Ion Barbu este antrenor la două grupe de juniori ale grupării germane din Wiesbaden și luptă cu una dintre ele pentru prima poziție.
După o experiență de mai mulți ani în Craiova, în care a avut propriul club, Inter Junior Craiova, antrenorul Ion Barbu a decis să încerce o experiență în Germania, o țară în care seriozitatea și rigoarea în fotbal există la orice nivel, iar profilul s-a potrivit ca o mănușă pe caracterul acestuia. Tip serios, Barbu reușește de două sezoane cu grupa de copii născuți în anul 2007-2008 a clubului SC Meso-Nassau Wiesbaden, el antrenând în paralel și juniorii A (1999), să țină aproape de primul loc în competiția în care este angrenat.
„În sezonul trecut am terminat pe locul 2 la 4 puncte de primul loc, iar acum în competiția juniorilor E (născuți în anul 2007-2008) suntem la 6 puncte de prima poziție. Sper ca până la sfârșitul campionatului să fiu pe primul loc, cu toate că față de sezonul trecut am pierdut 5 copii buni pe care i-am dat la grupa de juniori D (2006). Această grupă de juniori E este una la care țin enorm, pentru că am luat-o de pe locul 10 și am reușit să termin cu ea pe locul secund. Campionatul se va relua pe 17 februarie, iar în prima etapă vom juca chiar cu echipa de pe primul loc. Dorința mea în acest an este să termin pe locul întâi și sper ca ea să se concretizeze. La juniori A am luat echipa în plin campionat și suntem pe locul 8 din 14 echipe”, a spus antrenorul Ion Barbu.
Acesta a ținut să precizeze și modul cu a ajuns în țara actualei campioane mondiale: „În Germania am ajuns prima dată la Frankfurt, dar înțelegerea pe care o stabilisem acolo nu s-a concretizat, apoi am ajuns să antrenez prima dată prin intermediul unei fete, Teodora, care activa la echipa feminină de liga secundă TSV Schott, unde am devenit antrenor secund. După aproape 9 luni am început să pregătesc o echipă de juniori E, iar de ceva timp și juniorii A, adică de republicani. Ca diferență între fotbalul juvenil din Germania și cel din România, este faptul că juniorii sunt băgați mai mult în seamă, adică se acordă o atenție mare în ceea ce privește formarea lor profesională. Se investește la nivel de copii și juniori exact cum se face la o echipă de liga întâi din România. Totul pleacă de jos la superlativ, sunt aceleași condiții de la juniori la seniori. În orașul Wiesbaden sunt 7 baze sportive de tipul celei de la Aripile din Craiova. Vreau să mulțumesc pentru sprijinul acordat președintelui AJF Dolj, Horațiu Stănescu, și lui Sorin Pătrașcu, cei care m-au susținut în obținerea licenței C de antrenor, care mi-a fost de mare folos aici unde profesez. Anul trecut mi s-a propus să fiu șeful centrului de Copii și Juniori de aici, dar am preferat să rămân să pregătesc cele două grupe. Pentru mine un avantaj este și faptul că stăpânesc 60-70 la sută limba germană. Pot spune că nu am venit în Germania să fac de râs școala românească de antrenori.”
Alți 3 români la Wiesbaden
Anul trecut Ion Barbu a mai adus la Wiesbaden, dar pentru echipa care activează în eșalonul 4, doi jucători craioveni. Este vorba de Florentin Bistriceanu și Flavius Inel. Primul a jucat în prima ligă doljeană la ACS Podari și Viitorul Cârcea, iar celălalt a fost componentul grupei de juniori de la CSJ Știința U Craiova. În lotul de juniori 2007-2008 pe care îl antrenează, Ion Barbu are un alt român, pe Denis Bîrsan, care este golgheterul echipei și una dintre piesele importante ale echipei.