Consilierii craioveni s-au întrunit, marți, într-o ședință extraordinară pentru a vota patru proiecte de hotărâre existente pe ordinea de zi, punctul referitor la acoperirea deficitului secțiunii de dezvoltare din excedentul bugetului local venind la pachet cu ceva întrebări din partea consilierilor liberali. Celelalte trei proiecte au fost votate fără probleme.
Primarul Craiovei, Mihail Genoiu a explicat cum stă treaba cu excedentul bugetar și cu echilibrarea financiară la nivelul anului 2017. Despre această echilibrare se va putea discuta în luna iunie 2018 pentru că situația financiară a anului trecut se va depune în luna mai 2018.
„Bugetul anului 2018 va avea câteva particularități față de tot ceea ce a fost până acum, în sensul că excedentul bugetar la nivelul anului 2016, care a fost stabilit la nivelul fiecărei primării, va fi în proporție de 50% recuperat în anul 2018. Din cauza scăderii impozitului pe venituri de la 16% la 10% și din cauza exceptării de la impozitare a veniturilor sub 2.000 de lei, colectarea în IVG, la nivel național, scade foarte mult. Procentul care era aferent administrațiilor locale, de 41,75%, crește la nivelul a 43%, iar ceea ce spun eu este din legea bugetului. Problema este că nici acest 43% nu asigură un nivel al cotei de IVG la nivelul anilor anteriori și atunci guvernul s-a angajat să facă o echilibrare la nivelul anului 2016, în primul trimestru al anului 2018, din care se scade jumătate din sumele rămase ca excedent. Ca să dau un exemplu mai clar: dacă o primărie a avut, la sfârșitul anului 2016, în trezorerie, o sumă de 10 milioane de lei necheltuiți, în ceea ce echilibrează guvernul la nivelul anului 2018 pentru a te aduce cu cota de IVG la nivelul anului 2016, îți scade 5 milioane din cei 10. Adică se consideră că cei 10 milioane nu ai avut nevoie de ei sau nu i-ai cheltuit în mod corect. După care, în luna iunie, se va face a doua echilibrare la nivelul anului 2017, deoarece în luna mai se depune situația financiară a anului 2017 și se cunoaște situația financiară. Deci, practic, guvernul garantează un nivel al bugetelor din anul 2017. Bineînțeles, tot ceea ce se încasează prin direcțiile de taxe și impozite – și vreau să spun că noi am avut o creștere, în 2017, de peste 12%, peste 15 milioane de lei – este o creștere a bugetului localității respective. Ceea ce s-a întâmplat în ședință a fost doar o echilibrare a excedentului din 2016, care a fost cheltuit în cursul anului 2017, la nivelul închiderii veniturilor și cheltuielilor. La nivelul anului 2017, Primăria Craiova s-a închis cu un excedent de 1,5 milioane de lei. În cursul anului 2016, pe dezvoltare, au fost cheltuiți, 1,4 milioane de lei. Diferența pleacă de la zilele în care s-au făcut încasări fără să se mai poată face plăți, adică între 27 decembrie-29 decembrie 2017”, a explicat Genoiu.
Creștere de 1% la investiții și atragere de fonduri europene
Legat de bugetul anului în curs, autoritățile craiovene trag nădejde că își vor permite să crească cu o unitate procentuală nivelul investițiilor. Baza rămâne, în 2018, atragerea fondurilor europene, existând deja proiecte demarate în acest sens.
„Vizavi de bugetul anului 2018, ne-am propus să avem cel puțin același nivel al investițiilor, a 14%, cum suntem obișnuiți de ani de zile. Dacă nu, chiar să facem o creștere de 1%. Cel mai important lucru, în 2018, este absorbția fondurilor europene. Avem deja urcat în SEAP procedura pentru Casa Rusănescu, vechea Casă a Căsătoriilor – monument istoric, care va fi atacată pe axa monumentelor istorice. Avem deja în licitație, pentru DALI, un număr de 46 de blocuri pentru reabilitare termică, care sunt în diverse stadii, iar data limită de depunere a cererilor de finanțare este 28 februarie. Avem în licitație și Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș”, Liceul Auto. Pe aceleași axe de reabilitare termică, sunt în lucru și foarte multe grădinițe, licee. Cel mai important este că s-au finalizat și s-au înaintat fișele tehnice pentru Axa 4.1, tot ce înseamnă autobuze și tramvaie, reabilitare linie de tramvaie și trasee autobuze. Aici avem peste 42 milioane de euro. Sunt și multe alte lucruri care sunt în diverse stadii, cum este și revitalizarea terenurilor degradate – Balta Cernele, acea suprafață de peste patru hectare – pentru care sperăm să semnăm contracte de finanțare în 2018”, a mai spus edilul.
Finanțare cap coadă pentru primul bloc din cartierul chinezesc
Dacă anumite proiecte nu necesită finanțare începând cu 2018, Genoiu a precizat că obiectivul major este finanțarea în totalitate a primul imobil din cartierul chinezesc.
„Bugetul va fi la nivelul lui 2017, garantat de Guvern. Noi vom face împărțirea banilor, așa cum am făcut-o în fiecare an, în așa fel încât fiecare investiție să fie acoperită. Depinde acum și de stadiul proiectelor. Dacă vorbim de Colegiul „Carol I”, este un proiect care se derulează în doi ani și nu este nevoie să fie finanțat în primul an. Singurul lucru pe care vrem să-l finanțăm în totalitate în același an este primul bloc din cartierul chinezesc, pe care am vrea să-l și finalizăm în cursul acestui an”, a conchis primarul Craiovei.