu care a zis că poate să facă el rost de lingouri. M-au costat 156.000 euro. Mi le-a adus şi i-am spus fiului meu să le pună în acelaşi seif”, a declarat Dumitru Vâlcov, în faţa instanţei, conform Mediafax.

Dumitru Vâlcov a mai relatat că el a plătit nunta fiului său organizată la Slatina, care l-a costat în jur de 80.000 de euro, notează Agerpres.

Lavinia Șandru, fosta soție a lui Vâlcov, a vorbit despre banii proveniți din nunta sa cu Darius Vâlcov, care a avut loc în trei locații diferite: Slatina, Neptun şi Târgu Mureş.

La Slatina, ştiu că au fost peste 400 de invitaţi, 200 la Târgu Mureş şi 250 la Neptun. Şi în jur de 300 la botezul din Bucureşti. Am primit sprijin financiar din partea părinţilor lui Darius, care au plătit nunta de la Slatina. La Târgu Mureş au plătit părinţii mei, iar la Neptun, a fost un cadou din partea naşului nostru. Cheltuielile de la botez le-am susţinut noi. (…) Au fost sume mari. Media a fost de 200.000 euro. Cea mai mare sumă obţinută a fost la Neptun, cam 300.000 de euro. La botez, am obţinut 200.000 de euro”, a spus Lavinia Şandru, conform sursei citate, în faţa judecătorilor instanţei supreme.

În plus, ea a mai afirmat că la nuntă au primit și tablouri de la invitați.

La evenimentele respective am primit și tablouri. Dar nu sute, în jur de 8 — 10 tablouri la evenimentul de la Slatina. Am primit și la Neptun. Nu știu ce valoare aveau. Erau tablouri frumoase cu flori. Le-am pus pe pereți. Nu știu ce sa întâmplat cu ele după ce am divorțat. (…) În jurul meu lumea cumpăra câte un tablou. Dar acum am ajuns să ne temem să mai cumpărăm. Arta a devenit ingrată. Și Darius a mai cumpărat, eu știu de trei tablouri. Și sora lui mi-a arătat două tablouri. (…) Socrul meu a spus că vrea să lase ceva nepoților și a zis că va cumpăra câte un lingou celor trei nepoți”, a răspuns Șandru, informează Agerpres.

La ultimul termen din acest dosar, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a amânat pentru 8 februarie pronunţarea sentinţei.

Politica