luni, decembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin

Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Dolj, în colaborare cu  Autorităţile publice locale care au în subordine Cabinetele de planificare familială, Cabinetele ŞcolareAsistenţii comunitariMediatorii sanitari, Cabinetele de Medicină de familie, Crucea Roşie Dolj, Asociaţia Europrotector »,  Societatea Studenţilor Medicinişti din Craiova şi Organizaţia Studenţilor Farmacişti Craiova, organizează în perioada 28 ianuarie – 3 februarie 2018, Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin.

International Cervical Cancer Prevention Association – ICCPA, a lansat în 2007 Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin (SEPCCU) cu scopul de a spori conştientizarea publică în privinţa prevenţiei cancerului cervical..

România a fost cu deosebire interesată în includerea unei asemenea celebrări în Calendarul Ministerului Sănătăţii, din raţiuni legate de ratele mari înregistrate de incidenţa şi mortalitatea prin cancer cervical, pentru reducerea cărora schimbul de informaţie, experienţa şi metode de a influenţa politicienii şi publicul este salutar.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Campania 2018 se derulează sub sloganul Testarea preventivă Babeş-Papanikolaou: barieră simplă şi eficientă împotriva cancerului cervical!” şi are ca scop conştientizarea pe scară largă a populaţiei feminine româneşti în privinţa căilor de limitare a riscului major de cancer cervical. Tema din acest an focalizează pe reducerea riscului şi amplificarea prevenţiei.

Cancerul de col uterin poate fi prevenit fie prin evitarea infecţiei cu Human Papilloma Virus (HPV) – transmis sexual, fie prin monitorizarea periodică (screening) pentru infecţii şi leziuni. Contaminarea HPV este fezabilă prin monogamie reciprocă, cu condiţia ca ambii parteneri să fie în mod constant monogami şi să nu fi fost infectaţi anterior.

Vaccinarea HPV înainte de începerea activităţii sexuale ar putea fi de asemenea o soluţie. Din păcate, vaccinurile nu protejează împotriva tuturor tipurilor de virusuri HPV care pot provoca cancer de col uterin; screening-ul rămâne în continuare obligatoriu. Vaccinarea anti HPV 16/18 (subtipurile cele mai virulente) alături de screeningul citologic prin frotiu Babeş Papanikolaou sistematic pot reduce riscul cancerului cervical cu până la 94%.

În Europa cancerul cervical este al şaselea cancer ca incidenţă la femei (58 400 cazuri noi). Cea mai mare incidenţă este înregistrată în România, iar cea mai scăzută în Elveţia. Incidenţa şi mortalitatea prin acest tip de cancer arată diferenţe mari în favoarea statelor vestice faţă de majoritatea statelor est-europene.

Incidenţa cancerului cervical în România (a 2-a după cel mamar) este dublă faţă de media europeană şi aproape dublă faţă de cea a Europei Centrale/Est, anume: 28,6 cazuri faţă de 14, respectiv 16,3/100 000 locuitori (valori efective).

În privinţa mortalităţii prin cancer cervical, ţara noastră se află pe locul cel mai defavorabil din Europa, cu un risc de deces (10,8/100 0000) de 3 ori mai mare faţă de media europeană şi de peste 1,5 ori mai mare decât media din Europa Centrală şi de Est.

În judeţul  Dolj în anul 2016  din total de  2524 cazuri noi de cancer , 97 au fost cazuri de cancer de col uterin, această localizare ocupând  la femei locul II după cancerul de sân . În cea ce priveşte cazurile rămase in evidenţă la sfârşitul anului din cele 23867 cazuri de cancer , 1871 unt cancere de col uterin( locul II la femei după cancerul de sân).

Cauza situaţiei alarmante din România este lipsa de aderenţă a populaţiei feminine la screening, deşi din 2012 este în vigoare Programul Naţional de Screening privind Cancerul Cervical ce a comunicat o rată de acoperire a populaţiei ţintă de numai 8-12%.

Eforturile educaţionale în privinţa factorilor de risc trebuie să devină o preocupare centrală a promotorilor sănătăţii. Prevenţia prin practicarea testării Babeş-Papanikolaou după un calendar adaptat vârstei şi factorilor de risc istorici sau actuali trebuie să devină un obiectiv vital al medicinii de familie şi al fiecărei persoane de gen feminin.

Date suplimentare  – Dr.Narciza Dinica, telefon : 0771015675, website : www.dspdolj.ro ,rubrica „Educaţie pentru sănătate”.

Politica