luni, decembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Strategie locală de control și prevenire a pestei porcine africane

În județul Dolj, la inițiativa Direcției Sanitare Veterinare pentru Siguranța Alimentelor Dolj, a fost aprobată o strategie de supraveghere și control a pestei porcine africane la porcii mistreți, după ce această boală a reapărut în România în data de 12 ianuarie 2018. Pentru a se lua decizii în acest sens, a fost organizată o ședință la sediul DSVSA Dolj, la care au participat reprezentanți ai Direcției Silvice Dolj, ai celor 14 Asociații de Vânători Sportivi Dolj, ai Exploatațiilor Comerciale de Porci, precum și medici veterinari concesionari de liberă practică împuterniciți și medicii veterinari oficiali zonali.

Reprezentanții DSVSA Dolj au subliniat faptul că trebuie stabilită o strategie locală de intervenție pe această linie și să fie constituit un Grup Local de Experți (GLE) în vânat și vânătoare, alcătuit din specialiștii în vânătoare existenți la cele 14 asociații de profil și din experți tehnici ai DSVSA Dolj.

Semnele unui porc bolnav

Policlinica Buna Vestire Craiova

Pentru prima dată, acest virus a ajuns în România în anul 2017 și a reapărut la începutul acestui an.

Virusul a pătruns pe teritoriul României în județul Satu Mare, în iulie 2017. Boala a fost stinsă, dar a reapărut pe 12 ianuarie 2018. Din Georgia boala sa extins în Rusia, Lituania, Letonia, Estonia, Polonia, Ukraina, Belarus, Moldova, Cehia și România. Un porc bolnav are următoarele semne: roşeaţă sau învineţirea pielii, a marginilor urechilor, a vârfului picioarelor, a abdomenului şi pieptului, temperatură foarte ridicată (40,5 42C) şi stare febrilă, lipsa poftei de mâncare, apatie şi împleticire în mers, diaree şi urdori la ochi; care pot apărea cu 24-48 de ore înaintea morţii”, au explicat reprezentanții DSVSA Dolj.

Obligații în caz de suspiciuni

De precizat că pesta porcină africană (PPA) nu este periculoasă pentru om, dar produce pagube economice uriaşe crescătorilor de porcine. Boala afectează porcii mistreţi şi porcii domestici, indiferent de rasă, vârstă. Pesta porcină africană are o perioadă de incubaţie de 3-15 zile, în mod obişnuit, sau de 3-4 zile în forma sa acută. Boala poate avea diferite forme de evoluţie: supraacută, acută, subacută şi cronică. Rata de mortalitate a bolii este deseori de 100% în cazul porcinelor domestice.

Doljenii care au o suspiciune de acest fel, până la sosirea medicului veterinar, nu au voie să sacrifice animalul și nici să îl comercializeze. De asemenea, este interzisă aruncarea cadavrelor de animale, nu se vor hrăni porcii deţinuţi cu resturi alimentare și vor fi anunțați reprezentanții DSVSA Dolj pentru a se efectua verificări și a fi luate măsurile ce se impun.

Politica