Peste 800 de de incendii s-au produs anul trecut în judeţul Vâlcea, cele mai multe fiind incendii de vegetaţie. Asta reiese din evaluarea activităţii desfăşurată de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „General Magheru” al judeţului Vâlcea, în anul 2017.
Din nefericire, în incendiile produse în judeţ au murit 9 persoane (cu vârste cuprinse între 8 ani și 94 de ani) și 18 persoane au suferit atacuri de panică sau arsuri.
„În anul 2017, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „General Magheru” al Județului Vâlcea au fost angrenați în 7.624 de evenimente, din care: 341 incendii; 493 incendii de vegetație; 99 alte situații de urgență; 41 acțiuni pentru asistența persoanelor; 1.758 acțiuni pentru protecția comunităților; 4.605 cazuri de urgență asistate de S.M.U.R.D; 287 deplasări fără intervenție (259 situații de urgență la care nu a mai fost necesară intervenția pompierilor și 28 alarme false)”, se arată într-un comunicat de presă al ISU Vâlcea.
Pompierii vâlceni au intervenit şi la alte situaţii de urgenţă, precum alunecări de teren, fenomene meteo periculoase, înlăturarea efectelor inundațiilor, degajări de persoane în urma exploziilor, prăbușirii sau accidentelor de muncă și rămase blocate în apartament, ascensor, la înălțime etc., intervenţii în urma cărora au fost salvate 37 de persoane (36 adulți, 1 copil) și au fost asistate 4.682 persoane. Totodată, ca urmare a intervențiilor s-a reușit salvarea a 359 de animale și protejare a bunurilor materiale în valoare de peste 53 de milioane de lei.
În ceea ce priveşte incendiile produse în judeţ, ISU Vâlcea menţionează drept cauze probabile ale acestora: 84 – utilizarea focului fără respectarea regulilor de apărare împotriva incendiilor, 77 – utilizarea instalațiilor electrice defecte, 44 – probleme legate de coș/canal de fum necorespunzătoare, 34 de acțiuni intenționate, 30 – legate de jar și scântei de la sistemele de încălzire, 11 aparate electrice lăsate sub tensiune, 8 mijloace de încălzire nesupravegheate, 8 – jocul copiilor cu focul, 8 scurgeri de lichide inflamabile, 7 – fumatul fără respectarea regulilor de apărare împotriva incendiilor, 5 – trăsnetul, 5 – scântei mecanice, 4 sisteme de încălzire necorespunzătoare, 4 defecțiuni tehnice, 3 echipamente electrice improvizate, 2 mijloace de încălzire improvizate și alte 7 cauze diferite (frecare, autoaprindere, sudură, radiații solare…..).
Tot anul trecut, mai menţionează ISU Vâlcea, unitatea a fost dotată cu mijloace de intervenție necesare bunei desfășurări a intervențiilor: un echipament de intervenție combinat tip Hooligan; o barcă pneumatică a 4 persoane cu rame BP 4 — Model AM 340; 4 aparate izolante prevăzute cu sisteme de alarmare PSS 5000; 10 aparate izolante prevăzute cu sisteme de alarmare PSS BG 4; 16 aparate izolante prevăzute cu sisteme de alarmare Md. ARIAC D; un echipament de testare; două autocamioane cu sisteme hidraulice de încărcare/descărcare cu cârlig; 8 corturi pânză tip P.I. — 88, 6X4 m; un container suport logistic al intervenției Tip 1 Căutare Salvare; o motopompă remorcabilă de mare capacitate Novus 600MPS, debit 12.000 l/min; 50 de lanterne pentru personalul de intervenție; materiale pentru salvare din medii ostile vieții; conuri și bandă pentru semnalizare rutieră pe timpul intervențiilor.