Slătinenii au făcut coadă, sâmbătă dimineaţa, pe treptele sediului primăriei, după ceremonia de marcare a 650 de ani de la prima atestare documentară a Slatinei, pentru putea vedea documentul originar semnat de domnitorul Vladislav I, la 1368, adus în premieră de la Braşov, unde este păstrat.
Directorul Direcţiei Judeţene a Arhivelor Naţionale Olt, doctorul în istorie Bogdan Bădiţoiu, s-a declarat încântat de faptul că slătinenii au dorit să îşi vadă „actul de naştere”.
„Am fost nespus de bucuros când foarte mulţi cetăţeni ai Slatinei şi-au manifestat dorinţa de a avea, astăzi, aici, documentul originar de atestare a oraşului. Vă mărturisesc că n-am văzut niciodată o asemenea desfăşurare de forţe, o asemenea implicare, atât în rândul cetăţenilor de rând, cât mai ales la nivelul conducerii acestui judeţ şi acestui oraş. Prin urmare, am reuşit să-l aducem, poate fi văzut, se află în holul primăriei”, a afirmat el.
Prima atestare documentară a aşezării este din 20 ianuarie 1368, când, într-un act oficial, Vladislav I Vlaicu acordă scutire de vamă tuturor negustorilor braşoveni la trecerea peste râul Olt, la Slatina. Actul demonstrează că aici se afla un loc de vamă, lângă care s-a format treptat şi un târg.
„Este într-adevăr un document din timpul lui Vladislav I sau Vlaicu Vodă, cum este cunoscut în istorie, din 20 ianuarie 1968. Trebuie să vă spun că în această parte de ţară, în Sud, este cel mai vechi care s-a putut păstra. Este foarte important pentru că atestă, în acelaşi timp, existenţa oraşului Slatina şi a oraşului Brăila. Vladislav a însemnat mult în istoria poporului român. Pe de o parte, el este primul care a avut proprietăţi dincolo de Carpaţi, iar pe de altă parte este primul care a dus lupte împotriva turcilor, este primul care bate monedă în Ţara Românească şi, în sfârşit, este cel care a semnat acest document”, a conchis Bogdan Bădiţoiu.