O tragedie a avut loc, marți seara, în Capitală. O tânără, originară din județul Dolj, a fost împinsă în fața metroului de o alta, tot din Dolj, victima pierzându-și viața. Presa din București, așa cum era și normal, a început să se documenteze despre caz pentru a informa cititorii, telespectatorii.
Primind unele informații legate de victimă, unii dintre jurnaliștii din Capitală, care ne privesc pe noi, cei din teritoriu, ca pe niște scame, au făcut ce știu ei mai bine: au căutat victima pe facebook. Și, cum numele se potrivea cu o figură pe care o văzuseră pe rețeaua de socializare, s-au grăbit să îi publice imaginea. Astfel, Alina Ciucu, o tânără viitoare mămică, fina mea, a fost prezentată de mai multe posturi de televiziune naționale și de mai multe site-uri ca fiind victima de la metrou. Numai că Alina era bine merci, teafără și nevătămată, până să fie „ucisă” de jurnaliștii de la „centru”, care nu au așteptat confirmarea de la colegii lor din teritoriu pentru că ei „știu mai bine”. Bombardată cu telefoane, cu oameni veniți la poarta părinților ei, Alina a scris pe facebook că este bine și nu ea este victima. Ulterior postările despre ea, cum că ar fi victima de la metrou, au dispărut. Unii dintre jurnaliștii de la „centru” au dat vina pe colegii lor din alte redacții afirmând că au prezentat greșit victima, deși ei, la rândul lor, făcuseră același lucru. Asumarea greșelii, rectificarea făcută public au lipsit. Mulți dintre cunoscuții Alinei vor afla probabil mult mai târziu adevărul.
Unii dintre cei care au făcut gafa i-au trimis, pe facebook, un mesaj privat în care i-au cerut scuze pentru „eroarea” pe care au făcut-o „în baza unor informații primite de la niște surse credibile”.
“Din păcate a fost încurcătură nefericită (…) încă o dată ne cerem scuze pentru toate situația sper să nu-ți fi provocat neplăceri”. Pe site-ul celui care a cerut scuze prin mesaj privat, nu apare însă dezmințirea.
Și asta este o tragedie, o tragedie a presei aflate în goana după senzațional care a uitat principiile după care ar trebui să se ghideze. Deontologia este invocată de mulți. Chiar și de cei care șantajează oameni cu funcții cu știri „de rău” pentru a-i convinge să semneze contracte de publicitate. Se întâmplă și în teritoriu, nu doar la centru și chiar în redacții unde, odată, Codul Deontologic al Jurnalistului era afișat pe pereții din birouri. Într-un astfel de birou l-am citit și eu pentru prima dată. În prima zi de lucru mi s-a spus că trebuie să mi-l însușesc și asta am făcut.
În Codul Deontologic al Jurnalistului se specifică, între altele, că: „identitatea victimelor accidentelor, calamităţilor, infracţiunilor, cu precădere cele ale agresiunilor sexuale, nu trebuie să fie dezvăluită, cu excepţia situaţiei în care există acordul acestora sau când un interes public major prevalează.”
Ori în situația de față nu se primise acordul familiei, iar un interes public major nu exista. Victima abia fusese identificată de Poliție, iar familia nu fusese anunțată. O eroare majoră pe care puțini au înțeles s-o corecteze. Iar faptul că au șters știrea inițială nu rezolvă situația. Gunoiul aruncat sub preș e doar ascuns, dar e acolo. Răul a fost făcut și nimeni nu-și asumă.
Și jurnaliștii pot greși, dar nu în acest mod și nu fără să-și asume, nu „ucigând” oameni.
De mult timp se vorbește despre necesitatea unei legi a presei care să protejeze, dar în același timp să oblige jurnalistul să respecte unele reguli. Poate ar fi momentul să trecem la fapte. Altfel, ne vom mira, în continuare, de ce nimeni nu mai crede nimic. Iar principiul conform căruia „asta vrea consumatorul de mass-media asta îi ofer” este unul total greșit. Consumatorul poate fi educat, iar rolul nostru acesta este.
Tatăl victimei, despre cea care i-a ucis fiica: „Instituţiile statului să o ţină legată”
Revenind la tragedia produsă în Capitală, fata care și-a pierdut viața, originară din Ostroveni, județul Dolj, avea 25 ani și se numea tot Alina Ciucu.
Tatăl ei, Alexandru Popescu, a declarat pentru corespondentul Jurnalul Olteniei, Ionuț Jifcu, faptul că instituțiile statului ar trebui să o țină legată pe cea care i-a ucis fiica.
Alexandru Popescu şi soţia acestuia au fost chemaţi de anchetatori în Capitală.
„Ştim şi noi exact ce ştie toată lumea, din presă: o bolnavă psihic a aruncat-o, a împins-o pe şină, în faţa metroului. Pe noi ne-au anunţat copiii, toţi copiii mei sunt la Bucureşti. Ne-au chemat şi ne îndreptăm către Bucureşti. (…) Instituţiile statului să o ţină legată, să o ţină închisă. Ea, de fapt, nu trebuie să stea printre noi”, a declarat Alexandru Popescu.
Alina a fost crescută în comuna Ostroveni din judeţul Dolj, de o mătuşă, ea provenind dintr-o familie cu posibilităţi materiale reduse. În București, fata locuia cu prietenul ei.
Surse judiciare au declarat că după ce ar fi fost împinsă în faţa metroului, tânăra de 25 de ani ar fi încercat să se ridice, însă a fost împiedicată şi lovită cu piciorul de agresoare. Crima s-a petrecut la staţia de metrou Dristor. Pe peron se aflau mai multe persoane, dar nimeni nu a intervenit. Agresoarea a plecat, fiind depistată după mai multe ore.
Anterior, suspecta ar fi încercat să ucidă o altă fată, o tânără în vârstă de 20 de ani, la staţia de metrou Costin Georgian, dar fata a opus rezistenţă şi a reuşit să fugă. Nu a mers imediat la poliţie, ci s-a dus acasă şi le-a povestit părinţilor. Ulterior, în stare de şoc, a depus o plângere. Sesizarea a fost depusă în acelaşi timp în care o tânără de 25 de ani îşi pierdea viaţa, fiind împinsă de aceeaşi femeie, potrivit informaţiilor de la dosar, transmite corespondentul Jurnalul Olteniei.
Pe baza descrierii făcute de fata de 20 de ani, poliţiştii au analizat imaginile surprinse de camerele de supraveghere de la metrou şi au depistat-o pe femeie. A fost dusă la audieri, unde nu şi-a recunoscut fapta, însă s-a recunoscut în imagini. Nu era coerentă, iar anchetatorii nu au găsit un fir logic în declaraţiile ei, au precizat surse judiciare. Femeia de 36 de ani a fost supusă unei expertize psihiatrice. Ea a fost arestată preventiv pentru 30 de zile.