luni, decembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Obiceiul pițărăilor, păstrat în multe sate din județul Gorj

În satele din județul Gorj încă se mai păstrează tradiția pițărăilor sau colindeților, obiceiul fiind marcat în Ajunul Crăciunului. Sunt sate unde oamenii pornesc din poartă în poartă chiar de la primele ore ale zilei, dar și zone unde gorjenii primesc bunătăți după ce se lasă întunericul. Cei care se pregătesc pentru colindători scot la porți coșuri pline cu dulciuri, covrigi sau fructe.

În satul Moi din județul Gorj, oamenii pornesc în pițărăi dimineața, la orele 5.00. Aceștia își dau întâlnire la intrarea în sat și de aici pornesc din casă în casă transmițând mesaje specifice Crăciunului. Gazdele scot la porți coșuri pline cu fructe, biscuiți sau covrigi, țuica fiartă și vinul fiert fiind numai bune pentru cei care îndură temperaturile scăzute.

În zona noastră începem dimineața foarte devreme. La 5.00 se adună într-o parte a satului și de acolo se pornește. Sunt și copii și oameni bătrâni, nu contează vârsta. Este un obicei vechi și sperăm că nu va muri prea curând. Eu am pregătit portocale și biscuiți. Luăm cam 30 de kilograme de portocale și opt cutii mari de biscuiți. Ne trec pe la poartă foarte multe persoane și este rușinos să nu ai dulciuri pentru toate”, a spus un localnic din satul Moi.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Obicei unic în Oltenia

pitarai

În alte sate, tradiția este marcată la orele prânzului sau imediat după ce se lasă seara. Unic în județul Gorj, și chiar în Oltenia, rămâne obiceiul pițărăilor cu măști, tradiție respectată cu sfințenie în satul Cloșani din comuna Padeș. Aici, după ce au muncit câteva luni bune pentru a-și confecționa măștile ce reprezintă moși sau babe, tinerii pornesc în colindeț, în timpul zilei. Aceștia se pregătesc într-o peșteră sau pe versanții muntelui de lângă Padeș pentru că nu trebuie să știe nimeni cine se află în spatele măștii. În timp ce colindă, tinerii fac numai năzbâtii: îi șicanează pe sătenii care i-au cam supărat în timpul anului sau le fură fetelor câte un sărut. Pentru spectacolul lor, aceștia sunt răsplătiți cu bunătăți de tot felul iar seara are loc hora satului, moment în care se renunță la măști și toți sătenii se bucură de Sărbătoarea Crăciunului.

Politica