,,Oltenia și Unirea Principatelor” este titlul expoziţiei vernisată în incita Muzeului Olteniei, pentru marcarea Unirii Principatelor Române.
În cadrul expoziţiei, deschisă de marţi publicului, în holul Secției de Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei, vizitatorii vor avea ocazia să admire cu această ocazie piese de patrimoniu din colecțiile Muzeului Olteniei Craiova, dintre care amintim: Hora Unirii la Craiova (copie după tabloul lui Theodor Aman), Mapa de birou a lui Alexandru Aman, Călimara lui Gheorghe Chițu, Album de familie – Ion Titulescu și Theodor Aman, Litografie – Solemnitatea Deschiderii Divanului Ad-Hoc, Medalia dedicată inaugurării Manufacturii de arme precum și publicații de epocă.
„Acesta este primul eveniment major pe care Secţia de Istorie Arheologie îl organizează. Cumva este un punct de plecare al evenimentelor care urmează să se desfăşoare pe parcursul acestui an. De altfel, în mod simbolic, această expoziţie noi am gândit-o într-un spaţiu mai puţin utilizat şi de fapt chiar, aproape nou, şi anume holul Secţiei de Istorie Arheologie. Deoarece Mica Unire a fost cumva o etapă fundamentală în ceea ce a reprezentat ulterior formarea şi dezvoltarea unei conştiinţe naţionale, ceea ce a dus în cele din urmă la marile evenimente de la 1 decembrie 1918 de la Alba-Iulia”, a declarat Radu Dumitrescu, şeful Secţiei Istorie – Arheologie a Muzeului Olteniei.
Expoziţia va putea fi vizitată până în luna iunie, atunci când, reprezentanţii Muzeului gândesc vernisarea unei alte expoziţii cu tema copilăria în comunism.