luni, decembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Casa Hagiescu-Mirişte, reabilitată cu fonduri europene

Municipalitatea caracaleană va reabilita cu fonduri europene casa memorială Hagiescu-Mirişte, unde funcţionează Muzeul de Etnografie, valoarea totală a proiectului depăşind suma de 6 milioane lei, TVA inclusă.

Primarul din Caracal, Liviu Radu, a afirmat că proiectul va fi finanţat în cadrul Programului Operaţional Regional (POR) 2014-2020. El a adăugat că, după reabilitare, în casa memorială va funcţiona Muzeul de Etnografie.

Proiectul a fost depus şi avem încredere că este aproape câştigat, fiind în evaluare. Este un proiect la care ţinem. Este o casă care va deveni vizitabilă, după reabilitare, conform proiectului. Vom vedea, ulterior, ce destinaţie vom găsi pentru această casă şi în funcţie de cât de interesaţi sunt oamenii”, a afirmat Radu.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Cumpărată în paragină şi transformată prin grija magistratului Ion Hagiescu-Mirişte în una din cele mai frumoase clădiri din Caracal, casa un salvator, care să o readucă la viaţă. După ce a fost folosită timp de câţiva ani, bijuteria arhitecturală a fost abandonată de fostele administraţii.

Ion Hagiescu-Mirişte a studiat dreptul la Bucureşti şi la Paris, profesând apoi în capitala României şi în Buzău, iar mai târziu, în 1895, s-a stabilit în Caracal, reşedinţa judeţului Romanaţi. A fost prim-preşedinte al Tribunalului Romanaţi până în 1914, când a fost numit consilier la Curtea de Apel din Constanţa. Pasionat de turism şi de artă, Ion Hagiescu-Mirişte a colindat nu numai România, ci şi Europa în lung şi-n lat, culegând din fiecare zonă diverse piese extrem de valoroase, pe care le-a adus la Caracal.

Impresionat de muzeele vizitate în calătoriile sale prin Europa, a cumpărat în anul 1900 de la Teodor Cazan o casă ruinată, pe care a amenajat-o după gustul său, dorind să o transforme într-un muzeu. Deoarece colecţionase foarte multe obiecte, dorea să înfiinţeze acest muzeu şi să-l doneze după moartea sa Prefecturii judeţului Romanaţi”, se precizează în „Monografia municipiului Caracal”, realizată de autorii Dana Roxana Dincă, Vera Grigorescu şi Sabin Popovici şi lansată în 2007, cu ocazia împlinirii a 469 de ani de atestare documentară a oraşului.

Politica