Orchestra Simfonică a Filarmonicii “Oltenia” Craiova prezintă vineri, 2 februarie 2018, ora 19:00 un concert simfonic în parteneriat cu Asociaţia Interculturală Româno-Coreeană. Invitaţii serii sunt dirijorul spaniol Juan José Navarro şi pianista Lee Hye-Won din Coreea de Sud. Repertoriul cuprinde „Amurg de toamnă”, schiță pentru orchestră de coarde de Alfred Alessandrescu, Concertul nr. 2 în Do minor pentru pian și orchestră, op. 18 de Serghei Rahmaninov şi Simfonia nr. 8 în Sol major, op. 88 de Antonín Dvořák.
Juan José Navarro s-a născut la Godelleta (Valencia, Spania). A studiat inițial clarinetul, obținând titlul de profesor și predând apoi la Conservatoarele din Cordoba și Almeria. În plan dirijoral, a urmat mai multe cursuri de dirijat orchestră și bandă (o orchestră formată preponderent din instrumente de suflat și percuție, câteodată și violoncel și contrabas, dar fără viori și viole), fiind îndrumat de reputați maeștri precum Salvador Más, Manuel Hernández Silva, Enrique García Asensio. A absolvit Conservatorul Superior de Muzică din Murcia – dirijat orchestră cu prof. José Miguel Rodilla, devenind ulterior dirijor asistent la Orchestra de Tineret a Regiunii Murcia. A dirijat concerte în Spania, Italia, Germania, Olanda și Franța. În prezent, este dirijor al Banda Sinfónica de la Agrupación Musical San Indalecio, profesor și dirijor al formațiilor muzicale de la Real Conservatorio Profesional de Música de Almería.
Născută în Coreea de Sud, Lee Hye-Won a studiat pianul, metodica predării instrumentului, muzică de cameră și acompaniament la Universitatea de Muzică din Viena, după absolvire urmând și cursurile de master. Este de asemenea licențiată în orgă, cântând frecvent în Biserica Sf. Augustin din Viena. Desfășoară o bogată activitate artistică, de la apariții solistice și până la muzică de cameră, recitaluri de lieduri sau de arii din opere. În prezent, predă la Conservatorul „Franz Schubert” din Viena.
***
Schița simfonică „Amurg de toamnă” de Alfred Alessandrescu pentru orchestră de coarde, datează din anul 1910. Lucrarea a fost cântată în primă audiție de către Orchestra Asociației Muzicale Române, în luna noiembrie 1918, sub bagheta dirijorului argentinian Celestino Piaggio. Alcătuită din trei secțiuni, piesa este dominată de o melodie elegiacă și zugrăvește în sonorități delicate, discrete, fiorul poetic trăit de compozitor în fața unui peisaj pastelat, într-o seară din anotimpul frunzelor ruginii.
Concertul nr. 2 în Do minor pentru pian şi orchestră, op.18 reprezintă opus-ul definitoriu al lui Rahmaninov. Compusă între anii 1900-1901, lucrarea evidenţiază gândirea muzicală profundă a compozitorului, ce este subordonată în totalitate elementului dramatic. Structurile arhitectonice sunt „desenate” cu rafinament, în interiorul lor evoluând conflictul solist-ansamblu, caracterul concertant şi cel simfonic predominând alternativ. Partitura pianului, impresionantă prin amploare şi prin problematica estetică dezvoltată, este integrată în planul general al ansamblului cu concursul subtilelor mijloace orchestrale. Poate că toate aceste repere nu ar fi suficiente dacă nu ar exista acel extraordinar simţ melodic al autorului, filonul cantabil ce guvernează lucrarea şi o impune în conştiinţa auditorilor.
Simfonia nr. 8 în Sol major, op. 88 de Antonin Dvořák a fost scrisă în anul 1889, la reşedinţa de vară a compozitorului din localitatea Vysoka. Dvořák a dedicat lucrarea„Academiei Boemiene pentru încurajarea Artelor şi Literaturii, sub patronajul Împăratului Franz Joseph”, drept mulţumire pentru alegerea sa în funcţia de preşedinte. Cu toate că această lucrare nu relevă un conţinut programatic definit, unele mărturii ale compozitorului, plasticitatea temelor şi imaginilor muzicale ne permit să întrezărim în cele patru părţi o succesiune de scene pitoreşti, încadrate în peisajul divers al Boemiei.