luni, decembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

650 de oameni, la marcarea a 650 de ani de la prima atestare documentară a Slatinei

Marcarea celor 650 de ani de atestare documentară a municipiului Slatina a fost demarată, sâmbătă, printr-o ceremonie desfăşurată pe platoul din faţa primăriei de pe strada Mihail Kogălniceanu.Slătinenii au fost invitaţi de municipalitate să lanseze 650 de baloane, în culorile tricolorului şi inscripţionate cu „650”. Evenimentul a avut loc pe consola de pe Esplanadă, unde cu o zi înainte au fost montate zece litere 3D, care formează sintagma „SLATINA 650”. Lansarea baloanelor a avut loc concomitent, la ora 12.00.

Evenimentul a debutat cu intonarea imnului României, de către Lyra Band şi Corul Symbol al Patriarhiei Române, urmat de imnul Slatinei. Printre cei prezenţi s-au numărat primarul Emil Moţ, viceprimarii Gigi Vîlceleanu şi Claudiu Stăncioiu, preşedintele CJ Marius Oprescu şi vicepreşedintele Virgil Delureanu, prefectul Silviu Neacşu şi deputatul Marius Iancu.

Aproximativ 650 de persoane au participat la manifestare, aceştia având oportunitatea să vadă documentul original de atestare documentară a Slatinei, adus în premieră de la Braşov şi amplasat în holul primăriei.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Suntem martorii unui eveniment irepetabil, în istoria oraşului nostru. Astăzi, Slatina împlineşte 650 de ani de la prima atestare documentară, confirmată în actul emis de voievodul Vladislav I, la 20 ianuarie 1368. În acest privilegiu comercial, Slatina este menţionată ca punct vamal, statut ce evidenţiază importanţa aşezării situate la primul vad din câmpie al râului Olt, unde se intersectau numeroase rute comerciale. Capitala judeţului Olt, din anul 1500, şi curte domnească temporară, Slatina s-a detaşat ca un important centru administrativ, economic şi cultural, fiind o punte de legătură între provinciile româneşti, Oltenia şi Muntenia. De-a lungul timpului, a participat la marile evenimente, care au determinat afirmarea naţiunii române, pe temeiul unităţii şi independenţei naţionale. În anul 1918, când se făurea România Mare, Slatina marca 550 de ani de existenţă documentară”, a afirmat primarul Emil Moţ.

img_1093

Edilul a vorbit despre Slatina, descriind oraşul ca un loc ce împleteşte valorile tradiţionale şi dinamica lumii contemporane.

Totodată, aniversarea Slatinei ne îndeamnă să ne aplecăm asupra valorilor care ne oferă identitate în contextul dinamic al lumii contemporane. Slatina este un oraş care îmbină armonios tradiţia de veche vatră domnească, cu exigenţele moderne, care asimilează standardele europene, păstrându-şi totuşi specificul local. Slatina cucereşte prin frumuseţea peisajelor naturale şi urbane, prin generozitatea oamenilor, prin bogăţia tradiţiilor, dar şi prin multitudinea oportunităţilor economice sau performanţa tinerilor, dovedind că este un partener credibil şi competitiv”, a mai spus Moţ.

Primarul şi-a reînnoit legământul cu cetăţenii pentru dezvoltarea şi mai accentuată a municipiului, în următorii ani.

Sărbătorim oraşul cu aniversările lui, cinstim oameni care prin eforturile şi dăruirea lor au contribuit la dezvoltarea continuă a Slatinei, conferindu-i imaginea unui oraş modern şi european. Ca primar al municipiului Slatina, împreună cu echipa mea de oameni tineri şi hotărâţi şi serioşi, sunt hotărât să construim un prezent în acord cu aspiraţiile tuturor cetăţenilor acestei urbe”, a conchis Emil Moţ.

În scurta sa alocuţiune, prefectul Silviu Neacşu a subliniat obligaţia contemporanilor să onoreze strămoşii, istoria şi tradiţiile.

Slatina împlineşte astăzi 650 de ani, iar rememorarea trecutului istoric reprezintă o condiţie esenţială pentru a putea reflecta matur asupra prezentului şi viitorului pentru binele nostru comun. Este de datoria noastră să ne respectăm istoria, să ţinem la tradiţiile noastre, să ne onorăm strămoşii. Slatina este oraşul nostru drag, plin de istorie, cultură, spiritualitate, plin de viaţă. Este obligaţia noastră, a tuturor slătinenilor, să construim un viitor cât mai frumos, să susţinem permanent procesul de modernizare al oraşului nostru. An de an, Slatina devine un oraş tot mai curat, mai verde, mai modern, în concordanţă cu standardele europene. Să păşim cu speranţă în ziua de mâine, în casele noastre să domnească pacea, voia bună şi bunăstarea, să trăim numai evenimente frumoase, aşa cum este şi ziua de astăzi, să continuăm împreună proiectele începute pentru dezvoltarea oraşului nostru”, a spus reprezentantul guvernului în teritoriu.

La rândul său, preşedintele CJ, Marius Oprescu, a urat Slatinei să-i crească numărul de investitori şi să aibă parte de un progres pe toate planurile.

Dragi slătineni, 650 de ani înseamnă evoluţie economică, culturală şi socială. 650 de ani înseamnă rădăcini puternice, tradiţie şi valori. 650 de ani înseamnă oameni care au făcut ceea ce avem noi astăzi, cărora trebuie să le mulţumim pentru faptul că au contribuit la făurirea Slatinei moderne. Pentru că suntem la ceas aniversar, le doresc slătinenilor să aibă mai mulţi investitori, să aibă efervescenţă culturală, să aibă progres economic, să aibă un trai mai bun şi să le facă plăcere să trăiască în acest oraş. La mulţi ani, Slatina! La mulţi ani, slătineni!”, a afirmat Oprescu.

Momentul s-a încheiat cu dezvelirea unei plăci comemorative, amplasată pe clădirea primăriei.

Imnul, interpretat de Corul Symbol al Patriarhiei Române

Aşa cum am menţionat anterior, Corul Symbol al Patriarhiei Române, dirijat de maestrul Jean Lupu, a interpretat, sâmbătă, imnul Slatinei, pe treptele sediului primăriei, în debutul manifestărilor ocazionate de împlinirea a 650 de ani de la prima atestare a localităţii.

Muzica imnului este compusă de Olguţa Lupu, iar versurile de regretatul Visi Ghencea.

Imnul Slatinei a fost compus în anul 2002, când municipalitatea a avut inspiraţia ca, prin Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România, să organizeze un concurs naţional în acest scop. Concursul a fost câştigat de doi profesionişti care îl scriseseră din dragoste pentru oraşul lor natal, Visi Ghencea care a creat versurile şi Olguţa Lupu, care a compus muzica, amândoi fii ai Slatinei. A venit al treilea profesionist, subsemnatul, la fel de legat sufleteşte de Slatina, şi i-a dat viaţă cu aceeaşi dragoste”, a afirmat maestrul Jean Lupu.

El a adăugat că ceea ce se face din dragoste este trainic şi de calitate

Cum se va vedea, imnul Slatinei este melodios, cu armonii plăcute, ritm antrenant, iar refrenul este realmente un şlagăr. Nu multe oraşe se pot lăuda cu un imn al lor. Este un adevărat brand al Slatinei şi de aceea ar trebui intonat la fiecare manifestare publică oficială”, a mai spus dirijorul.

Politica