sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Cântec și ropote de aplauze în memoria maestrului Nicu Crețu

I-au adus un omagiu așa cum știu ei cel mai bine să o facă. Prin cântec și joc popular, artiștii Ansamblului Folcloric „Maria Tănase” din Craiova și soliști asupra cărora maestrul Nicu Crețu și-a pus pecetea din punct de vedere profesional au făcut posibilă realizarea unui spectacol în memoria marelui dirijor. Rând pe rând, aceștia au vorbit despre colaborarea cu Nicu Crețu, în data de 13 ianuarie 2018 împlinindu-se un an de când maestrul a trecut în neființă. Celor mai tineri le-a fost ca un al doilea tată, iar celor cu o mai bogată experiență de viață le-a fost tovarășul pe sfaturile căruia se puteau baza indiferent de situație.

Concertul organizat „In memoriam Nicu Crețu” la Cercul Militar din Craiova, luni seara, a dat întâlnire iubitorilor de folclor din Craiova și nu numai. Pe scenă au urcat artiști renumiți, soliști a căror carieră a stat o bună perioadă sub bagheta maestrului Nicu Crețu. Deși foarte greu și-au stăpânit lacrimile, fiind de această dată un altfel de spectacol, artiștii au reușit să îi cinstească memoria marelui dirijor prin cântec și joc popular. Niculina Stoican, Mariana Ionescu Căpitănescu, Petrică Mîţu Stoian, Constantin Măgureanu, Marcu Nicolici, Neta Soare, Marius Măgureanu, Rozica Petra, Filuţa Bogdan, Lavinia Bîrsoghe, Liliana Popa, Manuela Motocu, Aneta Şişu, Cristian Bănăţeanu, Ciri Mayer, Liviu Dică, Răzvan Măgureanu împreună cu orchestra şi dansatorii Ansamblului Folcloric „Maria Tănase” sub conducerea muzicală a lui Cristian Pîrlea, coregrafia, Ionel Garoafă, cu toții au făcut posibilă organizarea evenimentului.

Este foarte mândru de tot ceea ce realizează Ansamblul Folcloric Maria Tănase”

Policlinica Buna Vestire Craiova

Pe Oana Bică, fost manager al Ansamblului Folcloric „Maria Tănase”, maestrul Nicu Crețu a considerat-o „fiica lui”.

Mereu îmi spunea, când intra la mine în birou sau când stăteam de vorbă, că vorbește ca și cu fiica dumnealui. Îi mulțumesc și sunt sigură că de acolo de sus de unde este ne veghează pe noi toți cei la care a ținut și sunt convinsă că este foarte mândru de tot ceea ce realizează Ansamblul Folcloric Maria Tănase. Maestre, Dumnezeu să te ierte!”, a spus Oana Bică, vicepreședintele Consiliului Județean Dolj.

Alături de aceasta, pe scenă a fost și primarul municipiului Craiova, Mihail Genoiu, dar și viceprimarul Stelian Bărăgan.

Noaptea, în numai trei ore mi-a scris un album întreg”

Maestrul a făcut posibilă realizarea unui album muzical în doar trei ore. Lucra și noaptea, chiar dacă pe zi făcuse același lucru. Muzica nu l-a obosit niciodată.

Nicu Crețu este omul care a dat alt ritm cântecului meu, cântecului de la munte. Noaptea, în numai trei ore mi-a scris un album întreg. A fost un maestru adevărat care mereu îmi zicea că se poate dacă îți dorești cu adevărat”, a spus Petrică Mîțu Stoian.

Toată cariera mea este marcată de numele dumnealui”

Niculina Stoican, solistă și manager al Ansamblului Folcloric „Maria Tănase” încă „rătăcește” pe drumul său spre un nou album muzical. Fără maestrul Nicu Crețu deciziile sunt mai greu de luat, artista căutând o nouă cale în cariera muzicală.

Trebuie să-i păstrăm memoria vie, amintindu-ne în fiecare zi de el. Sala de repetiții din cadrul Ansamblului Maria Tănase îi poartă numele. Din când în când, este important să-i dedicăm un eveniment de o asemenea amploare pentru că el merită acest lucru. La acest spectacol au participat toți interpreții care au activat în această instituție. Sunt convinsă că de acolo de sus se uită la noi și își amintește tot ce a trăit frumos, aici, pe pământ. Personal, am avut doi mari dirijori cu care am lucrat în toată cariera mea. Unul a fost Marin Ghiocel, de la Doina Gorjului. După ce acesta a trecut în lumea cea fără de dor, următorul dirijor cu care am lucrat a fost Nicu Crețu. Toată cariera mea este marcată de numele dumnealui, de modul dumnealui foarte profesionist și cred că dintre toți interpreții din Oltenia, eu sunt cea care a pierdut cel mai mult… Încă rătăcesc, încă nu-mi găsesc drumul către următorul album pentru că din păcate dumnealului nu mai este”, a spus Niculina Stoican.

Sunt produsul lui Nicu Crețu”

Pe Marius Măgureanu, Nicu Crețu l-a redescoperit după zece ani de absență de pe scenă, impulsionându-l să revină în acest domeniu.

Sunt produsul lui Nicu Crețu. M-a redescoperit după zece ani de pauză muzicală și m-a încurajat să revin. Sunt aici datorită lui și îi voi mulțumi mereu pentru acest lucru”, a spus Marius Măgureanu.

Putea să scrie o partitură în câteva secunde”

Și actrița Natașa Raab a găsit în maestrul Nicu Crețu un tovarăș de nădejde. „Era un rac vesel, un profesionist cum rar întâlnești. Putea să scrie o partitură în câteva secunde. De acolo de Sus sigur înveselește Bănia. O face cu profesionalism, așa cum a făcut-o ani de zile. Faptul că sala este plină dovedește faptul că maestrul nu a trăit de pomană”, a completat Natașa Raab, actriță și fostă directoare a Ansamblului Folcloric „Maria Tănase”.

A pus bazele Ansamblului „Maria Tănase”

Spre finalul spectacolului de luni seară instrumentiștii Ansamblului Folcloric „Maria Tănase” au cântat ultima piesă compusă de Nicu Crețu, moment răsplătit cu ropote de aplauze din partea publicului. Nicu Creţu a condus orchestra Ansamblului Folcloric „Maria Tănase” din 1992, chiar din anul înființării lui. În perioada 2003-2009, acesta a fost şi director al ansamblului. În timpul facultății, pe care a urmat-o la Timișoara, a făcut parte din Ansamblul Studenţesc „Doina Timişului“ şi din Ansamblul Folcloric „Timişu”. Revenind la Craiova, în 1970, Nicu Creţu a preluat Ansamblul „Mugurelul”, și din 1992 până în 2017, când a trecut în neființă, a fost parte a orchestrei Ansamblului Folcloric „Maria Tănase”. De asemenea, este cunoscut faptul că maestrul a acompaniat majoritatea marilor artiști din întreaga țară.

Politica